«Η ΕΥΔΑΠ απορρόφησε τους κλυδωνισμούς της ενεργειακής κρίσης -ύψους πλέον των 15 εκατομμυρίων – χωρίς να επιβαρύνει τους καταναλωτές», εκτίμησε ο Χαράλαμπος Σαχίνης, ξεκαθαρίζοντας πως «τα τιμολόγια της ΕΥΔΑΠ θα είναι σταθερά και το 2023».
Όπως τόνισε ο κ. Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΥΔΑΠ, «εξασφαλίζουμε το πιο ποιοτικό νερό της Ευρώπης με τη δεύτερη φθηνότερη τιμή της Ευρώπης».
«Με βάση τη νέα σύμβαση με το Δημόσιο, η εταιρεία πλήρωσε 157,2 εκατομμύρια προς το ελληνικό δημόσιο, καθώς για πρώτη φορά από το 1999 υπάρχει ξεκάθαρη σύμβαση με το δημόσιο και αυτό θα συνεχίσει να ισχύει για τα επόμενα 18 χρόνια»
Ειδικότερα, κατά τη συνέντευξη τύπου ο κ. Σαχίνης ανέλυσε τις προκλήσεις της ΕΥΔΑΠ, την υλοποίηση της Σύμβασης με το Ελληνικό Δημόσιο, τις δράσεις της εταιρείας για την αντιμετώπιση των συνεπειών της ενεργειακής κρίσης, τον μετασχηματισμό της Εταιρείας, την υλοποίηση του επενδυτικού πλάνου που το 2022 ανήλθε στα 32 περίπου εκατομμύρια, καθώς και την αναβάθμιση της Εταιρείας στα ESG.
Έκανε λόγο για ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού της εταιρείας, μέσω της εκπαίδευσης, καθώς όπως είπε: ζητούμενο η ΕΥΔΑΠ να έχει τους ανθρώπους εκεί που τους χρειάζεται. Σημειώνεται ότι στην εταιρεία απασχολούνται 2.334 εργαζόμενοι καθώς και 1.000 εργαζόμενοι μέσω εργολαβιών / αναδόχων έργων. Όσον αφορά την αναπτυξιακή πορεία, τόνισε ότι φέτος διπλασιάστηκαν οι επενδύσεις της ΕΥΔΑΠ, ενώ του χρόνου θα τριπλασιαστεί ενώ σε βάθος δεκαετίας, ενώ το ποσό πρόκειται να φθάσει στα 1,6 δισ.
Θωράκιση υδάτινων πόρων
Επιπλέον τόνισε πως η εταιρεία έχει ετοιμάσει πλάνο για θωράκιση των υδατικών πόρων απέναντι στις συνέπειες της κλιματικής κρίσης. «Είμαστε σε επάρκεια μέχρι το τέλος της δεκαετίας. Ετοιμάζουμε ένα πλάνο για να θωρακιστεί η εταιρεία και η Αθήνα για την προσαρμογή στην κλιματική κρίση. Προχωράμε σε έργα ανακύκλωσης νερού. Διαχείριση υπόγειων υδάτων και αφαλάτωση. Δεν υπάρχει κίνδυνος, αλλά πάντα πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι», δήλωσε.
Επεσήμανε επίσης ότι στόχος είναι η δημιουργία Κύκλου Νερού με μηδενικό ανθρακικό αποτύπωμα. Σύμφωνα με τον κ. Σαχίνη, οι βασικές αρχές της ΕΥΔΑΠ είναι η ασφάλεια, η αποδοτικότητα και η ανάπτυξη και πρόσθεσε ότι με έργα και πράξεις ενισχύουμε καθημερινά το περιβάλλον, την κοινωνία και την οικονομία. Ξεκαθάρισε επίσης ότι δεν υπάρχουν ζητήματα για την αποπληρωμή των λογαριασμών του νερού, καθώς υπάρχουν πολλά προγράμματα με βάση τα οποία βοηθιούνται οι άνθρωποι που έχουν ανάγκη.
Όσον αφορά τη νέα ρυθμιστική αρχή διαχείρισης υδάτων που πρόκειται να συσταθεί από το ΥΠΕΝ, σχολίασε ότι θα συμβάλει θετικά για τον τρόπο λειτουργίας των εταιρειών διαχείρισης υδάτων και αποχέτευσης, με στόχο την αποφυγή αύξησης των τιμών και προς όφελος των πολιτών.
Στόχος μέχρι το 2030 είναι το Net Zero, τόνισε από την πλευρά του ο κ. Αναστάσιος Τόσιος, αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της ΕΥΔΑΠ αναλύοντας τη στρατηγική της εταιρείας για μηδενισμό των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Με έργα ενεργειακής εξοικονόμησης, αλλά και διμερή συμβόλαια πρόκειται να επιτευχθεί ο στόχος, ανέφερε και πρόσθεσε ότι πρέπει να δοθεί η δυνατότητα για πραγματοποίηση διμερών συβολαίων προκειμένου να διασφαλίσουμε για την επόμενη 5ετία σταθερά χαμηλές τιμές ενεργειακού κόστους.
