Ο καρκίνος είναι η μάστιγα της ανθρωπότητας από την απαρχή της, αλλά μία νέα έρευνα ανησυχεί τους επιστήμονες, αφού δείχνει πως κάτι έχει αλλάξει. Από το 1990, ο αριθμός των ενηλίκων ηλικίας κάτω των 50 ετών με καρκίνο, έχει αυξηθεί δραματικά σε παγκόσμιο επίπεδο, χωρίς να δείχνει σημάδια επιβράδυνσης. Επιπλέον, οι βελτιώσεις στην τεχνολογία της διάγνωσης δε φαίνεται να εξηγούν αυτήν την αύξηση.
Βρήκαμε πως το ρίσκο αυξάνεται με κάθε γενιά. Για παράδειγμα, άνθρωποι γεννημένοι το 1960 έχουν μεγαλύτερο ρίσκο να αναπτύξουν καρκίνο πριν τα 50, από τους ανθρώπους που γεννήθηκαν το 1950 και προβλέπουμε πως το επίπεδο ρίσκου θα συνεχίσει να αυξάνεται με κάθε γενιά. – Shuji Ogino, επιδημιολόγος Brigham
Έως τώρα γνωρίζαμε μόνο ο καρκίνος αυξήθηκε σε ηλικίες άνω των 50 μετά τις δεκαετίες του ’40 και του ’50. Αλλά οι ερευνητές ήθελαν να μάθουν γιατί αυξάνεται στην ηλικία κάτω των 50. Η έρευνα αφορούσε 14 διαφορετικούς τύπους καρκίνου και διαπίστωσαν αύξηση στους ενηλίκους κάτω των 50 ετών μεταξύ 2000 και 2012. Μελετώντας και άλλες δημοσιευμένες έρευνες, καθώς και στοιχεία στη βιβλιογραφία για μοναδικά κλινικά και βιολογικά χαρακτηριστικά όγκων που διαφοροποιούνται σε άνω των 50 και κάτω των 50, προσπάθησαν να απαντήσουν στο ερώτημα αν αυτή η τάση αποτελεί μία νέα παγκόσμια επιδημία.
Τα αποτελέσματα λοιπόν, λένε ξεκάθαρα “ναι”.
Η εμφάνιση καρκίνου μετά τα 50 ξεκίνησε να αυξάνεται μετά το 1950, ενώ πριν τα 50 δεν ξεκίνησε να αυξάνεται μέχρι το 1990.
Ένα από τα πράγματα που έχουν αλλάξει άρδην σε αυτές τις δεκαετίες, είναι η διατροφή μας. Τα στοιχεία δείχνουν πως εμπλέκεται ένας συνδυασμός διατροφής, τρόπου ζωής, βάρους, μικροβιώματος και περιβαλλοντικών παραγόντων.
Από τους 14 τύπους καρκίνου που μελετήσαμε, οι οχτώ σχετίζονται με το σύστημα πέψης. Τα φαγητά που τρώμε, τρέφουν τους μικροοργανισμούς στο έντερό μας. Η διατροφή επηρεάζει άμεσα της σύνθεση του μικροβιώματος και τελικά, αυτές οι αλλαγές επηρεάζουν το ρίσκο ασθένειας και τους αποτελέσματος.
Άλλοι παράγοντες ρίσκου αποτελούν τα ροφήματα που περιέχουν ζάχαρη, η καθιστική ζωή και η κατανάλωση αλκοόλ, τα οποία όλα έχουν αυξηθεί δραματικά από τη δεκαετία του ’50.
Η ομάδα θα συνεχίσει την έρευνά της για να χτίσει μία βάση στην οποία μπορούν να στηριχτούν περισσότερες μελέτες. Στόχος είναι να εκπαιδευτούν οι άνθρωποι σε πιο υγιεινό τρόπο ζωής στα νεαρά τους χρόνια για να μειωθεί το ρίσκο εμφάνισης καρκίνου πριν τα 50.
Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο Nature Reviews Clinical Oncology.