Το Σινικό Τείχος και το Κολοσσαίο αποτελούν σίγουρα εντυπωσιακά έργα ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής, από τα πιο δημοφιλή εκεί έξω. Αυτή τη φορά θα προσπεράσουμε τα πολύ γνωστά αρχιτεκτονικά επιτεύγματα που γνωρίζουν οι περισσότεροι και θα ασχοληθούμε με τα λιγότερο δημοφιλή, αυτά που θα μπορούσαν να αποτελέσουν μια από τις αφορμές για την επίσκεψη σε έναν τόπο.
Ναός Meenakshi, Tamil Nadu, Ινδία
Στη νοτιοανατολική πολιτεία Tamil Nadu, ο ναός αυτός έχει πάρει την ονομασία του από την ινδουιστική θεότητα Pavarti και το ομώνυμο avatar της, ενώ χαρακτηριστικό του είναι οι 14 πύργοι, διακοσμημένοι με θρησκευτικά σύμβολα και τα πάνω από 33 χιλιάδες γλυπτά μέσα στο ναό. Είναι ίσως ένας από τους λιγότερο γνωστούς ναούς, που όμως αποτελεί αρχιτεκτονικό θαύμα.
Sacsayhuaman, Περού
Προσπερνάμε για λίγο το Μάτσου Πίτσου και στα προάστια του Cusco συναντάμε το Sacsayhuaman, δηλαδή τα ερείπια ενός μεγάλου φρουρίου των Ίνκας. Σίγουρα είναι λιγότερο φωτογενές από το Μάτσου Πίτσου, αλλά είναι ένα εξαιρετικό παράδειγμα μηχανικής και χιλιάδες χρόνια μετά δεν χωράει ούτε μια κόλλα χαρτί ανάμεσα στις πέτρες, με τη μεγαλύτερη να ζυγίζει 120 τόνους.
Χαττούσα, Τουρκία
Η αυτοκρατορία των Χετταίων που κυριάρχησε στη νότια και ανατολική Τουρκία, είχε κάποτε την πρωτεύουσά της στην Χαττούσα, στην κεντρική Τουρκία. Το σημερινό αξιοθέατο, που ανήκει στη λίστα Παγκόσμιας Κληρονομιάς της Unesco, κάποτε φιλοξενούσε τους Χετταίους μέχρι την παρακμή τους κατά την εποχή του Χαλκού και είναι γνωστό για τις δύο Σφήκες και τις πλάκες σφηνοειδούς γραφής, μια εκ των οποίων είναι το πιο πρώιμο δείγμα ανακωχής που υπάρχει. Σήμερα βρίσκεται, μάλιστα, στα κεντρικά των Ηνωμένων Εθνών ως δεγμα παγκόσμιας ειρήνης.
Wat Rong Khun, Ταϊλάνδη
Πρόκειται για έναν από τους λίγους μεγάλους βουδιστικούς ναούς στην Ταϊλάνδη που δεν χρεώνει είσοδο και είναι γνωστός και ως ο Λευκός Ναός. Ο τοπικός καλλιτέχνης, μάλιστα, Chalermchai Kositpipat, χρηματοδοτεί διάφορες ανακαινίσεις στο συγκρότημα με την ελπίδα να παραμείνει αλώβητο και στην πραγματικότητα είναι πιο γνωστό για τη λευκή σαν κιμωλία δομή του. Όπως και η Sagrada Familia, παραμένει ημιτελές για δεκαετίες.
Φρούριο Derawar, Πακιστάν
Ένα από τα λίγα μέρη του κόσμου που χρειάζεται κάποιος άδεια από τον τοπικό ηγέτη για να εισέλθει, το φρούριο αυτό δεν είναι τόσο γνωστό, παρ’όλο που αποτελεί ένα εξαιρετικό δείγμα αρχιτεκτονικής της Μέσης Ανατολής. Τα τείχη του υψώνονται στα 30 μέτρα και μοιάζουν με αναποδογυρισμένα κύπελλα ενώ απαιτεί ξεναγό και απέχει 4 ώρες από το Bahawalpur.
Υπόγειες εκκλησίες της Lalibela, Αιθιοπία
Συνδέονται με υπόγεια τούνελ και έχουν χτιστεί πριν 800 χρόνια, από κόκκινη ηφαιστειακή πέτρα. Αυτό που είναι, όμως, μοναδικό είναι η τοποθεσία τους, με τη στέγη τους να είναι στο επίπεδο εδάφους –είναι όλες υπόγειες, αξιοποιώντας τους υδροφορείς.