Το Qatargate έχει και σίκουελ: το Mοroccogate. Πρωταγωνιστής και πάλι ο πρώην Ευρωβουλευτής, Αντόνιο Παντζέρι, το μεγάλο «αφεντικό» του συντρόφου της Εύας Καϊλή, Φραντσέσκο Τζιόρτζι.
Σειρά δημοσιευμάτων σήμερα στον ευρωπαϊκό Τύπο ασχολούνται με τον ρόλο του Μαρόκου. Πρώτο δημοσίευσε τις σχετικές πληροφορίες το γερμανικό «Spiegel», επικαλούμενο εμπιστευτικά έγγραφα έρευνας. Σύμφωνα με αυτά η μαροκινή μυστική υπηρεσία DGED είχε απλώσει τα δίχτυα της στο υψηλότερο επίπεδο στον επηρεασμό των Ευρωβουλευτών.
Φέρεται συγκεκριμένα να είχε στρατολογήσει δύο Ιταλούς Ευρωβουλευτές, τον Πιέρ Αντόνιο Παντζέρι και τον Αντρέα Κοτσολίνο, όπως επίσης και τον υπάλληλο του πρώτου, Τζιόρτζι, το 2019. Υπεύθυνος για την ηγεσία της τριάδας ήταν ο Αμπντεραχίμ Ατμούν, πρεσβευτής του Μαρόκου στην Πολωνία. Λέγεται μάλιστα ότι τους παρέδωσε φακέλους γεμάτους μετρητά. Επιπλέον, οι τρεις Ιταλοί φέρεται να είχαν άμεση επαφή με τον Γενικό Διευθυντή των μυστικών υπηρεσιών Μοχάμεντ Γιασίν Μανσούρι.
Το γερμανικό περιοδικό επικαλείται κύκλους της βελγικής κυβέρνησης σύμφωνα με τους οποίους το Μαρόκο έχει εμπλακεί πρόσφατα σε ζητήματα όπως τα αλιευτικά δικαιώματα και η Δυτική Σαχάρα. Η χώρα έχει καταλάβει μεγάλα τμήματα της Δυτικής Σαχάρας για δεκαετίες και αρνείται την ανεξαρτησία στους Σαχράουι που ζουν εκεί.
Σύμφωνα με το «Spiegel», το ένταλμα σύλληψης για τον Παντζέρι περιέχει και νέες λεπτομέρειες για τον ρόλο του Κατάρ που μέχρι στιγμής έχει βρεθεί στο επίκεντρο του σκανδάλου. Σύμφωνα με αυτό, ο Υπουργός Εργασίας του Κατάρ Ali bin Samikh Al Marri, με τη βοήθεια ενός βοηθού, φέρεται να έχει δημιουργήσει τη σύνδεση με τους Παντζέρι, Τζιόρτζι, όπως και τον επικεφαλής της μη κυβερνητικής οργάνωσης «No Peace without Justice», Νίκολο Φίγκα Ταλαμάνκα. Ωστόσο, η πληρωμή λέγεται ότι δεν έγινε σε μετρητά, όπως στην περίπτωση του Μαρόκου, αλλά με τραπεζικό έμβασμα ή με τη μορφή πολύτιμων δώρων. Το Κατάρ αρνείται οποιαδήποτε αδικοπραγία.
Οι εμπλεκόμενοι βρίσκονται αυτή τη στιγμή υπό κράτηση. Κατηγορούνται για «εγκληματική οργάνωση, διαφθορά και ξέπλυμα μαύρου χρήματος». Μετά τις εφόδους και τις πρώτες συλλήψεις στις Βρυξέλλες, τα δελτία τύπου της βελγικής εισαγγελίας αρχικά έκαναν λόγο μόνο για «κράτος του Κόλπου». Ακόμη και τότε, όμως, το Μαρόκο ήταν επίσης στο επίκεντρο των ερευνών. Τα μεταγενέστερα ευρήματα υποδηλώνουν ότι προσπάθησε «περισσότερο και πιο εντατικά από το Κατάρ» να διαφθείρει Ευρωβουλευτές, σύμφωνα με το «Spiegel».
La Repubblica: Ο Παντζέρι έγραψε τον λόγο του υπουργού του Κατάρ και τις ερωτήσεις που του έκαναν Ευρωβουλευτές
Νέα στοιχεία από τις καταθέσεις του Φραντσέσκο Τζιόρτζι φέρνει εν τω μεταξύ στο φως η ιταλική εφημερίδα La Repubblica. Ο σύντροφος της Εύας Καϊλή φέρεται να έχει δώσει στις βελγικές αρχές λεπτομέρειες για το πώς ο «ιθύνων νους» του Qatargate ουσιαστικά «έστησε» ακροάσεις αξιωματούχων του Κατάρ στην Ευρωπαϊκή Ένωση προκειμένου να εξασφαλίσει τη διοργάνωση του Μουντιάλ.
Σύμφωνα με την εφημερίδα ο Ιταλός πρώην Ευρωβουλευτής είχε φτάσει στο σημείο να γράψει ο ίδιος τον λόγο που εκφώνησε στις 14 Δεκεμβρίου ο υπουργός Εργασίας του Κατάρ, Αλί Μπιν Σαμίκ Αλ Μάρι, στην Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Στόχος ήταν να πείσει τους Ευρωβουλευτές πως το καθεστώς των εργασιακών δικαιωμάτων στο Κατάρ έχει αλλάξει άρδην.
Ο Παντζέρι δεν σταμάτησε εκεί. Έγραψε και συγκεκριμένες ερωτήσεις που έδωσε σε φίλους του Ευρωβουλευτές προκειμένου να τις απευθύνουν στον υπουργό του Κατάρ και εκείνος να έχει την ευκαιρία να απαρριθμήσει τις «μεταρρυθμίσεις» της χώρας στα εργασιακά. Τα ονόματα, που σύμφωνα με τη La Repubblica αναφέρονται, είναι αυτά των Αλεσάντρα Μορέτι, Αντρέα Κοτσολίνο και Μαρκ Ταραμπέλα.
«Προπόνησε» επίσης τον αξιωματούχο του Κατάρ, ώστε να είναι προετοιμασμένος να απαντήσει σε πιθανές ερωτήσεις για τα δικαιώματα της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ στο εμιράτο.