Έλληνες χάκερς ψάχνει η Hack The Box για να εκπαιδευτούν στην πλατφόρμα της και να εξελιχθούν σε γκουρού της κυβερνοασφάλειας καλύπτοντας το κενό που υπάρχει αυτή τη στιγμή στη διεθνή αγορά.
H Hack The Box με 3 ιδρυτές από Ελλάδα και Αγγλία ξεκίνησε το 2017 με στόχο να κάνει πιο προσιτή την εκπαίδευση γύρω από την κυβερνοασφάλεια. Απασχολεί 180 εκ των οποίων τα 100 και πλέον εργάζονται στην Ελλάδα και αριθμεί πάνω από 1,7 εκατομμύρια register users, αποτελώντας μια από τις πιο δυναμικές νεοεμφανιζόμενες εταιρείες στο χώρο της εκπαίδευσης για την κυβερνοασφαλεια. Τα μέλη της κοινότητας εκπαιδεύονται, καθώς πραγματοποιούν εικονικές επιθέσεις, με ασφαλή και διαδραστικό τρόπο, σε εκατοντάδες εργαστήρια προσομοίωσης. Πρόκειται για μια ταχέως αναπτυσσόμενη αγορα εργασίας.
Διεθνώς στον κλάδο της κυβερνοασφαλειας απασχολούνται 4,7 εκατομμύρια εργαζόμενοι και υπολογιζεται πως λειπουν 3,4 εκατομμύρια εργαζόμενοι που χρειάζονται για να καλύψουν τις κενές θέσεις εργασίας σε αυτο το πόστο. Οπως δήλωσε ο Χάρης Πυλαρινός, συνιδρυτής και CEO της Hack The Box, «ο στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε ένα ασφαλέστερο διαδίκτυο, επιτρέποντας σε εταιρείες και μεμονωμένους χρήστες να θωρακίσουν τα συστήματα τους. Η διαρκής εξέλιξη των μεθόδων κυβερνοαπειλών σήμερα, απαιτεί συνεχή εκπαίδευση χρησιμοποιώντας τις τελευταίες πρακτικές στον τομέα και προσομοίωση πραγματικών συνθηκών”.
Να σημειωθεί ότι στη startup ολοκλήρωσαν επένδυση Series B ύψους 55 εκατ. δολ. στην οποία ηγήθηκε η Carlyle, ένα από τα μεγαλύτερα funds παγκοσμίως με 369 δισεκατομμύρια δολάρια υπό διαχείριση, με συμμετοχή των Paladin Capital Group, Osage University Partners, Marathon Venture Capital, Brighteye Ventures και Endeavor Catalyst Fund. Όπως επισημαίνει ο Γ.Τζιραλής, εταίρος της Marathon Venture Capital, που συμμετείχε στην αρχική χρηματοδότηση της Hack The Box «ο Χάρης, ο James και ο Άρης, συνιδρυτές της Hack The Box, έχουν δημιουργήσει μία ξεχωριστή εταιρεία και μία νέα κατηγορία στην αγορά του cybersecurity. Στην Marathon είχαμε το προνόμιο να τους υποστηρίξουμε από τα πρώτα τους βήματα, και πιστεύουμε ότι βρίσκονται ακόμα στην αρχή. Η επένδυση ενός fund του βεληνεκούς της Carlyle, αν μη τι άλλο, το αποδεικνύει”.
Με τον νέο γύρο χρηματοδότησης, τα κεφάλαια που έχει αντλήσει η Hack The Box ανέρχονται συνολικά σε 70 εκατομμύρια δολάρια . Ταυτόχρονα ο νέος γύρος χρηματοδότησης δίνει τη δυνατότητα στη Marathon Venture Capital να ρευστοποιήσει τη συμμετοχή της και να επιστρέψει το Marathon Fund I στο σύνολο του και πλέον αυτού (υπολογιζεται γύρω στα 30 εκατ. ευρώ) εξασφαλίζοντας σημαντικές αποδόσεις για τους μετόχους του, συμπεριλαμβανομένου του ελληνικού δημοσίου. Παράλληλα, η Marathon έδωσε τη δυνατότητα στους μετόχους της να συμμετέχουν απευθείας στον επενδυτικό γύρο της εταιρείας, συγκεντρώνοντας ένα σημαντικό ποσό, συνεχίζοντας με αυτό τον τρόπο τη συμμετοχή της στη μετοχική σύνθεση της Hack The Box.
