Την απαλλαγή του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης, Δημήτρη Παπαγγελόπουλου από την κατηγορία της ηθικής αυτουργίας σε κατάχρηση εξουσίας και της πρώην επικεφαλής της εισαγγελίας Διαφθοράς, Ελένης Τουλουπάκη, από την κατηγορία της κατάχρησης εξουσίας, εισηγήθηκε η εισαγγελέας της έδρας του Ειδικού Δικαστηρίου, Όλγα Σμυρλή.
Η εισαγγελέας της έδρας κατέληξε πως δεν στοιχειοθετούνται οι κακουργηματικές κατηγορίες στην υπόθεση.
«Δεν ήταν αρμόδια η εισαγγελέας διαφθοράς για την άσκηση δίωξης στον πρώην υπουργό (σ.σ. Π. Κουρουμπλής) αλλά μόνο αρμόδια είναι η Βουλή βάση του νόμου περί ευθύνης υπουργών. Δεν συντρέχουν τα αντικειμενικά στοιχεία για τη συγκρότηση του εγκλήματος της κατάχρησης εξουσίας. Η αναφερόμενη στην κατηγορία συμπεριφορά της εισαγγελέας διαφοροποιείται στο κατηγορητήριο, δηλαδή δεν αναφέρεται η παράλειψη άσκηση δίωξης αλλά αναφέρεται η μη διαβίβαση στη Βουλή των αναφορών. Έτσι όπως αποδίδεται αυτή η συμπεριφορά δε συνίσταται το αδίκημα της κατάχρησης εξουσίας» τόνισε η κυρία Σμυρλή.
Σύμφωνα με την εισαγγελέα, ακόμα κι αν υπήρχε μεταβολή της κατηγορίας σε παράβαση καθήκοντος, πάλι θα ήταν απαλλακτική η πρόταση της και για τους δύο.
Κατά το παραπεμπτικό βούλευμα, η παράλειψη της κυρίας Τουλουπάκη είχε ως αποτέλεσμα να στερηθεί η Βουλή της αρμοδιότητας της να ελέγξει τα καταγγελλόμενα από το ΚΙΝΑΛ σε βάρος των δύο πρώην υπουργών Υγείας.
«Στην προκειμένη περίπτωση, δεν είχε σχηματιστεί ξεχωριστή δικογραφία αλλά οι αναφορές των βουλευτών του ΚΙΝ. ΑΛ., περιλαμβάνονταν στη δικογραφία Novartis. Οι δύο πρώτες αναφορές κατατέθηκαν όταν ήταν εισαγγελέας διαφθοράς η κυρία Ράικου, η τρίτη κατατέθηκε ενώ δεν είχε αναλάβει η Τουλουπάκη. Δεν είχε ενημέρωση από την Ράικου για αναφορές αλλά και το στάδιο που είχε φτάσει Novartis. Δεν υπήρχε λόγος να γινόταν και ιδιαίτερη ενημέρωση από επίκουρους εισαγγελείς διαφθοράς για τις συγκεκριμένες αναφορές. Και οι μάρτυρες Λοβέρδος-Χριστοφιλοπούλου κατέθεσαν πως σκοπός τους ήταν να εισφέρουν στοιχεία για να διευκολύνουν την έρευνα για Novartis για τη τιμολόγηση φαρμάκων. Από τις αναφορές δεν προέκυπτε σαφώς καταγγελία για συγκεκριμένη αξιόποινη πράξη και δεν αναφερόταν ευθέως ο Κουρουμπλής. Κίνητρο των αναφορών ήταν να απαντήσουν στην κριτική που γινόταν στο Λοβέρδο όταν ήταν υπουργός Υγείας. Η Ράικου και οι επίκουροι δε τις εκτίμησαν ως μηνυτήριες αναφορές αλλά ως έγγραφα που σχετιζόταν με δικογραφία Novartis. Απέστειλαν αντίγραφα και στη Γενική Επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης.Όπως κατέθεσαν οι επίκουροι εισαγγελείς, Ντζούρας και Μανώλης, όταν διαπίστωσαν την ύπαρξη αναφορών στη δικογραφία, μία εβδομάδα πριν διαβιβαστεί στη Βουλή η υπόθεση, θέλησαν να συμπεριληφθεί και ο υπουργός Υγείας κατά την περίοδο που δεν έγινε η τιμολόγηση φαρμάκων» τόνισε η κυρία Σμυρλή.
