«Το κρίσιμο είναι να κρίνει το δικαστήριο με βάση το νόμο αλλά και με βάση τα πραγματικά περιστατικά. Αν αυτό είναι ένα κόμμα που από τη δημοκρατική του λειτουργία και από τα πρόσωπα που στελεχώνουν το δυναμικό του και τις λίστες υποψηφίων του, ίσως δικαιούνται, δημοκρατικά, να λάβουν μέρος στις εκλογές», επισήμανε ο Συνταγματολόγος Κώστας Μποτόπουλος, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ σε συνέχεια του θέματος που προέκυψε με την τροπολογίαγια το κόμμα Κασιδιάρη.
Αναφορικά με το δημόσιο διάλογο που άνοιξε μεταξύ του Αντιπροέδρου του Αρείου Πάγου και του υπουργού Εσωτερικών, τον οποίο ο Ευάγγελος Βενιζέλος χαρακτήρισε θεσμικά αδιανόητο, επισήμανε, συγκεκριμένα:
«Έγιναν τα εξής θεσμικά σφάλματα στην όλη ιστορία: Πρώτον. Δεύτερη τροπολογία για το ίδιο θέμα μέσα σε ένα μήνα. Κακή νομοθέτηση. Δεύτερον, η ευθεία δημόσια παρέμβαση δικαστή που πρόκειται μάλιστα να κρίνει το συγκεκριμένο θέμα. Προέρχομαι από δικαστική οικογένεια. Ο πατέρας μου έλεγε πάντα ότι οι δικαστές δεν πρέπει να μιλάνε δημόσια, πόσο μάλλον για υποθέσεις για τις οποίες θα κληθούν να κρίνουν και οι ίδιοι. Και τώρα πια με τις τελευταίες εξελίξεις αναπόφευκτο, βέβαιο ότι ο συγκεκριμένος δικαστής πρέπει να εξαιρεθεί από την υπόθεση που έχει μπροστά της. Βεβαίως και νομικά νομίζω ότι κάνει λάθος ο κύριος αντιπρόεδρος.
Διότι ναι μεν υπάρχει μία παρέμβαση του νομοθέτη, αλλά αυτή η παρέμβαση δεν είναι έξω από το θεσμικό όριο. Έχουμε πολλές περιπτώσεις που με νομοθετικές διατάξεις ρυθμίζονται τέτοια θέματα. Να θυμίσω πόσες φορές έχουν δημιουργηθεί τμήματα στα ανώτατα Δικαστήρια και στο Συμβούλιο Επικρατείας και στον Άρειο Πάγο αλλά και στο συγκεκριμένο θέμα για το οποίο μιλάμε. Η πρώτη τροπολογία του συγκεκριμένου νόμου έλεγε, ανέθετε την κρίση στην Ολομέλεια του Αρείου Πάγου.
Άρα αυτά είναι ζητήματα που ρυθμίζονται με νόμο. Και επίσης ένα θεσμικό πρόβλημα βρίσκω από τη δήλωση της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι το πρόβλημα θα λυνόταν αν γινόταν δεκτή η δική της πρόταση. Η οποία τι έλεγε: Ότι θα μπορούν να αποκλειστούν κόμματα με βάση τη ναζιστική ή όποια άλλη και ή ιδεολογία τους.
Αυτό κατά τη γνώμη μου είναι εντελώς αντίθετο με το πνεύμα του Συντάγματος που δεν παραμερίζει κόμματα για την ιδεολογία τους, αλλά στη συγκεκριμένη περίπτωση για εγκληματική δράση κάποιου μέλους της.
Άρα όλα αυτά συνιστούν ένα πρόβλημα. Το κρίσιμο όμως, είναι να κρίνει το δικαστήριο με βάση το νόμο αλλά και με βάση τα πραγματικά περιστατικά. Αν αυτό είναι ένα κόμμα που από τη δημοκρατική του λειτουργία και από τα πρόσωπα που στελεχώνουν το δυναμικό του και τις λίστες υποψηφίων του, ίσως δικαιούνται δημοκρατικά να λάβουν μέρος στις εκλογές. Αυτός είναι ο πυρήνας του ζητήματος».
Ερωτηθείς αν ο Αναστάσιος Κανελλόπουλος -που αναμένεται να αναλάβει την προεδρία του κόμματος Κασιδιάρη- έχει πιθανότητα να κατέβει στις εκλογές, επισήμανε:
«Το κρίσιμο πρόσωπο δεν είναι ο κύριος Κανελλόπουλος γιατί δεν είναι καταδικασμένος. Το κύριο πρόσωπο είναι αυτός που ενδεχομένως θα είναι καταδικασμένος και θα είναι είτε υποψήφιος -όπου τότε η κρίση του δικαστηρίου είναι πιο εύκολη, είναι σχεδόν αυτόματη. Σε αυτή την περίπτωση κατά τη γνώμη μου είναι αυτόματος ο αποκλεισμός.
Στη δεύτερη περίπτωση όμως που είναι δεν θα είναι υποψήφιος, θα πρέπει να κριθεί αν ενδεχομένως αποτελεί την πραγματική ηγεσία αυτού του κόμματος, και γι’ αυτό λαμβάνονται υπόψη όλα τα περιστατικά που αυτόν τον καιρό συμβαίνουν μπροστά στα μάτια μας: Δηλώσεις από τη φυλακή, συνεργασίες, τι λέει ο κ. Κανελλόπουλος. Όλα αυτά είναι στοιχεία που μπορούν να ληφθούν υπόψη».
Πηγή: ΕΡΤ