Οι παραστρατιωτικές Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης (RSF) του Σουδάν κοινοποίησαν σήμερα ένα βίντεο το οποίο, όπως δήλωσαν, δείχνει αιγυπτιακά στρατεύματα που “παραδίδονταν” σε αυτές στην πόλη Μερόβε του βόρειου Σουδάν. Αυτό συνέβη ενώ συγκρούσεις ξέσπασαν σήμερα μεταξύ των RSF, της κύριας παραστρατιωτικής οργάνωσης του Σουδάν, και του στρατού.
Δεν υπήρχε σαφής εξήγηση για την παρουσία των αιγυπτιακών στρατευμάτων στην πόλη Μερόβε σήμερα, αλλά αιγυπτιακές και σουδανικές δυνάμεις πραγματοποιούν περιοδικά κοινές στρατιωτικές ασκήσεις στο βόρειο τμήμα της χώρας στον απόηχο των διπλωματικών εντάσεων με την Αιθιοπία.
Το βίντεο δείχνει αρκετούς άνδρες ντυμένους με στρατιωτική στολή σκυμμένους στο έδαφος και να μιλούν σε μέλη των RSF σε αιγυπτιακή αραβική διάλεκτο.
Το Reuters δεν μπόρεσε να επαληθεύσει αμέσως το βίντεο και οι αιγυπτιακές αρχές δεν έκαναν επί του παρόντος κανένα σχόλιο για το θέμα.
Οι μάχες μεταξύ της παραστρατιωτικής οργάνωσης και του στρατού ξέσπασαν στην πρωτεύουσα σήμερα το πρωί και έχουν επεκταθεί σε αρκετές περιοχές της χώρας συμπεριλαμβανομένης της πόλης Μερόβε.
Μια κινητοποίηση των δυνάμεων RSF προς το στρατιωτικό αεροδρόμιο της Μερόβε την Τετάρτη ήταν η αφορμή για μια δήλωση του στρατού την Πέμπτη που περιέγραφε τις πρόσφατες κινήσεις των RSF ως παράνομες και ανέφερε ότι η παραστρατιωτική οργάνωση υπερέβαινε τα καθήκοντα της δύναμης, φέρνοντας στην επιφάνεια μακροχρόνιες διαφωνίες.
Ποιο είναι το υπόβαθρο των συγκρούσεων;
Από το πραξικόπημα του Οκτωβρίου του 2021, το Σουδάν κυβερνάται από ένα συμβούλιο στρατηγών. Δύο στρατιωτικοί βρίσκονται στο επίκεντρο της διαμάχης.
- Ο στρατηγός Αμπντέλ Φατάχ αλ-Μπουρχάν, ο οποίος είναι επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων και ουσιαστικά πρόεδρος της χώρας.
- Ο αναπληρωτής του και αρχηγός των Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης (RSF), στρατηγός Μοχάμεντ Χάμνταν Νταγκάλο, που είναι ευρύτερα γνωστός ως Χεμεντί.
Οι δύο άνδρες έχουν διαφωνήσει για την κατεύθυνση προς την οποία βαδίζει η χώρα.
Ένα από τα βασικά «αγκάθια» για την επόμενη ημέρα είναι τα σχέδια για ένταξη των 100.000 μελών της RSF στον στρατό, αλλά και ποιος θα ηγηθεί της νέας δύναμης.
Γιατί ξεκίνησαν όλα το Μεγάλο Σάββατο;
Είχαν προηγηθεί ημέρες έντασης, καθώς μέλη της RSF αναδιατάχθηκαν σε όλη τη χώρα, σε μια κίνηση που ο στρατός θεώρησε ως απειλή.
Υπήρχε κάποια ελπίδα ότι συνομιλίες θα μπορούσαν να εξομαλύνουν την κατάσταση, κάτι που ωστόσο δεν συνέβη.
Δεν είναι σαφές ποιος ευθύνεται για την έναρξη των συγκρούσεων το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου, ωστόσο υπάρχουν φόβοι για κλιμάκωση της έντασης.
Διπλωμάτες προέτρεψαν τις δύο πλευρές να προχωρήσουν σε κατάπαυση πυρός.
RSF: Ποιες είναι οι Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης;
Η RSF σχηματίστηκε το 2013 και έχει τις ρίζες της στη διαβόητη πολιτοφυλακή Janjaweed που πολέμησε με σκληρότητα τους αντάρτες στο Νταρφούρ.
Έκτοτε, ο στρατηγός Νταγκάλο έχει δημιουργήσει μια ισχυρή δύναμη που έχει παρέμβει σε συγκρούσεις στην Υεμένη και τη Λιβύη και ελέγχει ορισμένα από τα ορυχεία χρυσού του Σουδάν.
Η RSF έχει κατηγορηθεί για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένης της σφαγής περισσότερων από 120 διαδηλωτών τον Ιούνιο του 2019.
Μια τόσο ισχυρή δύναμη εκτός του στρατού έχει θεωρηθεί ως πηγή αστάθειας στη χώρα.
Γιατί είναι υπεύθυνος ο στρατός για τη διακυβέρνηση της χώρας;
Πρόκειται για το τελευταίο επεισόδιο των περιόδων έντασης που ακολούθησαν την ανατροπή του επί μακρόν προέδρου Ομάρ ελ-Μπεσίρ το 2019.
Μαζικές διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν τότε με αίτημα να τερματιστεί η –σχεδόν τριών δεκαετιών- περίοδος διακυβέρνησής του, με τον στρατό να προχωρά σε πραξικόπημα.
Ωστόσο, οι πολίτες συνέχισαν να ζητούν να έχουν ρόλο στα σχέδια προς τη δημοκρατική διακυβέρνηση.
Ακολούθως, ιδρύθηκε μια κοινή στρατιωτική – πολιτική κυβέρνηση, η οποία όμως ανατράπηκε με άλλο πραξικόπημα τον Οκτώβριο του 2021.
Έκτοτε, η αντιπαλότητα μεταξύ Μπουρχάν και Νταγκάλο έχει οξυνθεί.
Τον περασμένο Δεκέμβριο συμφωνήθηκε ένα πλαίσιο για την επαναφορά της εξουσίας στα πολιτικά κόμματα, ωστόσο οι συνομιλίες για την οριστικοποίηση των λεπτομερειών απέβησαν άκαρπες.
Τι θα μπορούσε να συμβεί στη συνέχεια;
Εάν οι μάχες συνεχιστούν, τότε θα μπορούσε να κατακερματίσει περαιτέρω η χώρα και να ενταθούν οι πολιτικές αναταράξεις.
Διπλωμάτες θα επιχειρήσουν να φέρουν τις αντίπαλες πλευρές στο τραπέζι των συνομιλιών.
Στο μεταξύ, οι πολίτες του Σουδάν, καλούνται να ζήσουν μια ακόμη περίοδο αβεβαιότητας.
Με πληροφορίες από BBC