Tην Τετάρτη θα παρουσιαστούν ενώπιον του προδικαστικού τμήματος οι τέσσερις συλληφθέντες, μεταξύ των οποίων η Εύα Καϊλή , αναφέρει η νέα ανακοίνωση της oμοσπονδιακής εισαγγελίας.
Ειδικότερα, σημειώνει ότι «αρκετές εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ κατασχέθηκαν σε τρία διαφορετικά σημεία: 600.000 ευρώ στο σπίτι ενός υπόπτου, αρκετές εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ σε μια βαλίτσα σε δωμάτιο ξενοδοχείου στις Βρυξέλλες και περίπου 150.000 ευρώ σε διαμέρισμα που ανήκει σε μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Μέχρι στιγμής, για την υπόθεση έχουν προσαχθεί έξι άτομα. Τέσσερα από αυτά, συμπεριλαμβανομένου ενός βουλευτή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, έχουν συλληφθεί. Αυτοί οι ύποπτοι θα παρουσιαστούν ενώπιον του προδικαστικού τμήματος την Τετάρτη».
Η εισαγγελία στην ανακοίνωσή της, αναφέρει ότι, σε υπόθεση της ομοσπονδιακής εισαγγελίας, με επικεφαλής έναν ανακριτή στις Βρυξέλλες, η οποία συνεχίζεται εδώ και περισσότερους από τέσσερις μήνες για διαφθορά, ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και εγκληματική οργάνωση οργάνωση, νέες έρευνες πραγματοποιήθηκαν σήμερα, το απόγευμα της Δευτέρας. Εταιρεία real estate είχε συστήσει η Καϊλή – Δεσμεύτηκε η περιουσία της στην Ελλάδα και μελών της οικογένειάς της
Από την Παρασκευή, με την υποστήριξη των υπηρεσιών ασφαλείας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ηλεκτρονικές πηγές δέκα κοινοβουλευτικών επιτελείων έχουν «παγώσει» για να αποτραπεί η εξαφάνιση στοιχείων που είναι απαραίτητα για την έρευνα. Ο σκοπός της σημερινής αναζήτησης στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ήταν να κατασχέσει αυτά τα δεδομένα.
Υπήρξαν επίσης διαφορετικές έρευνες στην Ιταλία την Κυριακή 11 Δεκεμβρίου. Αυτή η έρευνα κατέστη δυνατή με την υποστήριξη της Eurojust.
Από την έναρξη των επιχειρήσεων έχουν πραγματοποιηθεί συνολικά 20 έρευνες, συμπεριλαμβανομένων 19 σε ιδιωτικές κατοικίες και αυτή στα γραφεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Οι νομικές διατάξεις για έρευνες σε σπίτια βουλευτών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ποικίλλουν ανάλογα με την εθνικότητα και την τοποθεσία τους. Με συγκεκριμένους όρους, σε περίπτωση που η έρευνα διεξήχθη από το Βέλγιο σε έναν Βέλγο βουλευτή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, πρέπει να εφαρμοστούν οι βελγικοί κανόνες ασυλίας που χορηγούνται στους Βέλγους βουλευτές. Για να διεξαχθεί έρευνα σε Βέλγο ευρωβουλευτή, το βελγικό σύνταγμα απαιτεί εντολή από τον πρώτο πρόεδρο του εφετείου κατόπιν αιτήματος του αρμόδιου ανακριτή και παρουσία του προέδρου της ενδιαφερόμενης συνέλευσης (στην περίπτωση αυτή, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο).
Και οι δύο προϋποθέσεις λοιπόν πληρούνταν αυτό το Σαββατοκύριακο. Όλα αυτά έγιναν με άριστη συνεργασία και με την υποστήριξη των υπηρεσιών ασφαλείας του κοινοβουλίου επισημαίνει η ανακοίνωση.
Σημειωτέον ότι η ύπαρξη αδικήματος «επ’αυτοφώρω» καθιστά επίσης δυνατόν το να ενεργούν, και ιδίως για τη διεξαγωγή ερευνών, ακόμη και σε περίπτωση βουλευτικής ασυλίας.
«Αθώα» δηλώνει, μέσω του δικηγόρου της, η Εύα Καϊλή αναφορικά με τις κατηγορίες που τις προσάπτουν οι βελγικές Αρχές και καμία εμπλοκή με το Qatar Gate. Ο κ. Δημητρακόπουλος, μιλώντας στο Open, τόνισε ότι η Εύα Καϊλή δηλώνει αθώα και υποστήριξε ότι δεν έχει καμία σχέση με τις κατηγορίες.
