Διευκρινίσεις για τις αργίες του Πάσχα παρέχει η Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδας (ΓΣΕΕ). Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, η Μεγάλη Παρασκευή (14/04/2023) είναι υποχρεωτική ημιαργία για τα καταστήματα.
Σύμφωνα με τον νόμο, απαγορεύεται η απασχόληση των μισθωτών και η λειτουργία των καταστημάτων, μέχρι τις 13:00 της Μεγάλης Παρασκευής. Για τις υπόλοιπες επιχειρήσεις, η Μεγάλη Παρασκευή – όπως αναφέρει η ΓΣΕΕ – δεν περιλαμβάνεται στις υποχρεωτικές αργίες του Πάσχα για τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα.
Ωστόσο, οι ιδιωτικές επιχειρήσεις στη χώρα μας αργούν σε περίπτωση που η Μεγάλη Παρασκευή έχει χαρακτηριστεί αργία ή ημιαργία από διάταξη Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΣΣΕ), από τον κανονισμό εργασίας της επιχείρησης, από επιχειρησιακή συνήθεια και έθιμο, κατά το οποίο η επιχείρηση παραμένει κλειστή την ημέρα αυτή.
Το Μεγάλο Σάββατο (15/04/2023) είναι εργάσιμη ημέρα για τους εργαζόμενους που νόμιμα απασχολούνται Σάββατο στον ιδιωτικό τομέα, εκτός αν έχει καθιερωθεί αργία ή ημιαργία από διάταξη ΣΣΕ, από τον κανονισμό εργασίας της επιχείρησης, από επιχειρησιακή συνήθεια και έθιμο, κατά το οποίο η επιχείρηση παραμένει κλειστή την ημέρα αυτή.
Για την Κυριακή του Πάσχα (16/04/2023), ισχύει ο γενικός κανόνας της Κυριακής αργίας, δηλαδή απαγορεύεται η απασχόληση των εργαζομένων.
Πώς θα αμειφθούν όσοι εργάζονται
Όσοι από τους μισθωτούς απασχοληθούν σε επιχειρήσεις που νόμιμα λειτουργούν κατά τις Κυριακές και τις λοιπές από τον νόμο αργίες δικαιούνται τα παρακάτω:
1) Αν αμείβονται με ημερομίσθιο, το σύνηθες καταβαλλόμενο ημερομίσθιό τους και προσαύξηση 75%, που θα υπολογιστεί στο νόμιμο ωρομίσθιό τους για όσες ώρες απασχοληθούν.
2) Αν αμείβονται με μηνιαίο μισθό, οφείλεται προσαύξηση 75%, που υπολογίζεται στο 1/25 του νομίμου μισθού τους για όσες ώρες απασχοληθούν.
3) Αναπληρωματική ανάπαυση (ρεπό): Εφόσον οι εργαζόμενοι απασχοληθούν Κυριακή άνω των πέντε ωρών, δικαιούνται πρόσθετα και αναπληρωματική ανάπαυση (ρεπό) σε άλλη εργάσιμη ημέρα της εβδομάδας.
Σε περίπτωση που ισχύουν ευνοϊκότεροι όροι (π.χ. από ΣΣΕ, κανονισμό εργασίας, επιχειρησιακή συνήθεια ή έθιμο) ως προς τις προσαυξήσεις της αμοιβής για την εργασία σε ημέρα Κυριακής, (όπως και υποχρεωτικής αργίας), αυτοί υπερισχύουν.
Η Δευτέρα του Πάσχα (17/04/2023) είναι από τον νόμο ημέρα υποχρεωτικής αργίας για όλες τις επιχειρήσεις.
Στις επιχειρήσεις που δεν λειτουργούν, καταβάλλεται, χωρίς κάποια προσαύξηση, το σύνηθες ημερομίσθιο σε όσους αμείβονται με ημερομίσθιο, ενώ σε όσους αμείβονται με μισθό καταβάλλεται ο μηνιαίος μισθός τους.
Οι εργαζόμενοι που θα απασχοληθούν δικαιούνται:
1) Αν αμείβονται με ημερομίσθιο, το συνήθως καταβαλλόμενο ημερομίσθιό τους και προσαύξηση 75%, που θα υπολογιστεί στο νόμιμο ωρομίσθιό τους για όσες ώρες απασχοληθούν.
2) Στην περίπτωση που οι εργαζόμενοι αμείβονται με μηνιαίο μισθό:
α) Αν πρόκειται για επιχειρήσεις που λειτουργούν νόμιμα κατά τις Κυριακές και τις λοιπές από τον νόμο αργίες, οφείλεται προσαύξηση 75%, που υπολογίζεται στο 1/25 του νόμιμου μισθού τους για όσες ώρες απασχοληθούν.
β) Αν πρόκειται για επιχειρήσεις που αργούν κατά τις Κυριακές και ημέρες αργίας και εκτάκτως θα λειτουργήσουν τη Δευτέρα του Πάσχα, οφείλεται το 1/25 του συνήθως καταβαλλομένου μισθού τους και επιπλέον προσαύξηση 75% επί του νόμιμου ημερομισθίου για όσες ώρες απασχοληθούν.
