Για πέμπτη συνεχή χρονιά, το Κράτος Δικαίου μειώνεται παγκοσμίως, σύμφωνα με το World Justice Project (WJP).
Στην έκθεση που δημοσιεύθηκε σήμερα αφορά 140 χώρες και τα στοιχεία δείχνουν μείωση που ξεπερνά το 60%, για φέτος.
Η Ελλάδα συγκαταλέγεται στη μειοψηφία των χωρών που βλέπει τη βαθμολογία της να αυξάνει έστω και ελάχιστα, φέτος.
Παγκοσμίως, 4,4 δισεκατομμύρια άνθρωποι ζουν σε χώρες όπου το Κράτος Δικαίου έχει υποχωρήσει.
«Βγαίνουμε από την πανδημία, αλλά η παγκόσμια οπισθοχώρηση συνεχίζεται», δήλωσε η Elizabeth Andersen, εκτελεστική διευθύντρια του World Justice Project (WJP). «Στην καρδιά του κράτους δικαίου βρίσκεται η δικαιοσύνη, δηλαδή η λογοδοσία, τα ίσα δικαιώματα και η απόδοση δικαιοσύνης για όλους. Και ένας λιγότερο δίκαιος κόσμος είναι βέβαιο ότι θα είναι πιο ασταθής», δηλώνει η Andersen.
Τα δεδομένα των δεικτών δείχνουν ότι οι αυταρχικές τάσεις που προηγήθηκαν της πανδημίας συνεχίζουν να διαβρώνουν το Κράτος Δικαίου παγκοσμίως.
Το Κράτος Δικαίου στην Ελλάδα και η Κομισιόν
Η συνολική βαθμολογία για το κράτος δικαίου στην Ελλάδα αυξήθηκε κατά 1%. Η χώρα μας κατατάσσεται στην 44η θέση σε σύνολο 140 χωρών παγκοσμίως, ανεβαίνοντας τέσσερις θέσεις.
Όμως, σε περιφερειακό επίπεδο, η Ελλάδα κατατάσσεται στην 28η θέση από 31 χώρες στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Την καλύτερη επίδοση έχει η Δανία (1η από τις 140 παγκοσμίως) και ακολουθούν η Νορβηγία και η Φινλανδία. Οι τρεις χώρες με τις χαμηλότερες βαθμολογίες στην Ευρώπη είναι η Κροατία, η Βουλγαρία και η Ουγγαρία.
Τα καυτά ανοιχτά θέματα σχετικά με το Κράτος Δικαίου και των ανοιχτών εκκρεμοτήτων της Κομισιόν με την κυβέρνηση Μητσοτάκη άνοιξε ο Επίτροπος Δικαιοσύνης Ντιντιέ Ρέυντερς, απαντώντας στον Κώστα Αρβανίτη.
Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ / The Left απευθύνθηκε στον ευρωπαίο αξιωματούχο στο πλαίσιο της σχετικής με την ετήσια Έκθεση για το Κράτος Δικαίου συζήτησης στην Επιτροπή LIBE του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
«Έχουμε ζητήσει εξηγήσεις από την Ελλάδα, και λόγω της χρήσης του Predator με την ίδια διαδικασία που είχαμε για το Pegasus, και θα λάβουμε υπόψη τα σχόλια της δικής σας Επιτροπής εδώ στην PEGA, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο», ήταν η κατηγορηματική διαβεβαίωση του Βέλγου Επιτρόπου, ο οποίος επιβεβαίωσε για μια ακόμη φορά πόσο ψηλά αξιολογεί η Κομισιόν την έρευνα της Επιτροπής, και φυσικά την επικείμενη μετάβασή της στην Αθήνα και τις επαφές που θα έχει κατά τη διάρκεια της ερευνητικής αποστολής της στη χώρα μας.