Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει η ΠΟΕΔΗΝ ενόψει της μαζικής εξόδου εκδρομέων για τις ημέρες του Πάσχα, γνωστοποιώντας τα στοιχεία της για τη δραματική υποστελέχωση των νοσοκομείων και των κέντρων υγείας στα νησιά.
«Πάσχα και τα νησιά πάσχουν από γιατρούς, νοσηλευτές και ασθενοφόρα», τονίζει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Μιχάλης Γιαννάκος.
«Λέμε για τον σταθμάρχη που ήταν ένας στην 8ωρη βάρδια και δεν κοιτάμε τα νοσοκομεία των νησιών που είναι εντελώς ακάλυπτα ή υπηρετεί μόνο ένας γιατρός σε βασικές ειδικότητες. Διαχρονικό πρόβλημα που δεν θέλουν να λύσουν. Πώς μπορεί να καλύψει το νοσοκομείο ένας γιατρός; Είναι δυνατόν να βρίσκεται νυχθημερόν χωρίς ξεκούραση στο νοσοκομείο;», τονίζει μεταξύ άλλων η ΠΟΕΔΗΝ και προσθέτει:
«Πλησιάζει το Πάσχα και αμέσως μετά έρχεται το καλοκαίρι. Τα νησιά κατακλύζονται από κόσμο. Πώς θα μπορέσουν σε αυτήν την κατάσταση να ανταποκριθούν; Υπάρχουν νησιά που δεν καλύπτονται όλο το 24ωρο με ασθενοφόρα και τοπικά δημοσιεύματα συνδέουν θανάτους εκτάκτων περιστατικών εξαιτίας αυτών των ελλείψεων. Προκηρύξεις γιατρών γίνονται αλλά βγαίνουν άγονες. Προσπαθούν με μετακινήσεις γιατρών και νοσηλευτών να μπαλώσουν την κατάσταση οι οποίοι σε κανένα νοσοκομείο ή πρωτοβάθμια μονάδα δεν περισσεύουν. Θα πρέπει να βελτιωθούν οι μισθοί. Πώς θα πάει ο γιατρός, ο νοσηλευτής σε νησί όταν το κόστος διαμονής και διαβίωσης είναι υψηλότερος από τον μισθό του. Δεν χορηγούνται υπηρεσιακά κίνητρα (π.χ. μετά τρία χρόνια υπηρεσίας σε νησί να δίνεται η δυνατότητα μετάταξης σε νοσοκομείο της επιλογής τους σε ανώτερο βαθμό, μονιμοποίηση επικουρικών κ.λ.π.)».
Συνεχίζοντας, η ΠΟΕΔΗΝ υπογραμμίζει ότι «οι τοπικοί φορείς δήμαρχοι, κοινοτάρχες, περιφερειάρχες θα πρέπει να συμβάλουν στη χορήγηση κινήτρων με την παραχώρηση σπιτιών, επίδομα διατροφής κ.λ.π. Η υγεία είναι υπόθεση όλων. Όχι να τσακώνονται όπως ο δήμαρχος και ο πρόεδρος του κέντρου υγείας Μήλου για το τόπο διαμονής ενός νέου γιατρού. Δεν μπορείς να βρεις νοσηλευτές με 700 ευρώ το μήνα. Δεν υπάρχουν ενδιαφερόμενοι νοσηλευτές για υγειονομικές μονάδες των νησιών στους επικουρικούς πίνακες που έχουν συσταθεί».
«Ικανοποιητικοί μισθοί, υπηρεσιακά κίνητρα, ανθρώπινες, ασφαλείς συνθήκες εργασίας και συνδρομή από την τοπική αυτοδιοίκηση. Έτσι θα στελεχωθούν οι υγειονομικές μονάδες των νησιών. Μεγάλη ανησυχία προκαλεί για την αντιμετώπιση των ελλείψεων προσωπικού των υγειονομικών μονάδων ή έναρξη της προεκλογικής περιόδου που δεν ξέρει κανείς πότε θα τελειώσει», επισημαίνεται στην ανακοίνωση.
Τι δείχνει η έρευνα για τη στελέχωση υγειονομικών μονάδων των νησιών
- Σαντορίνη: Χωρίς αναισθησιολόγο. Ο μοναδικός 72χρονος αναισθησιολόγος που ήταν παραιτήθηκε. Χωρίς παθολόγο, ένας γενικός γιατρός χωρίς μικροβιολόγο. Ένα χρόνο χωρίς καρδιολόγο, σήμερα ήρθαν δύο καρδιολόγοι.