Τι άλλο ισχύει για τις αργίες
Παράλληλα, επισημαίνονται από την Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδας (ΓΣΕΕ) τα εξής:
- Οι διατάξεις της νομοθεσίας για την Κυριακή αργία, τις αργίες της περιόδου του Πάσχα, τον χρόνο εβδομαδιαίας ανάπαυσης των εργαζομένων και τις εξαιρέσεις από αυτές, ανάλογα με τη δραστηριότητα και τη φύση των εργασιών, περιέχονται στα άρθρα 193-209 του Κώδικα Ατομικού Εργατικού Δικαίου (ΠΔ 80/2022, Α΄ 222).
- Σε περίπτωση που ισχύουν ευνοϊκότεροι όροι (π.χ. από ΣΣΕ, κανονισμό εργασίας, επιχειρησιακή συνήθεια ή έθιμο) ως προς τις προσαυξήσεις της αμοιβής για την εργασία σε ημέρα υποχρεωτικής αργίας ή Κυριακής, αυτοί υπερισχύουν.
- Κατά τον χρόνο της εβδομαδιαίας ανάπαυσης και κατά τις ημέρες αργίας απαγορεύεται η καθ’ οιονδήποτε τρόπο απασχόληση του εργαζομένου.
- Κατά τις Κυριακές και τις ημέρες υποχρεωτικής αργίας, απαγορεύεται κάθε βιομηχανική, βιοτεχνική, εμπορική εργασία και κάθε επαγγελματική γενικά δραστηριότητα, πλην των εξαιρέσεων που αναφέρονται ρητά στη νομοθεσία.
- Όσες επιχειρήσεις δεν υπάγονται στις εξαιρέσεις του νόμου, δεν μπορούν να λειτουργήσουν νόμιμα και, συνεπώς, δεν μπορούν να απασχολούν εργαζόμενους, χωρίς να έχουν λάβει ειδική άδεια από την αρμόδια Επιθεώρηση Εργασίας και, σε περίπτωση επείγουσας ανάγκης, (κίνδυνος καταστροφής προϊόντων ή βλάβης εγκαταστάσεων ή υλικών), ύστερα από αναγγελία στην αστυνομία.
- Σε περίπτωση που ο εργοδότης απασχολήσει παράνομα το προσωπικό κατά την Κυριακή ή τις ημέρες υποχρεωτικής αργίας, τιμωρείται με φυλάκιση μέχρι έξι μηνών και χρηματική ποινή.
Online υπολογισμός του Δώρου Πάσχα
Υπενθυμίζεται ότι η καταβολή του Δώρου Πάσχα πρέπει να γίνει έως τη Μεγάλη Τετάρτη (12 Απριλίου 2023).
Σημειώνεται ότι υπάρχει η δυνατότητα online υπολογισμού του Δώρου, συμπληρώνοντας τα αντίστοιχα πεδία στην app εφαρμογή ή μέσω της ιστοσελίδας στον ακόλουθο σύνδεσμο: http://kepea.gr/calc-doro-pasxa.php.
Τα ευρήματα της πρωτότυπης αυτής έρευνας, η οποία παρουσιάστηκε στο συνέδριο Food Retail Summit 2023, ανέλυσαν ο κ. Γιώργος Παπαγεωργακόπουλος, Founding Partner Netrino και η κα Μαρία Κρακλιούμη, Υπεύθυνη Ερευνών Rass A.E. Περισσότεροι από τέσσερις στους δέκα πολίτες – καταναλωτές (ποσοστό 41,7%) πιστεύουν ότι οι ανατιμήσεις στην αγορά είναι ευθύνη της κυβέρνησης.
Όμως αυτό που προκαλεί ιδιαίτερη εντύπωση είναι τα αποτελέσματα για τα “καλάθια του νοικοκυριού” μέτρο το οποίο έχει προβληθεί ως ένα δυνατό χαρτί ενάντια στην ακρίβεια.
Για τη συντριπτική πλειονότητα των ερωτηθέντων, ποσοστό 69,7% το καλάθι του νοικοκυριού δεν έχει αποδώσει ως μέτρο ανάσχεσης της ακρίβειας, ενώ μόλις το 20,8% εκτιμά ότι έχει αποδώσει, ενώ το 8,2% δήλωσε ότι δεν ήξερε κάτι για το μέτρο.
Σχετικά με όσους πιστεύουν ότι το «καλάθι» έχει αποδώσει, εκείνοι που κινούνται ιδεολογικά στον άξονα της κεντροδεξιάς και δεξιάς «πιστεύουν» περισσότερο στο μέτρο με ποσοστά 42,3% και 29,8% αντίστοιχα. Χαμηλότερα είναι τα ποσοστά σε όσους κινούνται στο φάσμα της κεντροαριστεράς και αριστεράς, με 9,2% και 3,9% αντίστοιχα.
