Στα αστυνομικά τμήματα της Αττικής θα σταλούν 600 ειδικοί φρουροί, όπως επιβεβαίωσε και η ΕΛΑΣ. Πρόκειται για άτομα που προσελήφθησαν για να στελεχώσουν την Πανεπιστημιακή Αστυνομία, η οποία παρά τις κυβερνητικές εξαγγελίες και τις προσλήψεις, δεν κατάφερε να αστυνομεύσει τα ΑΕΙ λόγω των αντιδράσεων των φοιτητών και τις πανεπιστημιακής κοινότητας.
Σε ανακοίνωσή του το Αρχηγείο της ΕΛΑΣ σημειώνει ότι οι ΟΠΠΙ συνεχίζουν να εκτελούν κανονικά τα καθήκοντά τους στα πανεπιστημιακά ιδρύματα (ΕΚΠΑ, ΕΜΠ, ΑΠΘ) που έχουν οριστεί, διευκρινίζοντας παράλληλα ότι οι ΟΠΠΙ αποτελούνται από αστυνομικό προσωπικό και Ειδικούς Φρουρούς, οι οποίοι, όταν δεν διατίθενται σε Α.Ε.Ι., μπορούν να τοποθετηθούν σε άλλες υπηρεσίας της ΕΛΑΣ, όπως προβλέπεται από την σχετική νομοθεσία.
Παράλληλα, το Αρχηγείο της ΕΛΑΣ σημειώνει ότι οι ΟΠΠΙ αποτελούνται από αστυνομικό προσωπικό και Ειδικούς Φρουρούς, οι οποίοι, όταν δεν διατίθενται σε Α.Ε.Ι., μπορούν να τοποθετηθούν σε άλλες υπηρεσίας της ΕΛΑΣ, όπως προβλέπεται από την σχετική νομοθεσία.
Η ΕΛΑΣ αναφέρει ότι τα καθήκοντα των ΟΠΠΙ περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων, «υπηρεσίες περιπολιών, φύλαξη ευπαθών στόχων αστυνομικού ενδιαφέροντος ιδίως κτιρίων και εγκαταστάσεων δημοσίων υπηρεσιών» και καταλήγει ότι «βάσει αυτών έχει εκδοθεί η διαταγή του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας με την οποία οι 600 Ειδικοί Φρουροί θα τοποθετηθούν στις 20 Ιανουαρίου στα Αστυνομικά Τμήματα της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής.»
Ωστόσο εγείρονται σοβαρά ερωτήματα για την τοποθέτησή τους στα Αστυνομικά Τμήματα καθώς οι συγκεκριμένοι ειδικοί φρουροί δεν έχουν λάβει εκπαίδευση στη χρήση όπλων, καθώς βασικός τους στόχος της εκπαίδευση τους ήταν οι περιπολίες στα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα.
Σύμφωνα με την εφημερίδα Χρόνος 514 ειδικοί φρουροί της ΟΠΠΙ ολοκλήρωσαν μόλις την Τετάρτη την εκπαίδευσή τους στην Κομοτηνή και πήραν το πιστοποιητικό σπουδών, ώστε να στελεχώσουν την μονάδα για την οποία προσλήφθηκαν.
Όλα αυτά παρά τις εξαγγελίες του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Τάκη Θεοδωρικάκου, τον Ιούνιο του 2022, ότι η ενίσχυση της πανεπιστημιακής αστυνομίας ήταν αδιαπραγμάτευτη. Ο υπουργός είχε υπογραμμίσει επίσης ότι η κυβέρνηση «δεν πρόκειται να κάνουμε καμία έκπτωση γύρω από αυτό. Θα αξιοποιήσουμε τις Ομάδες Προστασίας των Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων και σας βεβαιώ ότι ποτέ δεν θα διστάσω να αξιοποιώ με κάθε δυνατό τρόπο την Αστυνομία αν χρειάζεται να παρέμβει μέσα στα πανεπιστήμια για λόγους ασφάλειας των καθηγητών και των φοιτητών».
Ωστόσο πριν μερικές μέρες ο ίδιος υπουργός ανακοίνωσε ότι οι ΟΠΠΙ μπαίνουν στον «πάγο» και από τις 20 Ιανουαρίου 600 ειδικοί φρουροί της μονάδας από τους 1.000 θα μεταφερθούν στα ΑΤ της Αττικής με αποκλειστική αποστολή τους «να ενισχύσουν τις περιπολίες και την παρουσία της Αστυνομίας στις γειτονιές».
Η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης σε πρόσφατη ανακοίνωση της διερωτήθηκε αν «αποτελεί κυβερνητική απόφαση η κατάργηση της ΟΠΠΙ;». Παράλληλα κατήγγειλε ότι από τις «100 τοποθετήθηκαν απευθείας στην Θεσσαλονίκη, δεν χρησιμοποιήθηκαν ουδέποτε στο υπηρεσιακό αντικείμενο για το οποίο προσελήφθησαν με εξαίρεση περίπου 10 εξ αυτών, οι οποίοι καθημερινά περιφέρονται ασκόπως πέριξ του Α.Π.Θ., δίπλα στις διμοιρίες, χωρίς συγκεκριμένο αντικείμενο»