Ο καταστροφικός σεισμός στην Τουρκία και η ελληνική βοήθεια στον γερμανικό Τύπο.
“Ο φίλος μου, ο εχθρός”, επιγράφει το δημοσίευμά της η Süddeutsche Zeitung, αναφερόμενη στη βοήθεια που προσφέρει η Ελλάδα στην Τουρκία μετά τον μεγάλο καταστροφικό σεισμό.
“Πέρα από την πολιτική ρητορική και οι δύο λαοί αισθάνονται πολύ πιο στενά συνδεδεμένοι, από ό,τι δείχνουν τα φαινόμενα. Πολλοί Έλληνες έχουν οικογενειακές ρίζες στη Μικρά Ασία και ονόματα πόλεων όπως το Γκαζιαντέπ και το Καχραμανμάρας, επίκεντρο του ισχυρού σεισμού της Δευτέρας, είναι γνωστά σε πολλούς Έλληνες. Αλλά περισσότερο ακόμη από την ιστορία συνδέει η καθημερινότητα. Όπως τα Τουρκόπουλα, έτσι και τα Ελληνόπουλα μαθαίνουν στο σχολείο πώς να συμπεριφέρονται όταν τρέμει η γη από κάτω από τα πόδια τους…”Κάθε σεισμός ήταν ένα μάθημα για τη χώρα μας”, λέει ο δημοσιογράφος Τάσος Τέλλογλου. (…) Οδήγησε σε αυστηρούς οικοδομικούς κανονισμούς, σε πρόληψη”, λέει. Αυτά υπάρχουν και στην Τουρκία, αλλά δεν τηρούνται πάντα εκεί. Και η βοήθεια είναι αμοιβαία. Μετά τους καταστροφικούς σεισμούς που έπληξαν την περιοχή κοντά στην Κωνσταντινούπολη και την Αθήνα το 1999, οι δύο πλευρές βοήθησαν η μία την άλλη. Αυτό οδήγησε και σε μια πολιτική αποκλιμάκωση. Γινόταν λόγος για τη διπλωματία των σεισμών. Κάτι που δεν θα έβλαπτε ούτε τώρα”, σημειώνει η εφημερίδα.
Μαρία Ρηγούτσου
ΠΗΓΗ: Deutsche Welle
Ανάρτηση για τις προσπάθειες Ελλήνων και Τούρκων διασωστών μετά τον φονικό σεισμό που έπληξε την γείτονα χώρα έκανε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, χρησιμοποιώντας μάλιστα την τουρκική γλώσσα.
Ειδικότερα, στην ανάρτησή του, την οποία συνοδεύει με σχετική φωτογραφία, ο πρωθυπουργός αναφέρει στα τούρκικα:
“Εικόνες που μας γεμίζουν πόνο, τις ακολουθούν εικόνες που μας γεμίζουν ελπίδα. Μόνο σεβασμός για τις υπεράνθρωπες προσπάθειες των ομάδων διάσωσης. Έλληνες και Τούρκοι δίπλα-δίπλα, παλεύουν μαζί για να σώσουν ζωές. Τους ευχαριστούμε για όσα κάνουν”.
Σημειώνεται ότι νωρίτερα σήμερα, μιλώντας στο CNN, ο Κ. Μητσοτάκης είχε τονίσει ότι”βάζουμε στην άκρη τις διαφορές μας με Τουρκία”, επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα ήταν από τις πρώτες χώρες που ανταποκρίθηκαν στο αίτημα της Τουρκίας για κινητοποίηση του ευρωπαϊκού μηχανισμού αρωγής”.
Μεταξύ άλλων, ο πρωθυπουργός είχε αναφέρει ότι “δεν μπορώ να φανταστώ μία πιο ισχυρή εικόνα από αυτή – ίσως την έχετε δείξει – ενός Έλληνα διασώστη και ενός Τούρκου διασώστη να σώζουν ένα επτάχρονο κορίτσι. Αυτές είναι πολύ δυνατές εικόνες που, στο τέλος της ημέρας, χτίζουν γέφυρες μεταξύ των λαών μας”.