Από τους δύο στους δέκα που εκτιμά ότι το καλάθι του νοικοκυριού έχει ανταποδοτικότητα αφορά σε πολίτες που έχουν καλή και πολύ καλή οικονομική κατάσταση. Η εκτίμηση των αναλυτών είναι ότι η αποδοχή του κοινού σε σχέση με την πρωτοβουλία δεν αναμένεται να διαφοροποιηθεί σε σχέση με την εικόνα που υφίσταται σήμερα.
Αξιοσημείωτο είναι πως σχεδόν 8 στους 10 ερωτώμενους που συμμετείχαν στην έρευνα δήλωσαν ότι έχουν αλλάξει τις καταναλωτικές τους συνήθειες λόγω της ακρίβειας, περιορίζοντας για παράδειγμα την αγορά ρούχων και τροφίμων, τις εξόδους σε καφέ και εστιατόρια, τη θέρμανση, τη μετακίνηση κ.λπ., ενώ το 23,1% απάντησε ότι δεν έχει προχωρήσει σε κάποιο περιορισμό.
Από την ανάλυση αυτών των στοιχείων, με βάση τα στοιχεία της έρευνας του Μαρτίου φέτος, από το 76,2% που έχει προχωρήσει σε αλλαγές στις συνήθειες του οι ψηφοφόροι της Ν.Δ έχουν περιορίσει πολύ λιγότερο τις συνήθειες σε σχέση με τους ψηφοφόρους άλλων κομμάτων.
Συγκεκριμένα το ποσοστό των ψηφοφόρων της Ν.Δ διαμορφώνεται στο 57,4% ενώ στο ΣΥΡΙΖΑ στο 87,9%, στο ΠΑΣΟΚ 85,6% και τα λοιπά κόμματα στο 88,1%.
Οι νεαρότεροι καταναλωτές, ήτοι οι ηλικίες 17-44 ετών, είναι αυτοί που περισσότερο από όλους έχουν ανατρέψει τις συνήθειες τους, ενώ έχει ενδιαφέρον ότι αλλαγές δεν έχουν κάνει μόνο όσοι δηλώνουν κακή ή μέτρια οικονομική κατάσταση αλλά και αυτοί που έχουν πολύ καλή σε ποσοστό 48,6%, δεδομένης της ενεργειακής κρίσης που επηρέασε σημαντικά και αυτή τη κατηγορία.
Τέλος περισσότεροι από τέσσερις στους δέκα πολίτες – καταναλωτές (ποσοστό 41,7%) πιστεύουν ότι οι ανατιμήσεις στην αγορά είναι ευθύνη της κυβέρνησης.
Καταγγελία για εργοδότη στη Θεσσαλονίκη: Επιτέθηκε σε εργαζόμενους που ζητούσαν τα δεδουλευμένα – «Θα πεθάνετε»
Αδιανόητες καταστάσεις φέρεται να εκτυλίχθηκαν σε κατάστημα εστίασης στη Θεσσαλονίκη, όπου ένας εργοδότης καταγγέλλεται ότι απείλησε πρώην εργαζόμενους που ζητούσαν τα δεδουλευμένα. Ο ιδιοκτήτης μάλιστα δεν δίστασε να αρπάξει από τον λαιμό εκπρόσωπο Συνδικάτου η οποία μετέβη στην επιχείρηση ως ένδειξη συμπαράστασης, σύμφωνα με την καταγγελία.
Το περιστατικό φέρεται να έγινε το περασμένο Σάββατο (01.04.2023), σε κατάστημα που στεγάζεται στην ανατολική Θεσσαλονίκη, όπου σήμερα έχει προγραμματιστεί και κινητοποίηση, στις 7 το απόγευμα, σύμφωνα με το Thesstoday.
Πιο αναλυτικά, τρεις πρώην εργαζόμενοι της επιχείρησης –δύο κοπέλες και ένας αγόρι– παρουσία μελών από το Δ.Σ. του Συνδικάτου Εργατοϋπαλλήλων Τουριστικών – Επισιτιστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕΠΕ) ζήτησαν από τον εργοδότη τους να καταβάλλει το χρηματικό ποσό που τους χρωστάει, στο σύνολο σχεδόν 2.000 ευρώ.
Σύμφωνα με την καταγγελία, ένας εκ των εργοδοτών απάντησε με πρωτοφανή επιθετικότητα και έφτασε μάλιστα στο σημείο να πιάσει από τον λαιμό και να σύρει στη γωνία ένα μέλος της διοίκησης του ΣΕΤΕΠΕ, το οποίο νωρίτερα μπήκε στη μέση για να τον σταματήσει. Ωστόσο ο εργοδότης δεν σταμάτησε ούτε εκεί, καθώς απείλησε φραστικά τους πρώην εργαζόμενους της επιχείρησης εκτοξεύοντας φράσεις όπως: «Θα δείτε τι θα πάθετε, θα πεθάνετε, θα πεθάνεις εσύ».