Με αφορμή τον χαρακτηρισμό «φθαρμένο προϊόν» που είχε αποδώσει στο κόμμα της ΝΔ το 1999, ο Γιάννης Λούλης, πολιτικός αναλυτής και επικοινωνιολόγος ερωτήθηκε από τον Θάνο Σιαφάκα στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «To GPS της Επικαιρότητας», εάν σήμερα τα κόμματα στην Ελλάδα αποτελούν «φθαρμένα προϊόντα», για να απαντήσει «100%. Συλλήβδην».
«Μη γελιέστε. Ακόμη, οι επιλογές που κάνει ο κόσμος είναι το μη χείρον, κατά βάσιν αυτό επιλέγει. Ξέρει ότι είναι μέτρια τα πράγματα και θα διαλέξει ένα από τα πιο μέτρια και δεν πιστεύω ότι τίποτα θα αλλάξει» προσέθεσε.
«Στην Ελλάδα, από την εποχή που μπήκαμε στην τοξικότητα δεν έχουμε ανανήψει» ανέφερε ο κ. Λούλης και εξέφρασε την άποψη ότι ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα είναι «η ένδεια του πολιτικού προσωπικού, διότι οι ικανοί άνθρωποι πλέον δεν έχουν καμία διάθεση να εμπλακούν στα πολιτικά πράγματα, είναι ολοφάνερο αυτό και ταυτόχρονα έχουμε και όλα αυτά τα χαρακτηριστικά της πόλωσης».
«Και τρίτο το οποίο ίσως δεν συζητάμε, αλλά το οποίο είναι πάρα πολύ σοβαρό, είναι η λειτουργία του κράτους. Έχοντας δουλέψει χρόνια στην Κύπρο, η μεγάλη διαφορά είναι ότι και οι Κύπριοι έχουνε ένα πολύ μέτριο πολιτικό προσωπικό, αλλά το κράτος τους είναι κράτος δομημένο. Το φτιάξανε οι Εγγλέζοι. Ποιος διοικεί το υπουργείο; Το υπουργείο το διοικεί ο διευθυντής του υπουργείου που είναι δημόσιος υπάλληλος. Έχω βρεθεί σε συσκέψεις που είναι ο διευθυντής του Υπουργείου, ο υπουργός έχει έναν σύμβουλο, δεν έχει την παρέα του. Εδώ έρχεται ο υπουργός και καταλαμβάνει το υπουργείο και είναι η παρέα του. Δεν υπάρχει ιεραρχία, δεν έχουμε εκσυγχρονίσει το κράτος» ανέφερε ακόμα ο κ. Λούλης, ενώ ερωτηθείς αν λοιπόν, κυβερνούν οι παρέες το ελληνικό κράτος, δήλωσε «100%».
«Ο δημόσιος τομέας θα έπρεπε να κυβερνάται από τα στελέχη του δημόσιου τομέα. Κυβερνιέται κάποιο από τα υπουργεία, από τους δημοσίους υπαλλήλους, οι οποίοι και αυτοί θα έπρεπε να εξελιχθούν, για να έχουμε ένα σύγχρονο κράτος;» είπε χαρακτηριστικά.
«Η ΝΔ έφτιαξε υποτίθεται αυτό το διαβόητο επιτελικό κράτος, το οποίο περιμέναμε ότι θα ήταν το πιο θετικό ξεκίνημα εκείνη την ώρα. Έλεγε κανένας ότι, εντάξει αυτή η ομάδα θα ελέγχει το όλο σύστημα πώς λειτουργεί και αυτή η ομάδα ενεπλάκη στις υποκλοπές» προσέθεσε ο κ. Λούλης. «Στα θετικά για τον Μητσοτάκη είναι το γεγονός ότι έχει μια πολύ ικανοποιητική διεθνή παρουσία. Ξέρει γλώσσες, έχει τον αέρα τον διεθνή και προσπαθεί να συμμαζέψει κάποια πράγματα. Όμως έχει αποδειχθεί τελικά κατώτερος της αρχικής θέσης. Κέρδισε την αρνητική ψήφο. Κατά βάσιν η αρνητική ψήφος τον έφερε στην εξουσία. Πάντα υπήρχε μια αίσθηση ότι πιθανώς να ήταν κάτι σχετικά καινούργιο. Δεν είναι και αυτό καινούργιο» ανέφερε ο κ. Λούλης για τον Έλληνα Πρωθυπουργό, ενώ μιλώντας για τον κ. Τσίπρα εξέφρασε την άποψη ότι «είχε ένα χάρισμα, το χάρισμα αυτό το σπατάλησε».
«Έκανε και αυτός λάθη, δηλαδή το δημοψήφισμα είναι δεδομένο λάθος και ήταν μια παρορμητική κίνηση, είναι και πιο παρορμητικός. Από την άλλη πλευρά βεβαίως και ο ένας και ο άλλος έχουν μια ατζέντα στην οποία, ο ένας ρίχνει περισσότερη έμφαση στην ιδιωτική πρωτοβουλία, ο άλλος υποτίθεται σε μια πιο εξισωτική πολιτική» συμπλήρωσε μιλώντας για τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και τόνισε ότι «ήταν εξαιρετικά συμπαθής». «Είναι ένας νέος άνθρωπος, χαμογελαστός, δεν βγάζει γωνίες, αλλά από την άλλη μεριά είναι υπερβολικός μερικές φορές. Και το βασικό είναι οι άνθρωποι που είναι γύρω σου. Δεν αρκεί ο αρχηγός και κανένας από τους δύο δεν είναι κάποια μεγάλη προσωπικότητα. Είναι του μέσου όρου των κομμάτων τους και ο ένας και ο άλλος με τις καλές και τις κακές στιγμές του» προσέθεσε.
«Δεν έχω ιδέα» απάντησε ο κ. Λούλης όταν του ζητήθηκε να κάνει μια εκτίμηση για το εκλογικό αποτέλεσμα των επικείμενων εκλογών. «Να σας πω γιατί δεν έχω ιδέα. Πρώτον, οι περισσότερες δημοσκοπήσεις που βγαίνουν, το έχω γράψει κιόλας, είναι αναξιόπιστες, διότι το συγκεκριμένο κόμμα που κυβερνάει τώρα ελέγχει πάρα πολλά ΜΜΕ. Οι εταιρείες δημοσκοπήσεων είναι ιδιαίτερα φιλικές. Εγώ προσωπικά μια εταιρεία δημοσκοπήσεων που ξέρω χρόνια, αυτήν παρακολουθώ, αλλά δεν έχω ιδέα τι θα γίνει, δηλαδή και οι δημοσκοπήσεις μπορεί να βρεθούν προ κάποιων εκπλήξεων» ανέφερε ο κ. Λούλης.