Ειδικότερα δήλωσε:
«Αυτή είναι η θέση της. Ρητά και κατηγορηματικά. Λεπτομέρειες δεν μπορώ να πω γιατί απαγορεύεται. Σεβόμαστε το απόρρητο. Δεν έχω εικόνα αν βρέθηκαν χρήματα και πόσα βρέθηκαν τελικά. Το μόνο που μπορώ να σας πω διότι μίλησα με την αδελφή της δεν υπάρχει κάποια κούνια για το παιδάκι, όπου εκεί ήταν κρυμμένα τα χρήματα. Αυτό ρητά σας το διαψεύδω γιατί μου το είπε η αδελφή της κ. Μανταλένα Καϊλή. Μιλάτε τώρα για χρήματα που βρέθηκαν στη βαλίτσα, εγώ ούτε το επιβεβαιώνω, ούτε το διαψέυδω, υπάρχει το απόρρητο. Δεν επιβλήθηκε κανένας περιοριστικός όρος στον πατέρα της κ. Καϊλή και είναι ελεύθερος αν θέλει να έρθει στην Ελλάδα. Αλλά όπως αντιλαμβάνεστε, ένας πατέρας όταν βλέπει το παιδί του σε τόσο δύσκολη θέση μένει δίπλα του. Η κ. Καϊλή δεν έχει καμία επιχειρηματική δραστηριότητα στη ζωή της. Η μόνη της δραστηριότητα είναι αυτή που ήταν γνωστή, ευρωβουλευτής. Η εταιρεία real estate που ακούστηκε, είναι μια ΙΚΕ,που έχει συσταθεί εδώ κι ένα μήνα, με εταιρικό κεφάλαιο 1.000. Δεν έχιε λειουργήσιε ακόμα, κι ολα αυτά προκύπτουν στο ΓΕΜΗ».
Η Διάσκεψη των Προέδρων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, αναμένεται να συνεδριάσει σήμερα, Τρίτη 13 Δεκεμβρίου, το πρωί, η οποία θα αποφασίσει την καθαίρεσή της από τη θέση της αντιπροέδρου. Η Ολομέλεια αναμένεται να αποβάλλει την κ. Καϊλή και από όλες τις επιτροπές – πέρα από την αντιπροεδρία – θέλοντας να αποτινάξει από πάνω της τα σημάδια διαφθοράς. Ωστόσο, ακόμα δεν έχει καθοριστεί αν θα υπάρξει συζήτηση στην Ολομέλεια για το θέμα.
Αύριο η Εύα Καϊλή θα βρεθεί ενώπιον του ανακριτικού τμήματος στις Βρυξέλλες για να απολογηθεί και αυτό ειναι που θα κρίνει αν θα προφυλακιστεί, όπωςαναφέρει η νέα ανακοίνωση της oμοσπονδιακής εισαγγελίας. Ειδικότερα, σημειώνει ότι «αρκετές εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ κατασχέθηκαν σε τρία διαφορετικά σημεία: 600.000 ευρώ στο σπίτι ενός υπόπτου, αρκετές εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ σε μια βαλίτσα σε δωμάτιο ξενοδοχείου στις Βρυξέλλες και περίπου 150.000 ευρώ σε διαμέρισμα που ανήκει σε μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Κύπρος-Λ. Φουρλάς: Αρνήθηκα να καταθέσω τροπολογίες που μου ζητήθηκαν από το γραφείο της κας Καϊλή για το Κατάρ
Γραπτή δήλωση σχετικά με τα όσα βλέπουν τις τελευταίες ώρες το φως της δημοσιότητας και την υπόθεση της κας Εύας Καϊλή εξέδωσε ο Κύπριος Ευρωβουλευτής Λουκάς Φουρλάς.
Στην δήλωσή του ο κος Φουρλάς αναφέρει:
«Με αφορμή το θέμα που προέκυψε με την Αντιπρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και τις ραγδαίες εξελίξεις που έχουν ακολουθήσει, θέλω να αναφέρω τα ακόλουθα: Στις 13 Οκτωβρίου επικοινώνησαν από το γραφείο της κα Καϊλή με την παράκληση να καταθέσω δύο τροπολογίες, στην Επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών στην οποία είμαι αναπληρωματικό μέλος. Το περιεχόμενο των τροπολογιών αφορούσε εργασιακά θέματα στο Κατάρ χαιρετίζοντας τα άλματα προόδου που έκανε η χώρα.
Μετά από επικοινωνία και συντονισμό και με τον Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου Εξωτερικών της Κύπρου κ. Κορνήλιο Κορνηλίου, αρνήθηκα να καταθέσω τις συγκεκριμένες τροπολογίες αφού θεώρησα ότι ήταν ενάντια στις δικές μου θέσεις όσον αφορά τις συνθήκες εργασίας στο Κατάρ. Μάλιστα, είχε προηγηθεί και συγκεκριμένη Ερώτησή μου στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στις 11 Μαρτίου το 2021 για τους θανάτους εργαζομένων μεταναστών στη χώρα.
Νιώθω ιδιαίτερα θιγμένος και απογοητευμένος με τα όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας σε σχέση με την υπό διερεύνηση υπόθεση. Χαίρομαι που δεν επέτρεψα σε κανέναν να με χρησιμοποιήσει για τους δικούς του σκοπούς.
Η Ευρώπη και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δεν ξεπουλιούνται. Η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη και για αυτό δεν θα ήθελα να προβώ σε περαιτέρω δηλώσεις. Είμαι σίγουρος ότι αν βρεθούν ενοχοποιητικά στοιχεία θα αποδοθεί δικαιοσύνη».