Νέες αποκαλύψεις για το σκάνδαλο διαφθοράς που συγκλονίζει τις Βρυξέλλες και το Ευρωκοινοβούλιο έρχονται στο φως μέσα από τη δικογραφία και την κατάθεση του Φραντσέσκο Τζόρτζι, συντρόφου της Εύας Καϊλή.
Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ της La Repubblica, ο Φραντσέσκο Τζόρτζι είναι άκρως αποκαλυπτικός για τον τρόπο που δρούσε το κύκλωμα το οποίο με το αζημίωτο έστηνε ομιλίες Καταριανών επισήμων στο Ευρωκοινοβούλιο και μάλιστα έστηνε ακόμα και τις ερωτήσεις που θα δέχονταν από ευρωβουλευτές που επίσης συμμετείχαν στην εγκληματική οργάνωση.
Σε νέο δημοσίευμά της η ιταλική εφημερίδα La Repubblica αποκαλύπτει το δυσώδες παρασκήνιο της ομιλίας του καταριανού υπουργού Εργασίας Αλί Μπεν Σαμίχ Αλ Μαρί στο Ευρωκοινοβούλιο.
Σύμφωνα με το άρθρο, ο Ιταλός πρώην ευρωβουλευτής, Αντόνιο Παντσέρι, ο «εγκέφαλος» του κυκλώματος, υπαγόρευε ακόμα και τις ερωτήσεις των ευρωβουλευτών προς τους εκπροσώπους του Κατάρ.
Η στημένη συνάντηση
Το δημοσίευμα εστιάζει σε μια συνάντηση στις 14 Δεκεμβρίου του υπουργού Εργασίας του Κατάρ με τα μέλη της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με στόχο να τους πείσει ότι η κατάσταση με τα δικαιώματα των εργατών στη Ντόχα είχε αλλάξει και άρα αυτό δεν θα επηρέαζε τη διοργάνωση του Μουντιάλ.
Επειδή, όμως, η μεγάλη ανησυχία των Καταριανών ήταν το ενδεχόμενο να προκληθούν προβλήματα από ερωτήσεις που θα γίνονταν, ο Παντσέρι, σύμφωνα με την κατάθεση του συντρόφου της Εύας Καϊλή Φραντσέσκο Τζόρτζι, είχε συντάξει ακόμα και ερωτήσεις, όπως αναφέρει η La Repubblica.
Συγκεκριμένα, και σύμφωνα με τη δικογραφία περιέγραψε εκείνη τη συνάντηση:
«Είχαμε προετοιμάσει την ακρόαση του υπουργού. Ο Παντσέρι είχε γράψει την ομιλία του και εγώ την είχα μεταφράσει. Η ομιλία του Καταριανού θα έπρεπε να διαρκέσει περίπου οχτώ λεπτά, ενώ υπήρχε και η δυνατότητα υποβολής ερωτήσεων. Δεν θυμάμαι το περιεχόμενο της ομιλίας αλλά ο στόχος ήταν να τονίσουμε τις μεταρρυθμίσεις που είχαν γίνει στο Κατάρ. Είχαμε συζητήσει και για το πώς θα απαντούσε σε πιθανές ερωτήσεις για τα δικαιώματα της κοινότητας των ΛΟΑΤΚΙ μετά από δηλώσεις που είχαν κάνει εκπρόσωποι του Κατάρ για τους γκέι. Θα αναφερόμασταν στον περιβαλλοντικό αντίκτυπο των σταδίων αλλά και στο Μουντιάλ του 2026 στο Μεξικό, όπου δεν γίνονται σεβαστά τα ανθρώπινα δικαιώματα. Η ομιλία θα τόνιζε τα δύο μέτρα και δύο σταθμά των ευρωπαϊκών αρχών προκειμένου να δείξουμε ότι ήθελαν να επιτεθούν στο Κατάρ παρά το γεγονός ότι ήταν η μοναδική χώρα του Κόλπου που ήταν κάπως “ανοιχτή” σε τέτοια θέματα».
Σύμφωνα μάλιστα με την κατάθεση του Τζόρτζι, ο πρώην ευρωβουλευτής είχε επεξεργαστεί και τα ερωτήματα που έπρεπε να θέσουν ορισμένοι ευρωβουλευτές στον Αλ Μάρι και συγκεκριμένα οι επίσης εμπλεκόμενοι στην εγκληματική οργάνωση Αλεσάντρα Μορέτι, Αντρέα Κοζολίνο και Μαρκ Ταραμπέλα.
«Αυτό που θέλαμε ήταν να φέρουμε τη συζήτηση εκεί που μας βόλευε. Είχε ειπωθεί ότι θα ήταν χρήσιμο αν, εκτός από την ομιλία, είχαν προετοιμαστεί και ερωτήσεις ώστε ο υπουργός του Κατάρ να κινηθεί σε έναν “στρωμένο” δρόμο» φέρεται σύμφωνα με την ιταλική εφημερίδα να καταθέτει ο Τζόρτζι με τον εισαγγελέα να αναφέρει στη δικογραφία ότι «ο Παντσέρι ρύθμιζε τις ερωτήσεις ορισμένων βουλευτών, ιδιαίτερα της Μορέτι».
Η ίδια η Μορέτι, πάντως, διαψεύδει ότι συνέβη κάτι τέτοιο δηλώνοντας ότι «δεν έχω συναντήσει ποτέ τον Παντσέρι. Εκείνη την ημέρα έκανα μόνο μια ερώτηση για τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ και δεν πήρα καμία απάντηση. Και μετά από αυτό, την ημέρα της ψηφοφορίας εμφανίστηκα φορώντας στο χέρι το σήμα της κοινότητας των ΛΟΑΤΚΙ».
