Ο Μόρις Χάστινγκς καταδικάστηκε για ληστεία, ανθρωποκτονία και σεξουαλική επίθεση. Πέρασε 38 χρόνια της ζωής του σε φυλακές. Και τελικά απέδειξε την αθωότητά του.
«Είμαι ευγνώμων για την κρίση του δικαστή και την συγγνώμη- όλα είναι θαυμάσια σήμερα», δήλωσε εκφράζοντας με λίγες λέξεις τα συναισθήματά του, όταν το Ανώτατο Δικαστήριο της Κομητείας του Λος Άντζελες τον κήρυξε αθώο. «Είμαι έτοιμος να συνεχίσω τη ζωή μου. Είμαι ένας ευτυχισμένος άνθρωπος», πρόσθεσε.
Ο 69χρονος Χάστινγκς είχε αφεθεί ελεύθερος από τις φυλακές τον περασμένο Οκτώβριο, όταν από την εξέταση DNA και την επανεξέταση του φακέλου της υπόθεσης διαπιστώθηκε ότι κάποιος άλλος ήταν ο ύποπτος για το έγκλημα.
Ο Χάστινγκς είχε καταδικαστεί σε ισόβια κάθειρξη, παρόλο που στη διάρκεια της δίκης κατέθεσαν μάρτυρες που αναφέρθηκαν στο άλλοθι που είχε την ημέρα διάπραξης του εγκλήματος.
Επιπλέον στο δικαστήριο δεν είχαν παρουσιαστεί στοιχεία που να επιβεβαιώνουν την φυσική παρουσία του στον τόπο του εγκλήματος.
Στον φάκελο όμως είχε διατηρηθεί δείγμα DNA που είχε ληφθεί από το στόμα του θύματος μετά την επίθεση, το οποίο επανεξετάσθηκε τον Ιούνιο του 2022 για να διαπιστωθεί ότι δεν ανήκε στον καταδικασμένο σε ισόβια, Χάστινγκς, αλλά σε ένα άλλο άτομο – τον Κένεθ Πάκνετ, ο οποίος είχε πεθάνει το 2020 εκτίοντας ποινή φυλάκισης για μια άλλη υπόθεση απαγωγής και βιασμού.
Έτσι το δικαστήριο, το οποίο άνοιξε και πάλι τον φάκελο Χάστινγκς μετά από πρωτοβουλία του Προγράμματος Αθωότητας του Λος Άντζελες (Los Angeles Innocence Project) κήρυξε αθώο τον Χάστινγκς και τον απάλλαξε από όλες τις κατηγορίες.
«Λυπάμαι, λυπάμαι πολύ για την αδικία»
Στη διάρκεια της επανεξέτασης της υπόθεσης η εισαγγελέας Μάρθα Καρίλο εξέφρασε «βαθύτατη συγγνώμη» εκ μέρους της εισαγγελίας.
«Λυπάμαι, λυπάμαι πολύ για την αδικία. Την μεγάλη αδικία που έγινε σε βάρος σας από την εισαγγελία και το δικαστικό σύστημα. Έχουμε πολλά να μάθουμε από αυτό», δήλωσε η εισαγγελέας Μάρθα Καρίλο.
«Γνωρίζω ότι δεν είναι αρκετή μια συγγνώμη για 38 χρόνια φυλάκισης, το αντιλαμβάνομαι και είμαι συντετριμμένη», πρόσθεσε η εισαγγελέας, η οποία ζήτησε επίσης συγγνώμη για το γεγονός ότι δεν είχαν εισακουσθεί ως τώρα οι εκκλήσεις του Χάστινγκς για επανεξέταση του DNA.
Ο Χάστινγκς είχε ζητήσει το 2000 από την εισαγγελία του Ανωτάτου Δικαστηρίου του Λος Άντζελες να επανεξεταστεί η υπόθεση και να αξιολογηθούν τα δείγματα DNA στον φάκελό του, επισημαίνοντας ότι «θα έδειχναν κατηγορηματικά ότι δεν είναι το άτομο που ενεπλάκη στο έγκλημα». Όμως η έκκλησή του δεν είχε εισακουσθεί τότε.
Ο Χάστινγκς μετά την δικαίωσή του είπε πως αισθανόταν «απελπισμένος» γιατί θα περνούσε τη ζωή του στην φυλακή για ένα έγκλημα που δεν είχε διαπράξει.
Θέλει τώρα να χαρεί τη ζωή
«Πέρασα πολλές στιγμές που αισθανόμουν απελπισμένος. Πολλές δίκες, αλλά τελικά όλη η προσπάθεια άξιζε. Τώρα αισθάνομαι νικητής», πρόσθεσε.
Αφού ζει πλέον ως ελεύθερος πολίτης και αισθάνεται δικαίωση, ο Χάστινγκς λέει πως θέλει «να χαρεί την ζωή». «Καθώς περνά ο χρόνος θα ψάξω να κάνω πράγματα που θα είναι επωφελή για την κοινότητα», προσθέτει, καθώς αφιερώνει χρόνο για την στήριξη άστεγων πολιτών.
Η οργάνωση Los Angeles Innocence Project, που υποστήριξε την προσπάθεια του Χάστινγκς για δικαίωση λέει πως περισσότεροι από 2.800 αθώοι έχουν δικαστεί στις ΗΠΑ και αγωνίζεται για να αποδειχτεί η αλήθεια.