Ποια είναι η BlackRock:
H εταιρία που πίεζε για το Grexit το 2015, έχοντας στοιχηματίσει υπέρ του .Η εξέλιξη των διαπραγματεύσεων Τσίπρα -ΕΕ το καλοκαίρι του 15, την οδήγησαν τότε σε μεγάλες χασούρες, αφού τότε δεν μπόρεσε να βάλει στο χέρι τους υδρογονάνθρακες που μας αναλογούν στην Ανατολική Μεσόγειο, μέσω του ΤΑΙΠΕΔ.
O μεγαλύτερος διαχειριστής κεφαλαίων και παγίων του πλανήτη ύψους (πρίν το 2020) 7τρισ$ (7.000δισ$). Φανταστείτε την σαν την τεταρτη σε μέγεθος οικονομική δύναμη του πλανήτη μετά τις ΗΠΑ, την ΕΕ (ΑΕΠ 13τρισ) και την Κίνα (9,5τρισ)
Το fund των funds. Σχεδόν καμία επένδυση τους δεν γίνεται χωρίς την σύμφωνη γνώμη του ΔΣ της Blackrock.
Η εταιρία που αγόρασε με το πρώτο lockdown τα περισσότερα futures, τότε που λόγω της πτώσης της ζήτησης του πετρελαίου και της έλλειψης αποθηκευτικών χώρων, είχαν φτάσει να το πουλάνε με αρνητικές τιμές, χαρίζοντας το μέσα στα γαριδάκια.
Τι άλλο όμως έκανε:
Τον Ιανουάριο του 2020, παραμονές των lockdowns, ο Διευθύνων Σύμβουλος του μεγαλύτερου επενδυτικού ταμείου στον κόσμο, ο Larry Fink της Blackrock, εξέδωσε μια επιστολή προς τους συναδέλφους της Wall Street και τους εταιρικούς διευθυντές για το μέλλον των επενδυτικών ροών. Στο έγγραφο, με μετριοπαθή τίτλο «Μια θεμελιώδης αναμόρφωση των οικονομικών», ο Φινκ, ο οποίος διαχειρίζεται το μεγαλύτερο επενδυτικό ταμείο στον κόσμο με περίπου 7 τρισεκατομμύρια δολάρια τότε υπό διαχείριση, ανακοίνωσε μια ριζική αποχώρηση για εταιρικές επενδύσεις. Τα χρήματα θα «πρασίνιζαν». Στην επιστολή του για το 2020 που ακολούθησε ο Fink δήλωσε: «Στο εγγύς μέλλον – και νωρίτερα από ό,τι αναμένουν οι περισσότεροι – θα υπάρξει σημαντική ανακατανομή του κεφαλαίου… Ο κίνδυνος του κλίματος είναι επενδυτικός κίνδυνος». Περαιτέρω δήλωσε: «Κάθε κυβέρνηση, εταιρεία και μέτοχος πρέπει να αντιμετωπίσει την κλιματική αλλαγή».
Σε ξεχωριστή επιστολή προς τους πελάτες επενδυτών της Blackrock, ο Fink παρέδωσε τη νέα ατζέντα για την επένδυση κεφαλαίων. Δήλωσε ότι η Blackrock θα αποχωρήσει από ορισμένες επενδύσεις με υψηλή περιεκτικότητα σε άνθρακα, όπως ο άνθρακας, η μεγαλύτερη πηγή ηλεκτρικής ενέργειας για τις ΗΠΑ και πολλές άλλες χώρες. Πρόσθεσε ότι η Blackrock θα εξετάσει νέες επενδύσεις σε πετρέλαιο, φυσικό αέριο και άνθρακα για να καθορίσει την τήρησή τους στην «βιωσιμότητα» της Ατζέντας του ΟΗΕ 2030.
Η επιστολή Fink του Ιανουαρίου 2020 ήταν ουσιαστικά μια κήρυξη πολέμου από μεγάλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα ενάντια στη συμβατική βιομηχανία ενέργειας. Η BlackRock ήταν ιδρυτικό μέλος της Task Force on Climate-related Financial Disclosures (TCFD) και έχει υπογράψει το UN PRI—Principles for Responsible Investing, ένα δίκτυο επενδυτών που υποστηρίζεται από τον ΟΗΕ που ωθούν τις επενδύσεις μηδενικού άνθρακα χρησιμοποιώντας το εξαιρετικά διεφθαρμένο κριτήρια του ESG—Περιβαλλοντικοί, κοινωνικοί παράγοντες και παράγοντες διακυβέρνησης στις επενδυτικές αποφάσεις. Δεν υπάρχει αντικειμενικός έλεγχος στα πλαστά δεδομένα για το ESG, μιας εταιρείας υπό τον έλεγχο της BlackRock. Επίσης η Blackrock υπέγραψε τη δήλωση του Βατικανού για το 2019 υπέρ των καθεστώτων τιμολόγησης του άνθρακα. Η BlackRock το 2020 εντάχθηκε επίσης στο Climate Action 100, έναν συνασπισμό σχεδόν 400 διαχειριστών επενδύσεων που διαχειρίζονται 40 τρισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ.
Με αυτή τη μοιραία επιστολή του CEO του Ιανουαρίου 2020, ο Larry Fink ξεκίνησε μια κολοσσιαία αποεπένδυση στον παγκόσμιο τομέα πετρελαίου και φυσικού αερίου αξίας πολλών τρισεκατομμυρίων δολαρίων. Συγκεκριμένα, την ίδια χρονιά ο Fink της BlackRock διορίστηκε στο Διοικητικό Συμβούλιο του δυστοπικού Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ του Klaus Schwab, του εταιρικού και πολιτικού συνδέσμου του Zero Carbon UN Agenda 2030. Τον Ιούνιο του 2019, το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ και τα Ηνωμένα Έθνη υπέγραψαν στρατηγική πλαίσιο εταιρικής σχέσης για την επιτάχυνση της εφαρμογής της ατζέντας 2030. Το WEF διαθέτει μια πλατφόρμα Στρατηγικής Νοημοσύνης που περιλαμβάνει τους 17 Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης της Ατζέντας 2030.
Αυτή η ατζέντα δεν έχει όμως να κάνει τόσο με το κλίμα και τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, όπως ίσως νομιζετε. Κύριος στόχος της είναι η διάσωση του σημερινού χρηματοπιστωτικού συστήματος έναντι των πιθανών καταρρεύσεων του, λόγω της φούσκας των τοξικών τραπεζικών ομολόγων που έχει συσσωρεύσει (σήμερα ύψους άνω των 1450τρισ$), μέσω ενός νέου μεγάλου κύκλου δανεισμού ύψους 74τρισ$ που πρέπει να επενδυθούν, λέει, μέχρι το 2030 “για το κλίμα”. Και να επαναλαμβάνονται μετά ανά 20ετια.
Αλλά τι άλλο κάνει η BlackRock με αυτές τις κολοσσιαίων διαστάσεων αλλαγές που έχει πρωτοστατήσει για να γίνουν:
Μετά την σύνοδο των G7 στην Κορνουάλη, επισημοποιήθηκε ως πολιτική η κατευθυντήρια γραμμή του ΔΣ της Blackrock για την “Πράσινη Μετάβαση”. Ακολούθησε αμέσως η εφαρμογή της από την ΕΕ με αύξηση των συντελεστών ρύπων και την έναρξη της ανόδου των τιμών της ενέργειας, πριν το Ουκρανικό
Η BlackRock ξεφόρτωσε τότε τα futures πετρελαίου που είχε αγοράσει, εκτινάσσοντας τα κέρδη της αλλά και τα κεφάλαια που διαχειρίζεται σε ύψος πάνω από τα 10τρισ εκτοπίζοντας την Κίνα από την τρίτη θέση οικονομικής ισχύος.
Η με μαθηματική ακρίβεια πρόκληση της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία από τις καθοδηγουμενες ηγεσίες όλων των εμπλεκομένων (ΗΠΑ, Ρωσια, ΕΕ, Ουκρανία), οδήγησε στην αποχώρηση της Blackrock από τις ενεργειακές επενδύσεις της στην Ρωσία ή την διαχείριση κρίσιμων αγωγών από εκεί, και στην ανάλογη επένδυση της ως διαχειριστής υποδομών δικτύων από την Σαουδική Αραβία.
Αμέσως μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, ο Fink ανακήρυξε το τέλος της παγκοσμιοποίησης και την έναρξη της επόμενης κυνηγετικής σεζόν προς αγραν κερδών των επενδυτών στην εταιρία του, στην πολυπολική μετα-παγκοσμιοποίηση, που όλοι σχεδόν τα αναμένουν από μεγάλες αποεπενδύσεις από περιοχές, μεταφορά άλλων στην μητρόπολη και, κυρίως, από το καζίνο των χρηματοπιστωτικών παιγνίων με στοιχήματα χρεοκοπιών. Μόνο που τώρα ξέρουν ποιες και που θα γίνουν. Τζόγος με σημαδεμένα χαρτιά πάλι, με αποτελέσματα γνωστά με μαθηματική ακρίβεια.
Η αποχώρηση της Total έναντι της ExxonMobil από τις εξορύξεις νότια της Κρήτης πρέπει να είναι δικό της σχέδιο. Γίνονται έρευνες επί αυτού.
Η BlackRock κινείται πλέον και στον χώρο των επενδύσεων εξαγορών μεταλλείων κρίσιμων μετάλλων για τις ΑΠΕ, κυρίως στις χώρες της Υποσαχαριας Αφρικής, κόντρα στα αντίστοιχα κινέζικα funds που επενδύουν σχετικά στην ίδια περιοχή.
Την επόμενη λοιπόν φορά που θα συνταχθεις με τις τσιριδες της Γκρέτα για το κλίμα ή τις αρλουμπες του “όλα από ΑΠΕ” των ένθεν κακείθεν Πρασιναλογων με βεβιασμένες πολιτικές αλά Μητσοτάκη, πάντα να ψάχνεις από πίσω τις ενδείξεις για κάποια μικρή ή μεγάλη εμπλοκή κάποιων funds που κινούν κεφάλαια της Blackrock. Και βγάλε μετά τα συμπεράσματα σου για τα πολιτικά ενεργούμενα, τις μαριονέτες που κινεί.
Tι δεν καταλαβαίνεις Black Friday ανήμερα;
Πρώτη δημοσίευση στο Facebook