Αφορούσαν την ανάπτυξη ναυτικών δυνάμεων και άλλων στρατιωτικών μέσων, συμπεριλαμβανομένων υποβρυχίων και πολεμικών αεροσκαφών
Του Δρ. Ευάγγελου Βενέτη ειδικού σε θέματα Ισλάμ και Μέσης Ανατολής
Η Ρωσία και η Κίνα διεξήγαγαν πρόσφατα κοινές στρατιωτικές ασκήσεις στα ύδατα στα ανοικτά των ακτών της Νότιας Αφρικής, οι οποίες έχουν προκαλέσει ανησυχία στις ΗΠΑ σε θέματα ασφάλειας. Οι ασκήσεις, που πραγματοποιήθηκαν στις αρχές Φεβρουαρίου 2023, αφορούσαν την ανάπτυξη ναυτικών δυνάμεων και άλλων στρατιωτικών μέσων, συμπεριλαμβανομένων υποβρυχίων και πολεμικών αεροσκαφών. Υπάρχουν αρκετοί λόγοι για τους οποίους η Ρωσία και η Κίνα επέλεξαν να πραγματοποιήσουν κοινές στρατιωτικές ασκήσεις στα ανοικτά των ακτών της Νότιας Αφρικής.
Οι δύο χώρες ήθελαν να επιδείξουν την ικανότητά τους να συνεργάζονται και να προβάλλουν στρατιωτική ισχύ πέρα από τις αντίστοιχες περιοχές τους. Διεξάγοντας κοινές ασκήσεις σε μια τοποθεσία μακριά από τις βάσεις τους, μπορεί να ήθελαν να καταστήσουν σαφές στις ΗΠΑ ότι είναι σε θέση να συνεργαστούν για να αντιμετωπίσουν ζητήματα ασφαλείας και να διεξάγουν κοινές στρατιωτικές επιχειρήσεις σε παγκόσμια κλίμακα.
Ένας άλλος λόγος θα μπορούσε να σχετίζεται με την ενεργειακή ασφάλεια. Τα νερά στα ανοικτά των ακτών της Νότιας Αφρικής φιλοξενούν σημαντικά αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου, και τόσο η Ρωσία όσο και η Κίνα έχουν έννομο συμφέρον να εξασφαλίσουν πρόσβαση σε αυτούς τους πόρους. Επιδεικνύοντας τις στρατιωτικές τους ικανότητες στην περιοχή, μπορεί να επιδιώκουν να προστατεύσουν τα οικονομικά τους συμφέροντα και να διεκδικήσουν την επιρροή τους στους ενεργειακούς πόρους της περιοχής.
Είναι επίσης πιθανό ότι οι ασκήσεις σχεδιάστηκαν για να στείλουν ένα μήνυμα σε άλλες μεγάλες δυνάμεις, ιδιαίτερα στις Ηνωμένες Πολιτείες. Η Ρωσία και η Κίνα έχουν εμπλακεί σε γεωπολιτικό ανταγωνισμό με τις ΗΠΑ τα τελευταία χρόνια και οι κοινές ασκήσεις στα ανοικτά των ακτών της Νότιας Αφρικής θα μπορούσαν να θεωρηθούν ως επίδειξη δύναμης και ως πρόκληση για την αμερικανική στρατιωτική κυριαρχία στην περιοχή.
Η συγκυρία αυτών των ασκήσεων είναι σημαντική, καθώς διεξήχθησαν εν μέσω αυξανόμενων εντάσεων μεταξύ της Δύσης και της Ρωσίας και της Κίνας. Οι ασκήσεις θεωρήθηκαν ως επίδειξη δύναμης από τα δύο έθνη.
Το γεωγραφικό σημείο των ασκήσεων στη Νότιο Αφρική έχει επίσης γεωπολιτική σημασία, καθώς αποτελεί στρατηγικό σημείο στρατηγικό μεταξύ του Ατλαντικού και του Ινδικού Ωκεανού και είναι μια σημαντική ναυτιλιακή οδός για το παγκόσμιο εμπόριο με προεκτάσεις στα Στενά του Άντεν και την Ερυθρά Θάλασσα. Οι ασκήσεις πιθανότατα σχεδιάστηκαν για να δοκιμάσουν την ικανότητα της Ρωσίας και της Κίνας να επιχειρούν σε αυτή την περιοχή και ενδεχομένως να αμφισβητήσουν την αμερικανική ναυτική κυριαρχία στην περιοχή.
Επιπλέον, αυτές οι ασκήσεις υπογραμμίζουν την αυξανόμενη στρατιωτική συνεργασία μεταξύ Ρωσίας και Κίνας, η οποία αυξάνεται την τελευταία δεκαετία. Αυτή η εταιρική σχέση αντιπροσωπεύει μια σημαντική αλλαγή στην ισορροπία δυνάμεων, καθώς η Ρωσία και η Κίνα γίνονται όλο και πιο δυναμικές στην παγκόσμια σκηνή, αμφισβητώντας τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους συμμάχους τους.
Εν γένει οι λόγοι για τις κοινές σινο-ρωσικές στρατιωτικές ασκήσεις είναι πιθανό να είναι περίπλοκοι και πολύπλευροι και μπορεί να περιλαμβάνουν έναν συνδυασμό γεωπολιτικών, οικονομικών και στρατηγικών παραγόντων. Οι κοινές στρατιωτικές ασκήσεις στα ανοικτά των ακτών της Νότιας Αφρικής καταδεικνύουν τις αυξανόμενες στρατιωτικές δυνατότητες και φιλοδοξίες της Ρωσίας και της Κίνας. Αν και δεν αποτελούν απαραιτήτως άμεση απειλή για την παγκόσμια ασφάλεια, σηματοδοτούν μια αλλαγή στο γεωπολιτικό τοπίο και μπορεί να οδηγήσουν σε περαιτέρω αποσταθεροποίηση των διεθνών σχέσεων εάν αφεθούν ανεξέλεγκτα.