«Ωριμάζουμε έργα, αλλά το σημαντικό είναι να υπάρξει προσφορά διμερών συμβολαίων, ανέφερε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε ότι: Κάνουμε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την εξοικονόμηση ενέργειας, αλλά πρέπει να βρούμε και τα κατάλληλα συμβόλαια για την συγκράτηση των τιμών», τόνισε.
«Θέλουμε να γίνουμε μία εταιρεία παραγωγής έργων μετασχηματισμού, αναβάθμισης συστημάτων», ανέφερε ο κ. Τόσικος και επεσήμανε ότι «αιχμή του δόρατος στα έργα είναι η Ανατολική Αττική». Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά τα έργα Ανατολικής Αττικής, το 90% των έργων έχει χρηματοδοτηθεί από την ΕΕ, ενώ έχουν δρομολογηθεί έργα μετασχηματισμού, έργα αντικατάστασης δικτύου ύδρευσης για τη μείωση των διαρροών καθώς και νέες δραστηριότητες που μεγαλώνουν την δυνατότητα της εταιρείας να στοχεύσει προς την ανάπτυξη νέων υπηρεσιών και αγορών. Επιπλέον όπως είπε: «Στόχος της εταιρείας να δημιουργηθεί το νομοθετικό πλαίσιο προκειμένου η ΕΥΔΑΠ να αναλάβει έργα και εκτός Αττικής».
Όπως έγινε γνωστό, υπεγράφη η Σύμβαση Λειτουργίας και Συντήρησης του ΚΕΛ Ψυττάλειας με έκπτωση 35,5% και επενδύσεις που θα οδηγήσουν σε σταδιακή ενεργειακή μείωση άνω του 36% τουλάχιστον, σε βάθος τριετίας. Ενώ, υλοποιήθηκε η αντικατάσταση του μεγαλύτερου αριθμού πεπαλαιωμένου Δικτύου Ύδρευσης τα τελευταία 15 χρόνια.
Επιπλέον, το 2022 ολοκληρώθηκε η υδροδότηση της Αίγινας μέσω του αγωγού υδροδότησης που κατασκευάστηκε από την Περιφέρεια Αττικής. Πραγματοποιήθηκε διπλασιασμός εκτελεσθέντων έργων/επενδύσεων από 15 εκατ. ευρώ σε 30 εκατ. ευρώ. Προχώρησε η υπογραφή μνημονίου συνεργασίας με την Ελληνικό Α.Ε. για την υδροδότηση και την ολοκληρωμένη αποχέτευση του Μητροπολιτικού Πόλου του Ελληνικού. Καθώς και η υπογραφή μνημονίου συνεργασίας με τους φορείς ύδρευσης και αποχέτευσης και το υπουργείο Περιβάλλοντος της Κύπρου.
Έργα και επενδύσεις
Για το 2023 προβλέπεται τριπλασιασμός εκτελεσθέντων έργων/επενδύσεων από 15 εκατ. ευρώ σε 45 εκατ. ευρώ. Ενώ, προχωράει η ολοκλήρωση προετοιμασίας για το διαγωνισμό για τα smart meters εντός του 2023 καθώς και οι αντικαταστάσεις δικτύων ύδρευσης. Πραγματοποιείται επέκταση της περιοχής δραστηριότητας του τομέα Αποχέτευσης όσον αφορά στη λειτουργία και συντήρηση δικτύου ακαθάρτων και Κέντρων Επεξεργασίας Λυμάτων στους Δήμους Μεγάρων, Κορωπίου, Παιανίας και Μαρκοπούλου.
Προχωράει η ολοκλήρωση Μελετών και Δρομολόγηση έργων για την υδροδότηση του Ελληνικού, καθώς και ο διαγωνισμός για την ανακαίνιση της δεύτερης πιο ενεργοβόρας εγκατάστασης της Εταιρείας μετά την Ψυττάλεια, της ΜΕΝ Πολυδενδρίου. Ενώ πραγματοποιήθηκε η παραλαβή του δικτύου των Μεγάρων.
Η ΕΥΔΑΠ εφαρμόζει νέα Πολιτική Διαχείρισης Εσόδων και Απαιτήσεων. Επισημαίνεται ότι οι εισπράξεις της εταιρείας για τους μήνες Οκτώβριο και Νοέμβριο 2022 ξεπέρασαν τα ευρώ 35 εκατ. τον κάθε μήνα. Όσον αφορά την κοινωνική προσφορά της ΕΥΔΑΠ στα 6,2 εκατ. ευρώ ανέρχεται η αξία παρεχόμενων εκπτώσεων από μειώσεις λογαριασμών. 2,5 εκατ. ευρώ διατέθηκαν για τη στήριξη του ΕΣΥ για την πανδημία. 200 χιλ. ευρώ για τη στήριξη κοινωνικών και περιβαλλοντικών δράσεων μέσω χορηγικού προγράμματος και 240 χιλ. ευρώ διατέθηκαν για το πρόγραμμα Υποτροφιών Διδακτορικών Σπουδών μέσω ΙΚΥ σε βάθος τετραετία.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