Όσον αφορά την Εύα Καϊλή, ο Φραντσέσκο Τζόρτζι έχει καταθέσει ότι προφανώς και γνώριζε την προέλευση των χρημάτων, ωστόσο δεν την κατονομάζει ως μέλος της οργάνωσης της οποίας εγκέφαλος ήταν ο Παντσέρι.
Η ίδια η Εύα Καϊλή, που παραμένει προφυλακισμένη για έναν ακόμη μήνα στις Βρυξέλλες, φέρεται να κατέθεσε: «δεν αναγνωρίζω πλέον ούτε τον ίδιο μου τον σύντροφο». Υποστήριξε επίσης ότι γνώριζε για τα χρήματα που βρίσκονταν στο σπίτι, αλλά δεν γνώριζε την προέλευσή τους.
Η πρώην ευρωβουλευτής Άνα Γκόμεθ θεωρεί εμπλεκόμενη στην υπόθεση την Εύα Καϊλή, αλλά όχι αρκετά έξυπνη ώστε να ήταν ο εγκέφαλος αυτής της υπόθεσης.
Σύμφωνα δε με χτεσινό δημοσίευμα της Le Soir, στη φυλακή βρίσκεται πλέον ο Νικολό Φίγκα-Ταλαμάνκα, που είχε συλληφθεί μαζί με τους υπόλοιπους στις αρχές Δεκεμβρίου και είχε αφεθεί ελεύθερος υπό όρους και με ηλεκτρονική επιτήρηση. Η απόφαση αυτή ωστόσο ανακλήθηκε, και ο Φίγκα-Ταλαμάνκα, που δραστηριοποιείται σε ΜΚΟ (μεταξύ των οποίων και η οργάνωση “Καμία ειρήνη χωρίς δικαιοσύνη”), θα πρέπει να επιστρέψει στη φυλακή.
To Μαρόκο και η Μαυριτανία
Μπορεί να αναφερόμαστε κατά κύριο λόγο στο Κατάρ, και να αποκαλούμε το σκάνδαλο διαφθοράς QatarGate, φαίνεται ωστόσο ότι δεν ήταν η μόνη χώρα για τα συμφέροντα της οποίας φρόντιζε ο Παντσέρι και η οργάνωσή του, φυσικά με το αζημίωτο.
Σύμφωνα πάντα με το ίδιο δημοσίευμα, που βασίζεται σε όσα είπε στις βελγικές αρχές ο Φραντσέσκο Τζόρτζι, μόλις λίγους μήνες αργότερα το σύστημα έγινε πιο επαγγελματικό, με τη δημιουργία της μη κερδοσκοπικής οργάνωσης των Βρυξελλών Fight Impunity.
Το λόμπινγκ συνεχίστηκε υπέρ του Μαρόκου, αλλά και της Μαυριτανίας: «Όσον αφορά στη Μαυριτανία, επίσης είχαν ένα πρόβλημα με την εικόνα τους. Ανέθεσαν στον κ. Παντσέρι να φροντίσει γι’ αυτό και να τους καθοδηγήσει (…) Νοίκιασα το διαμέρισμά μου στον πρέσβη και αυτή ήταν η ανταμοιβή μου: 1.500 ευρώ συν 300 έξοδα. Ο Παντσέρι πήρε 25.000 σε μετρητά. Πήγαμε στην πρεσβεία της Μαυριτανίας πριν από μια εβδομάδα και συναντηθήκαμε με τον πρεσβευτή της και τον πρεσβευτή της Σαουδικής Αραβίας, οι οποίοι ήθελαν πληροφορίες σχετικά με τα όσα λέγονται στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για τη χώρα τους.
Στοιχεία του φακέλου του QatarGate στην Ελλάδα
Στα χέρια του προέδρου της Αρχής Ξεπλύματος Μαύρου Χρήματος Χαράλαμπου Βουρλιώτη βρίσκεται, σύμφωνα με πληροφορίες, ο φάκελος της δικογραφίας του σκανδάλου.
Ο δίαυλος επικοινωνίας μεταξύ Ελλάδας και Βελγίου για το επονομαζόμενο Qatargate έχει ξεκινήσει εδώ και αρκετές ήμερες ανάμεσα στους εκπροσώπους των Δικαστικών Αρχών των δύο χωρών με τον Χ. Βουρλιώτη να ζητά, σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές, στοιχεία που αφορούν την έρευνα σε βάρος της προφυλακισμένης Εύας Καϊλή, από τον Βέλγο εισαγγελέα Μισέλ Κλέζ.
Οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως τα στοιχεία παραδόθηκαν στον κ. Βουρλιώτη προκειμένου να συμπεριληφθούν στο υλικό της δικογραφίας, που έχει ήδη ανοίξει η Αρχή για την ίδια υπόθεση.
Να θυμίσουμε πως προ ολίγων ημερών η Αρχή διέταξε τη δέσμευση των περιουσιακών στοιχείων της πρώην αντιπροέδρου του Ευρωκοινοβουλίου αλλά και μελών της οικογένειάς της και του συντρόφου της.
Δεσμεύθηκε επίσης το οικόπεδο συνολικής έκτασης 7 στρεμμάτων στην Πάρο που αγοράστηκε από την ευρωβουλευτή Εύα Καϊλή και τον σύντροφό της Φραντσέσκο Τζόρτζι.
Πηγή: Left.gr