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε η εισαγγελέας στο εάν η μη τιμολόγηση φαρμάκων είναι ποινικό αδίκημα. «Δεν προβλέπεται ποινική ευθύνη για τη μη τιμολόγηση. Έχουν αλλάξει πολλές φορές τα τελευταία χρόνια οι διατάξεις για τη τιμολόγηση φαρμάκων. Η τιμολόγηση των φαρμάκων δύο φορές το χρόνο είναι σε ασφυκτικά πλαίσια. Η μείωση σε μία φορά το χρόνο, δεν επηρεάζει τη φαρμακευτική δαπάνη ή το όφελος των φαρμακευτικών εταιρειών» τόνισε η κυρία Σμυρλή και κατέληξε ότι δεν θα μπορούσε να αξιολογηθεί ποινική η μη τιμολόγηση και δεν μπορεί θέμα αδικήματος υπουργού.
«Δεν προέκυψε πρόθεση της κυρίας Τουλουπάκη να μη διαβιβάσει στη Βουλή τη δικογραφία για Π. Κουρουμπλή όπως και τα υπόλοιπα πολιτικά πρόσωπα. Δεν προέκυψε ευθύνη συνεπώς ούτε του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου για ηθική αυτουργία κατά επιτρέπτεί μεταβολή της κατηγορίας σε παράβαση καθήκοντος» τόνισε η κυρία Σμυρλή.
Η δήλωση του Γιάννη Μαντζουράνη
«Με τη σημερινή Πρόταση της Αντεισαγγελέως του Αρείου Πάγου, κ. Όλγας Σμυρλή, για την πλήρη απαλλαγή της Αντιεισαγγελέως Εφετών, κ. Ελένης Τουλουπάκη, από τις εναντίον της σαθρές κατηγορίες, αποδίδεται επιτέλους Δικαιοσύνη. Αποδεικνύεται ότι η ποινική δίωξη της κ. Ε. Τουλουπάκη ήταν όχι απλώς αστήριχτη και αδικαιολόγητη από κάθε άποψη. Αλλά και δείγμα εμπάθειας και κακοήθειας μιας πολιτικής παράταξης, που επιχειρεί να επιβάλλει καθεστώς σιωπής, υπακοής και φόβου ακόμα και στην ανεξάρτητη Δικαιοσύνη.
Επίσης αποδεικνύεται ότι υπάρχουν και «εν Αθήναις» Εισαγγελείς, που δεν υποκύπτουν σε πιέσεις των γνωστών «ανέγγιχτων» της οικονομίας και της πολιτικής, δεν επιδιώκουν τον έπαινο των συστημικών μέσων μαζικής ενημέρωσης και δεν φοβούνται τις επιθέσεις από αυτά. Η Αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, κ. Όλγα Σμυρλή, απέδειξε ότι είναι ταγμένη να υπερασπίζεται την ανεξαρτησία των δικαστών και εισαγγελέων, οι οποίοι για να είναι αμερόληπτοι και αντικειμενικοί πρέπει να αισθάνονται και να είναι ασφαλείς απέναντι στις επιθέσεις των ισχυρών του χρήματος και της πολιτικής, όταν εκ καθήκοντος ελέγχουν τις πράξεις και παραλείψεις τους» τόνισε ο δικηγόρος της Ελένης Τουλουπάκη, Γιάννης Μαντζουράνης.
Ο έτερος δικηγόρος της κυρίας Τουλουπάκη, Βαγγέλης Γεωργακόπουλος, επισήμανε: «Η πλήρως εμπεριστατωμένη και ειδικά αιτιολογημένη Πρόταση της Εισαγγελέως του Ειδικού Δικαστηρίου κατέδειξε ότι η Εισαγγελέας Ελένη Τουλουπάκη άσκησε τα καθήκοντά της σύμφωνα με τον όρκο της και πλέον φάνηκε ακόμη πιο ξεκάθαρα ότι η δίωξη της ήταν μια πράξη αντεκδίκησης ισχυρών πολιτικοοικονομικών συμφερόντων, με τα οποία ως έντιμη και υπεύθυνη Εισαγγελέας δεν δίστασε να τα βάλει».
Η αγόρευση της κυρίας Σμυρλή συνεχίζεται.