Σε καμία άλλη χώρα στον κόσμο οι άνθρωποι δεν είναι τόσο ευτυχισμένοι όσο στη Φινλανδία: Για έκτη συνεχόμενη φορά, βρίσκονται στην κορυφή της Παγκόσμιας Έκθεσης Ευτυχίας, την οποία δημοσίευσε ο ΟΗΕ τη Δευτέρα με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα Ευτυχίας. Η Ελλάδα βρίσκεται στην 67η θέση.
Η Φινλανδία ακολουθείται από τη Δανία και την Ισλανδία στην κορυφή της κατάταξης. Το Ισραήλ ανέβηκε πέντε θέσεις στην τέταρτη θέση. Στην πρώτη δεκάδα βρίσκονται επίσης οι Κάτω Χώρες, η Σουηδία, η Νορβηγία, η Ελβετία, το Λουξεμβούργο και η Νέα Ζηλανδία.
Η Ελλάδα βρίσκεται, σχεδόν στη μέση της λίστας με τις 146 χώρες, και συγκεκριμένα στην 67η θέση.
Η Γερμανία βρίσκεται στην 16η θέση αυτή τη φορά, δύο θέσεις χειρότερα από πέρυσι. Αντίθετα, οι χώρες της Βαλτικής βελτιώθηκαν περαιτέρω: Η Λιθουανία εκτόπισε τη Γαλλία από την 20ή θέση και η Εσθονία ανέβηκε από την 66η θέση το 2017 στην 31η. Οι κάτοικοι του Αφγανιστάν είναι οι πιο δυστυχισμένοι από το 2020, βρίσκονται και φέτος στην τελευταία θέση.
Για την Παγκόσμια Έκθεση Ευτυχίας, η οποία συντάσσεται για λογαριασμό των Ηνωμένων Εθνών από το 2012, οι κάτοικοι 137 χωρών ερωτήθηκαν για την ποιότητα ζωής τους. Επιπλέον, χρησιμοποιήθηκαν διάφοροι δείκτες, όπως το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν, η κοινωνική στήριξη, η υγεία, η ελευθερία και η απουσία διαφθοράς.
Η Ουκρανία ανέβηκε από την 98η στην 92η θέση παρά τον πόλεμο της με τη Ρωσία, γεγονός που αποδίδεται κυρίως στο μεγάλο αίσθημα συνοχής μεταξύ των ανθρώπων. Μετά τη ρωσική εισβολή τον Φεβρουάριο του 2022, η συνολική ευημερία στην Ουκρανία έχει μειωθεί ελαφρώς, σύμφωνα με την έκθεση. Αυτό που καταγράφηκε, ωστόσο, ήταν μια «εξαιρετική αύξηση της αίσθησης του ανήκειν», σύμφωνα με τον καθηγητή Jan-Emmanuel De Neve, έναν από τους συντάκτες της έκθεσης. Λόγω των μεγάλων δεινών και των τεράστιων πολεμικών ζημιών, για παράδειγμα, είχε αυξηθεί η προθυμία να βοηθήσει κανείς τους ξένους και η προθυμία να κάνει δωρεές.
Στη Ρωσία, η οποία βρίσκεται στη 70η θέση των πιο ευτυχισμένων ανθρώπων στο κόσμο, η εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση έχει αυξηθεί από την έναρξη του πολέμου και καλή θέληση των ανθρώπων δεν έχει μειωθεί. Στην Ουκρανία, η εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση έχει επίσης αυξηθεί από την έναρξη του πολέμου. Είναι μεγαλύτερη από ό,τι μετά την προσάρτηση της χερσονήσου της Κριμαίας στη Μαύρη Θάλασσα από τη Ρωσία το 2014, σύμφωνα με την έκθεση.
Πηγή: AFP / worldhappiness.report / Visual Capitalist