Προσδοκίες
Η επένδυση στη Hack The Box αναπτερώνει τις προσδοκίες για μια καλύτερη επενδυτική χρόνια σε σύγκριση με το 2022 για το ελληνικό οικοσύστημα startups. Παράλληλα θέτει στο προσκήνιο το ερώτημα εάν οι νεοφυείς εταιρείες τεχνολογικού ως επί το πλείστον προσανατολισμού μπορούν να αποτελέσουν λύση. Τα ανησυχητικά επίπεδα ανεργίας στους νέους σε συνδυασμό με το ταβάνι που φαίνεται πως πιάνει η αποκλιμάκωση του ποσοστού της ανεργίας συνολικά, επιβεβαιώνουν την επιτακτική ανάγκη για περισσότερες νέες θέσεις εργασίας από νεοσύστατες επιχειρήσεις και εταιρείες. Επίσης το ποσοστό των κενών θέσεων εργασίας επιβεβαιώνει επίσης πως τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της ανεργίας αφορούν τις δεξιότητες και τη δυνατότητα της αγοράς εργασίας της Ελλάδας να προσελκύει ανθρώπους με γνώσεις, ψηφιακή κατάρτιση και ταλέντο στις αντίστοιχες επιχειρήσεις που δημιουργούνται αλλά και στις υπάρχουσες.
Οι εκπρόσωποι του ελληνικού οικοσυστήματος νεοφυών επιχειρήσεων τονίζουν πως η ανάπτυξη της καινοτομίας και της νεοφυούς επιχειρηματικότητας μπορεί να δημιουργήσει πολλές και καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας και να ανακόψει τη διαρροή ταλέντων από την Ελλάδα στο εξωτερικό, καλύπτοντας με επιτυχία το κενό μεταξύ ανεργίας και κενών θέσεων εργασίας, Ωστόσο τονίζουν πως «στην Ελλάδα δεν είχε ποτέ αποκρυπτογραφηθεί ο ανθρώπινος παράγοντας και η Διοίκηση Ανθρώπινου Δυναμικού σε πραγματικά καινοτόμες επιχειρήσεις, στοιχεία που αποτελούν το πιο κομβικό κομμάτι, καθώς η νεοφυής επιχείρηση εξ ορισμού αναζητεί διαρκώς τα «πατήματά» της μέχρι να βρει τη κατάλληλη ισορροπία μεταξύ προϊόντος/υπηρεσίας και αναγκών της αγοράς». Συνεπώς δεν υπάρχουν εύκολες απαντήσεις.
Αναλυτικά, σύμφωνα με τους οικονομικούς αναλυτές, από την αρχή του 2022 το μέσο ποσοστό της ανεργίας διαμορφώθηκε στο 12,5%. Η άνοδος της οικονομικής δραστηριότητας αναμένεται να συνεχιστεί το 2023 με ασθενέστερο ρυθμό σύμφωνα με την Εισηγητική Έκθεση Προϋπολογισμού 2023, ενώ παράλληλα η περαιτέρω αποκλιμάκωση του ποσοστού της ανεργίας θα γίνεται ολοένα και πιο δυσχερής καθώς προσεγγίζεται το λεγόμενο «φυσικό ποσοστό ανεργίας» το οποίο στην Ελλάδα εκτιμάται σε 8,9% για το 2023. Υπάρχει και η απαισιόδοξη εκτίμηση σύμφωνα με την οποία παρά τη σταδιακή μείωση το ποσοστό ανεργίας στην Ελλάδα αναμένεται να είναι διψήφιο μέχρι το τέλος του 2023 και το 2024. Όλα αυτά σε συνδυασμό με το γεγονός ότι το εργατικό δυναμικό της Gen-Z φαίνεται να επηρεάζεται περισσότερο από την ανεργία αφού το ποσοστό μεταξύ αυτών είναι στο 26,2% δείχνουν πως το θέμα της απασχόλησης, της επιβίωσης και της δημιουργίας νέων επιχειρήσεων είναι άρρηκτα συνδεδεμένα.
Παράλληλα, σύμφωνα με τους αναλυτές, το ποσοστό των κενών θέσεων εργασίας καταγράφει σημαντική αύξηση και διαμορφώνεται στο 1,2% που είναι το μεγαλύτερο ποσοστό εδώ και πάνω από μία δεκαετία. Παράλληλα, σε απόλυτους αριθμούς οι κενές θέσεις εργασίας κατέγραψαν πολυετή υψηλά, καθώς διαμορφώθηκαν περίπου στις 27,2 χιλ. (+124% σε ετήσια βάση). Το γεγονός ότι η περαιτέρω πτώση της ανεργίας δεν συμπίεσε το ποσοστό των κενών θέσεων εργασίας ερμηνεύεται σε σημαντικό βαθμό από την αναντιστοιχία μεταξύ των προσφερόμενων και των ζητούμενων δεξιοτήτων στην αγορά εργασίας. Σύμφωνα με την έρευνα που δημοσιεύτηκε πρόσφατα (2022 European Skills Index, Technical Report), η Ελλάδα, με βάση τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, παρέμεινε στην 29η θέση μεταξύ 31 ευρωπαϊκών χωρών.
Περισσότερες από 138 εταιρείες υποστηρίχτηκαν συνολικά από τo EquiFund (2018 έως και 2022) και έχουν λάβει χρηματοδότηση είτε είναι Pre-Seed, Seed ή Σειρά Α+. Εκτιμάται ότι οι εταιρείες αυτές στο σύνολό τους απασχολούν περισσότερα από 6.000 άτομα στην Ελλάδα. Στις 699 ανέρχονται οι ελληνικές start ups που είναι εγγεγραμμένες στο Elevate Greece (Εθνικό Μητρώο Νεοφυών Επιχειρήσεων). Με βάση τον απολογισμό 2021 ήταν εγγεγραμμένες 533 νεοφυείς επιχειρήσεις με 5.070 απασχολούμενους συνολικά. Σε επίπεδο Ε.Ε. οι νεοφυείς επιχειρήσεις αντιπροσωπεύουν το 28% του συνόλου των ιδιωτικών επιχειρήσεων και το 14,5% της απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα κατά μέσο όρο, στο διάστημα 2015-2020. Ειδικότερα για την Ελλάδα ο αριθμός των νεοφυών επιχειρήσεων ανέρχεται στο 25,4% του συνόλου των ιδιωτικών επιχειρήσεων και του 20% της απασχόλησης, συμπεριλαμβανομένων των ιδρυτών τους.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα πρόσφατης έρευνας (Οκτώβριος 2022) για το Ανθρώπινο Δυναμικό στο Οικοσύστημα Τεχνολογίας και Καινοτομίας που εκπόνησε το Τομεακό Επιστημονικό Συμβούλιο Ανθρώπινου Δυναμικού και Αναβάθμισης Δεξιοτήτων το οποίο υποστηρίζει το Εθνικό Συμβούλιο Έρευνας, Τεχνολογίας και Καινοτομίας, στις startups-μέλη του Elevate Greece η αύξηση απασχόλησης «τρέχει» με 120%, ενώ στις «ηλικιακά» πιο ώριμες επιχειρήσεις με 105%. Διαθέτουν εξαιρετικά υψηλό μορφωτικό επίπεδο. Οι startups-μέλη του Εlevate Greece απαρτίζονται στη συντριπτική τους πλειοψηφία από απόφοιτους ΑΕΙ. Επίσης είναι ενθαρρυντικό ότι 47% των startups-μελών του Elevate Greece αξιοποιούν την πρακτική άσκηση φοιτητών.
Οι startups αξιοποιούν κυρίως την κατάρτιση κατά την εργασία (on-the-job training), καθώς αποτελεί πιο οικονομική προσέγγιση και ταιριάζει στις ανάγκες της εταιρείας. Οι startups-μέλη του Elevate Greece φαίνεται ότι επενδύουν περισσότερο σε προγράμματα e-learning και μάθησης εκτός του χώρου εργασίας (off-the-jobtraining) σε σύγκριση με τις ηλικιακά ώριμες επιχειρήσεις του δείγματος, όμως αυτό αποτελεί καθιερωμένη πρακτική για την μειοψηφία των εταιρειών (περίπου 1 στις 3). Αν και οι ηλικιακά ώριμες επιχειρήσεις του δείγματος συγκρίνουν τους μισθούς τους κυρίως με τις επιχειρήσεις της Ελλάδας, φαίνεται ότι τα επιχειρήσεις-μέλη του Elevate Greece λαμβάνουν έντονα υπόψη τους τόσο τις ανταγωνίστριες startups αλλά και τους μισθούς στο εξωτερικό. Στην προσπάθεια ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητάς τους, οι επιχειρήσεις-μέλη του Elevate Greece υιοθετούν περισσότερο παροχές όπως πρόσθετες ημέρες άδειας καθώς και προγράμματα μετοχών για τους εργαζόμενους. Οι γυναίκες απαρτίζουν το 1/3 του δυναμικού των start ups. Οι startups-μέλη του Elevate Greece απολαμβάνουν καλύτερες σχέσεις στο εργασιακό περιβάλλον, γεγονός το οποίο συνδέεται έντονα με την καινοτομία και την ποιότητα των προϊόντων και υπηρεσιών τους, καθώς και με την εξυπηρέτηση πελατών.
Το εύρημα αυτό συνάδει με πληθώρα ερευνών που αναδεικνύουν τον καθοριστικό ρόλο ενός υγιούς και θετικού εργασιακού περιβάλλοντος ως προϋπόθεση για την επιτυχία της εταιρείας.
Πηγή: Naftemporiki