- Τήνος: Χωρίς Παθολόγο. Τα παθολογικά περιστατικά τα βλέπει παιδίατρος!
- Σύρος (νοσοκομείο αναφοράς για τις Κυκλάδες): Ένας καρδιολόγος. Βοηθάνε οι δύο καρδιολόγοι που υπηρετούν στη ΜΑΦ. Στα επείγοντα προβλέπονται 4 γιατροί και δεν υπηρετεί κανένας. Αναισθησιολόγοι υπηρετούν 2 ενώ προβλέπονται 4 θέσεις. Νευρολόγος κανένας, ψυχίατρος κανένας, παθολογοανατόμος 1 το Μάιο φεύγει σε σύνταξη και δεν θα υπάρχει γιατρός για τις βιοψίες. Παθολόγοι από τους 5 που υπηρετούν τώρα τέλους του χρόνου θα μείνουν 2.
- Νάξος: Χωρίς γυναικολόγο, ένας αναισθησιολόγος, ένας χειρουργός, ένας ακτινοδιαγνώστης που εξυπηρετεί μόνο επείγοντα.
- Κως: Κανένας παθολόγος. Καλύπτουν το νοσοκομείο δύο με μετακίνηση, ένας παιδίατρος, ένας ακτινολόγος. Συνεχώς γίνονται προκηρύξεις γιατρών σε όλες τις ειδικότητες και δεν υπάρχει ενδιαφέρον.
- Ίος: Χωρίς μικροβιολόγο.
- Άνδρος: Χωρίς μικροβιολόγο.
- Μήλος: Χωρίς μικροβιολόγο.
- Πάρος: Χωρίς μικροβιολόγο.
- Αμοργός: Έχουν μόνο έναν γιατρό καρδιολόγο.
- Λήμνος: Σε όλες τις ειδικότητες ένας. Ένας παθολόγος, ένας γενικός γιατρός, ένας χειρουργός, ένας αναισθησιολόγος με μετακίνηση. Ο δικός τους αναρρωτική άδεια.
- Κεφαλονιά: Ένας παθολόγος. Προσφέρουν υπηρεσίες ακόμη μία παθολόγος με μετακίνηση και ένας ιδιώτης. Αναισθησιολόγοι 2 αντί 4. ΜΕΘ 5 κλινών πλήρως εξοπλισμένη κλειστή. Δεν λειτουργεί λόγω έλλειψης γιατρών. Δεν λειτουργεί η ψυχιατρική κλινική.
- Κέρκυρα: 3 παθολόγοι και ένας ιδιώτης. 3 καρδιολόγοι. Ακτινολόγοι 2 και ένας ιδιώτης. Μονάδα τεχνητού νεφρού 1 γιατρός και 2 με αναρρωτική.
Ελλείψεις ασθενοφόρων στα κέντρα υγείας Βορείου Αιγαίου
«Πολλές ακάλυπτες βάρδιες από ασθενοφόρα στα κέντρα υγείας καταγγέλλει το Σωματείο. Τοπικά δημοσιεύματα λένε συνδέουν θανάτους εκτάκτων περιστατικών με την έλλειψη ασθενοφόρων στα κέντρα υγείας. Οι αποστάσεις είναι μεγάλες», σημειώνει η ΠΟΕΔΗΝ και παραθέτει τα στοιχεία.
Ειδικότερα, όπως αναφέρει:
- ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ ΑΝΤΙΣΣΑΣ: 14 κενές βάρδιες το μήνα.
- ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ ΠΟΛΙΧΝΙΤΟΥ: 10 βάρδιες ακάλυπτες το μήνα.
- ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ ΠΥΡΓΙΟΥ ΧΙΟΥ: Διαθέτει 2 πληρώματα ασθενοφόρων. Δεκάδες κενές βάρδιες κάθε μήνα.
- ΚΕΝΤΡΑ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΡΛΟΒΑΣΙΟΥ ΚΑΙ ΕΥΔΗΛΟΥ: Παρόμοια εικόνα.
- ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΛΛΟΝΗΣ: Καλύπτει ο σταθμός του ΕΚΑΒ. Προβληματική λειτουργία τα πρωινά. Διαθέτουν 3 πληρώματα ασθενοφόρων.
- ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ ΠΛΩΜΑΡΙΟΥ: Με επαρκή κάλυψη.
- ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ: Καλύπτεται από σταθμό ΕΚΑΒ. Λόγω ελλείψεων προσωπικού περιορίστηκε η 24ωρη λειτουργία του. Σε 3 μήνες θα έρθει ασθενοφόρο, δεν διαθέτει όμως πληρώματα.