Εθνική Ημέρα “Μαργαρίτας” σήμερα και οι ειδικοί μας υπενθυμίζουν ότι κύριο συστατικό του δημοφιλούς κοκτέιλ απειλείται από την αλλαγή του καιρού και τη λειψυδρία ενώ κινδυνεύει άμεσα και ο επικονιαστής του φυτού της αγαύης: η νυχτερίδα.
Ποτά με βάση την αγαύη, όπως η τεκίλα και το μεσκάλ, ήταν η ταχύτερα αναπτυσσόμενη κατηγορία αλκοολούχων ποτών το 2022, σύμφωνα με το Συμβούλιο Αποσταγμένων Ποτών των ΗΠΑ . Οι αναλυτές λένε μάλιστα ότι μπορεί σύντομα να ξεπεράσει τη βότκα ως το ποτό με τις μεγαλύτερες πωλήσεις στη χώρα.
Ωστόσο, επιστήμονες από όλο τον κόσμο έχουν καταστήσει σαφές ότι η έλλειψη νερού λόγω της κλιματικής αλλαγής θα συνεχίσει να ασκεί τεράστια πίεση στην παραγωγή τροφίμων. Το κρασί και τα οινοπνευματώδη, δυστυχώς, δεν γλιτώνουν από αυτή την πρόβλεψη. Μια μελέτη του 2019 διαπίστωσε ότι η κλιματική κρίση, σε συνδυασμό με την υπερβόσκηση από εκτροφή βοοειδών και άλλες ανθρώπινες δραστηριότητες, μπορεί να διαταράξουν τη διανομή και την καλλιέργεια της αγαύης, του κύριου συστατικού της τεκίλα.
Αν και η αγαύη είναι ένα φυτό ανθεκτικό στην ξηρασία που μπορεί να ευδοκιμήσει σε ζεστό καιρό με ελάχιστο έως καθόλου νερό, η Omanjana Goswami, επιστήμονας τροφίμων και περιβάλλοντος στην Ένωση Ανησυχούμενων Επιστημόνων, είπε ότι ο κύκλος ζωής της αγαύης είναι πολύ εύθραυστος για να αντέξει τη μεγάλη καιρική κρίση η κλιματική κρίση δημιουργεί – από την ακραία ξηρασία έως τους θανατηφόρους κατακλυσμούς όπως αυτός που μόλις βίωσε η Καλιφόρνια.
«Η αγαύη είναι ένα φυτό της ερήμου, επομένως, φυσικά, οτιδήποτε κινείται προς αυτόν τον καιρό που μοιάζει με έρημο θα βοηθήσει αυτή την καλλιέργεια να ευδοκιμήσει», είπε ο Goswami στο CNN. «Αλλά δυστυχώς, οι κλιματικές επιπτώσεις δεν είναι γραμμικές. Δεν σημαίνει ότι καθώς οι θερμοκρασίες θα είναι σταθερές θα παραμείνουν σταθερές».
«Με τα ακραία καιρικά φαινόμενα σε συνδυασμό με το απρόβλεπτο, είναι τόσο δύσκολο να προβλέψουμε πού θα πάει αυτό στο μέλλον», πρόσθεσε.
Εκτός από τα φυτά της αγαύης που είναι ευαίσθητα στις καιρικές συνθήκες, υπάρχει επίσης μια σημαντική κλιματική απειλή για τους επικονιαστές. Οι μέλισσες, οι πεταλούδες και οι νυχτερίδες γονιμοποιούν περίπου το 30% της τροφής που καταλήγει στο τραπέζι μας. Οι νυχτερίδες, όπως και τα πουλιά, θεωρούνται επίσης κύριος διασκορπιστής σπόρων. Όμως, καθώς οι θερμοκρασίες ζεσταίνουν, ο καιρός γίνεται πιο ακραίος και οι εποχές αλλάζουν, αυτοί οι επικονιαστές κινδυνεύουν από μεγάλη αναστάτωση .
Οι υψηλές θερμοκρασίες έχουν γίνει μια αυξανόμενη ανησυχία για τη μεξικανική νυχτερίδα με μακριά μύτη – ένα βασικό είδος για την τεκίλα.
«Δεν θα είχατε τεκίλα αν δεν είχατε νυχτερίδες, γιατί αυτό είναι το μόνο πράγμα που γονιμοποιεί το φυτό της αγαύης που φτιάχνει την τεκίλα», είπε στο CNN ο Ρον Μάγκιλ, διευθυντής επικοινωνίας και ειδικός σε άγρια ζωή στο Ζωολογικό Κήπο του Μαϊάμι .
Υπάρχουν εκατοντάδες είδη αγαύης, αλλά μόνο ένα – το φυτό αγαύης Weber Azul – φτιάχνει τεκίλα. Άλλα είδη αγαύης εγκαταλείφθηκαν στο Μεξικό και στις έρημες περιοχές των νοτιοδυτικών ΗΠΑ. Σύμφωνα με το νόμο, για να θεωρηθεί αυθεντική «τεκίλα», το απόσταγμα πρέπει να προέρχεται από την περιοχή της τεκίλα στο Μεξικό. Διαφορετικά, τα λικέρ αγαύης που παράγονται σε μέρη όπως η Καλιφόρνια μπορούν να χαρακτηριστούν μόνο ως απόσταγμα αγαύης.
Πηγή: CNN