Η Ινδία εμφανίζεται ως ανερχόμενη χώρα στην παραγωγή τηλεφώνων. Το 2022 το 60% των τηλεφώνων που πωλήθηκαν στην Ινδία παράχθηκαν στην Κίνα, αλλά το ποσοστό αυτό πέφτει διαρκώς, με εταιρίες της Ινδίας να έχουν ξεκινήσει να κερδίζουν μερίδιο αγοράς.
Η Micromax Informatics είναι ένα τέτοιο παράδειγμα. Μπήκε στην αγορά κινητών τηλεφώνων το 2008 και σε μόλις 2 χρόνια έγινε ο μεγαλύτερος κατασκευαστής feature phones. Ο ανταγωνισμός όμως με τις κινεζικές εταιρίες είναι δύσκολος, καθώς πουλώντας 10πλάσια τηλέφωνα έχουν πλεονέκτημα στο κόστος. Επιπλέον, οι κινεζικές εταιρίες μπορούν να βρουν όλα τα εξαρτήματα τοπικά. Οι ινδικές μπορούν να κατασκευάσουν φορτιστές, καλώδια και μπαταρίες, αλλά σχεδόν όλα τα σύγχρονα ηλεκτρονικά έρχονται από το εξωτερικό.
Όσον αφορά την κατασκευή, είναι μόνο η αρχή. Πρέπει να έχουμε τη δική μας “κουζίνα”, όπου θα παράγουμε όλα τα εξαρτήματα τοπικά. Ο τελικός στόχος είναι η μετάβαση από το να είμαστε παραγωγοί για την τοπική αγορά στο να εξυπηρετούμε την παγκόσμια ζήτηση, όχι μόνο για τηλέφωνα αλλά για laptops, tablets και άλλες συσκευές.
Η κυβέρνηση της Ινδίας θέλει να επιταχύνει αυτήν τη μετάβαση, επιδοτώντας εξαρτήματα τηλεφώνων τα οποία παράγονται στην Ινδία, ελπίζοντας να δώσει κίνητρα στις εταιρίες. Σύμφωνα με κρατικά δεδομένα περίπου το 15-20% των εξαρτημάτων των τηλεφώνων που πωλούνται στην Ινδία σήμερα κατασκευάζονται στην Ινδία και ο στόχος είναι να αυξηθεί το ποσοστό άμεσα στο 35-40%.
Τα κίνητρα που συνδέονται με την παραγωγή αλλάζουν το παιχνίδι στην κατασκευή ηλεκτρονικών. Η Ινδία είναι μία από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες χώρες στον κόσμο στον τομέα της κατασκευής κινητών τηλεφώνων και έχει γίνει ο δεύτερος μεγαλύτερος κατασκευαστής στον κόσμο, ξεπερνώντας τις ΗΠΑ.
Αξίζει να αναφερθεί πως τα κινητά τηλέφωνα είναι ο μεγαλύτερος τομέας εξαγωγών ηλεκτρονικών της Ινδίας και το 2023 αναμένεται να αποτελούν το 50% των εξαγωγών ηλεκτρονικών.
Η Ινδία θα γίνει ο επόμενος κόμβος για τους κατασκευαστές κινητών τηλεφώνων. Η Κίνα, όσο γίνεται πλουσιότερη και βλέπει τους μισθούς να αυξάνονται, έχει χάσει το πλεονέκτημα κόστους που είχε απέναντι σε άλλες χώρες. – Hari Om Rai, Πρόεδρος της κατασκευάστριας τηλεφώνων Lava International