Την τροπολογία που κατέθεσε η κυβέρνηση, σχετικά με το «μπλόκο» του κόμματος Κασιδιάρη από τη Βουλή, περιέγραψε κι ύστερα σχολίασε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ, ο συνταγματολόγος Κωνσταντίνος Μποτόπουλος.
«Επιτρέψτε μου να ξεκινήσω λέγοντας τι παραπάνω φέρνει αυτή η διάταξη – γιατί είχαμε δει πριν από ένα μήνα τη διάταξη που υποτίθεται ότι ήταν σε μια διαβούλευση μεταξύ των κομμάτων και θα δούμε γιατί λέω «υποτίθεται», δεν το λέω τυχαία. Αυτή η καινούργια διάταξη φέρνει δύο βασικές αλλαγές. Η μία είναι ο ορισμός της έννοιας της πραγματικής ηγεσίας», ανέφερε αρχικά ο κ. Μποτόπουλος και συνέχισε: «Δηλαδή μας λέει (η τροπολογία) ότι απαγορεύονται κόμματα των οποίων η ηγεσία έχει καταδικαστεί για ορισμένα εγκλήματα. Τι προσθέτει η νέα διάταξη; Την έννοια της πραγματικής ηγεσίας. Όχι μόνο δηλαδή ο ηγέτης, ο οποίος θα δηλωθεί στους συνδυασμούς του κόμματος, αλλά και ο πιθανός ηγέτης που κρύβεται πίσω από τους συναδέλφους του κόμματος», διευκρίνισε.
Πώς θα αποδεικνύεται ότι μια ηγεσία είναι εικονική; Στο ερώτημα αυτό ο συνταγματολόγος απάντησε ότι θα το αποφασίζει ο Άρειος Πάγος.
Τόνισε, μεταξύ άλλων: «Δεν αποκλείεις θεωρητικά το πρόσωπο απευθείας. Λες ότι λόγω της συμμετοχής ενός προσώπου και ξαναλέω, όχι μόνο του ίδιου του προσώπου, αλλά και πιθανώς αυτού που κρύβεται από πίσω του, της πραγματικής εργασίας. Τι αποκλείεις; Το κόμμα». Ο κ. Μποτόπουλος υπογράμμισε ότι αυτή η διάταξη, όπως είναι, χωρίς το πραγματικό, την πραγματική ηγεσία, είναι ισχύον δίκαιο, δηλαδή υπάρχει ήδη από την αλλαγή που έγινε 2021.
Ο ΣΥΡΙΖΑ, ένα από τα ζητήματα που θέτει για την εν λόγω τροπολογία είναι ότι θα έπρεπε να υπάρχει αναφορά στη ναζιστική ιδεολογία ή αν όχι στην ιδεολογία, τουλάχιστον στις πράξεις που έχουν να κάνουν με ρατσισμό που προκύπτουν ουσιαστικά από την ναζιστική ιδεολογία. Εάν αυτό μπει στον νόμο, θα τον κάνει περισσότερο ή λιγότερο συμβατό με το Σύνταγμα;
Ο συνταγματολόγος απαντησε ξεκάθαρα ότι θα «είναι λιγότερο συμβατό με το Σύνταγμα» και συμπλήρωσε ότι φεύγει πια η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου, αυτός που θα κρίνει σε πρώτο και τελευταίο βαθμό είναι το πρώτο τμήμα, αυτό που κάνει την ανακήρυξη των κομμάτων. «Κρίσιμη διαφορά, δεν πάει στην Ολομέλεια», δηλαδή σε όλους τους δικαστές αλλά το κρίνουν οι ειδικοί του Αρείου Πάγου».
Ποια είναι τα απαξιωτικά εγκλήματα, για τα οποία ένας καταδικασμένος ακόμα και σε πρώτο βαθμό, θα αποκλείεται από τις εκλογές;
«Μας παραπέμπει στον Ποινικό Κώδικα. Είναι μία σειρά από από πολύ σοβαρά εγκλήματα κατά του πολιτεύματος, κατά του κράτους και κατά της πολιτειακής τάξης. Κατασκοπεία, ό, τι έχει σχέση με τις βασικές πολιτειακές αρχές. Συν, μία οριζόντια, όπως την λέμε νομικά δηλαδή, που πιάνει η διάταξη όλα τα πιθανά εγκλήματα, όταν υπάρχει ισόβια κάθειρξη», εξήγησε ο κ. Μποτόπουλος.
Κ. Μποτόπουλος & Κ. Παπαχλιμίντζος εξηγούν το περιεχόμενο της κυβερνητικής ρύθμισης «άμυνα» στα εγκληματικά στοιχεία
Πηγή: ΕΡΤ