O Παναγιώτης Νάστος, καθηγητής Κλιματολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών μίλησε στην ΕΡΤ για την κλιματική κρίση, την επιστροφή του El Niño (Ελ Νίνιο) και τις προβλέψεις των επιστημόνων ότι το προσεχές καλοκαίρι το 2023 θα είναι εξαιρετικά θερμό και απρόβλεπτο.
«Το El Niño (Ελ Νίνιο) είναι ένα φυσικό φαινόμενο. Είναι ένας ισχυρός κλιματικός παράγοντας, αν όχι ο ισχυρότερος, ο οποίος διαμορφώνει την κλιματική μεταβλητότητα» είπε στις «Συνδέσεις» ο κ. Νάστος επισημαίνοντας το καιρικό αυτό φαινόμενο ότι ευθύνεται για τη θέρμανση του ωκεανού στην περιοχή του Ισημερινού.
«Από το 2020 είμαστε σε μια μεγάλη (κλιματική) ανωμαλία. Από το 2020 που ξεκίνησε το La Niña (ωκεάνιο φαινόμενο που είναι το ψυχρότερο αντίστοιχο του Ελ Νίνιο) έχει κρατήσει τρεις συνεχόμενους χειμώνες και παρότι ήμασταν σε φάση «Λα Νίνια», που σημαίνει ότι το κλίμα μας είναι ψυχρότερο, εμείς έχουμε τον χειμώνα που μας πέρασε ο οποίος ήταν από τους πλέον θερμότερους που έχουν καταγραφεί. Μάλιστα, το 2022 θα καταγραφεί σαν το δεύτερο, ίσως το τρίτο θερμότερο, από την αρχή που έχουμε δεδομένα», πρόσθεσε ο καθηγητής Κλιματολογίας.
Με αφορμή τις ακραίες κλιματολογικά καταστάσεις που επικρατούν σε πολλές περιοχές του κόσμου σε Ευρώπη και Αμερική ο κ. Νάστος τόνισε ότι οι επιστήμονες περιμένουν το 2023 και ’24 να έχουμε ουσιαστικά πολύ θερμό καιρό με ότι αυτό συνεπάγεται για τις επιπτώσεις σε περιβάλλον και ανθρώπους.
To Ελ Νίνιο αυξάνει τη θερμοκρασία κατά ένα βαθμό
«Η οποιαδήποτε αύξηση που θα δημιουργηθεί στον ωκεανό θα μεταφερθεί και στην ατμόσφαιρα. Και συνήθως πάντα έχουμε πάρα πολλά προβλήματα που συνοδεύονται με ακραία καιρικά φαινόμενα» εξήγησε ο επιστήμονας. Σύμφωνα με τις προβλέψεις των ειδικών η θερμοκρασία στη χώρα μας, αλλά και σε όλο τον πλανήτη θα αυξηθεί, λόγω του Ελ Νίνιο, κατά 0,2 βαθμούς Κελσίου.
«Δε θα μπορέσουμε, κατά τη γνώμη μου, να πετύχουμε το στόχο του 1,5 βαθμόυ Κελσίου που περιμένουμε να πέσει η θερμοκρασία. Το 2023 θα είναι ένα πολύ θερμό έτος, γεγονός που θα επιδεινώσει περισσότερο τις ακραίες καταστάσεις λόγω της απορρύθμισης του ατμοσφαιρικού συστήματος», πρόσθεσε ο ειδικός.
Αποδυναμώνονται τα μελτέμια
Όπως διευκρίνισε ο κ. Νάστος όταν έχουμε το φαινόμενο του «Ελ Νίνιο» έχουμε τους τροπικούς κυκλώνες που συμβαίνουν στον Ειρηνικό Ωκεανό ενώ, αντίστοιχα, δε θα έχουμε τόσο μεγάλες επιπτώσεις στον Ατλαντικό.
Αναφορικά με την Ελλάδα, εξήγησε ότι το καιρικό αυτό φαινόμενο θα επηρεάσει τα μελτέμια της Ελλάδας, γεγονός που σημαίνει ότι θα έχουμε περισσότερους θερμούς καύσωνες τα καλοκαίρια λόγω του ότι αποδυναμώνεται ο ένας από τους δύο πόλους που τα δημιουργούν.
«Αυτό σημαίνει ότι περισσότερα κύματα καύσωνα, μεγαλύτερη ρύπανση αν θέλετε στην Αττική», πρόσθεσε ο κ. Νάστος μη παραλείποντας να επιβεβαιώσει ότι ένα κύμα χιονιά αναμένεται το προσεχές διάστημα να επηρεάσει και τη χώρα μας.
Πηγή: Συνδέσεις | ΕΡΤ