Στην απάντηση της η Κομισιόν προς Δ. Παπαδημούλη και Στ. Κούλογλου είπε ότι έχει απευθύνει σύσταση στην Ελλάδα για την ανάγκη συμμετοχής του δικαστικού σώματος στον διορισμό του προέδρου και του αντιπροέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας, του Αρείου Πάγου και του Ελεγκτικού Συνεδρίου
Δυο διαφορετικές απαντήσεις της Κομισιόν, από τον Μαργαρίτη Σχοινά, Επίτροπο για τον Ευρωπαϊκό Τρόπο Ζωής και από τον Ντιντιέ Ρείντερς, Επίτροπο Δικαιοσύνης, συγκλίνουν στο ότι ο τρόπος διορισμού του προέδρου και αντιπροέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας, του Αρείου Πάγου και του Ελεγκτικού Συνεδρίου, συνιστούν απειλή για το Κράτος Δικαίου στην Ελλάδα.
Συγκεκριμένα, δια των δυο αρμόδιων Επιτρόπων της σε ισάριθμες ερωτήσεις, που κατέθεσαν ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Δημήτρης Παπαδημούλης και ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Στέλιος Κούλογλου, η Κομισιόν «τάσσεται σθεναρά εναντίον οποιασδήποτε μορφής αντισημιτισμού, ο οποίος είναι ασυμβίβαστος με τις θεμελιώδεις αξίες και αρχές στις οποίες βασίζεται η ΕΕ».
Απαντώντας στην ερώτηση των Ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για την προαγωγή σε θέση Αντιπροέδρου του Αρείου Πάγου δικαστικού, γνωστής για τις αντισημιτικές της απόψεις και υπέρ της αθώωσης του εγκεφάλου του εθνικοσοσιαλισμού στην Ελλάδα, η Επιτροπή τονίζει πως:
«Η ισχύουσα νομοθεσία της ΕΕ καλύπτει διάφορες μορφές και εκδηλώσεις ρατσισμού και μισαλλοδοξίας, συμπεριλαμβανομένων των αντισημιτικών εγκλημάτων μίσους και της ρητορικής μίσους» και υπενθυμίζει ότι «παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις όσον αφορά το κράτος δικαίου σε όλα τα κράτη μέλη, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας».
Ενημερώνει, δε, ότι έχει απευθύνει συστάσεις στο κάθε κράτος-μέλος και «η πρώτη σύσταση που απευθύνεται στην Ελλάδα αφορά την ανάγκη συμμετοχής του δικαστικού σώματος στον διορισμό του προέδρου και του αντιπροέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας, του Αρείου Πάγου και του Ελεγκτικού Συνεδρίου, λαμβάνοντας υπόψη τα ευρωπαϊκά πρότυπα για τους διορισμούς δικαστών».
Οι πλήρεις ερωτήσεις και απαντήσεις: