Ζημιά 1,3 δισ. ελβετικά φράγκα (1,45 δισ. δολ.) ανακοίνωσε η Credit Suisse στα τελευταία τριμηνιαία αποτελέσματά της ως ανεξάρτητη εταιρεία.
Οπως μεταδίδουν οι Financial Times, η τράπεζα, που σύντομα θα εξαγοραστεί από την ανταγωνίστριά της UBS, υπέστη εκροές περιουσιακών στοιχείων 61,2 δισ. φράγκων (69 δισ. δολαρίων), καθώς οι πελάτες αντλούσαν χρήματα όταν βρισκόταν στα πρόθυρα της κατάρρευσης.
«Αυτές οι εκροές, οι οποίες ήταν πιο έντονες τις ημέρες που προηγήθηκαν αλλά και μετά την ανακοίνωση της συγχώνευσης, σταθεροποιήθηκαν σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα, αλλά δεν είχαν ακόμη αντιστραφεί έως τις 24 Απριλίου 2023», ανέφερε η τράπεζα.
Το πακέτο διάσωσης
Υπενθυμίζεται πως οι πελάτες της Credit Suisse άρχισαν να βγάζουν χρήματα από την τράπεζα, αφού την έπιασαν η αναταραχή της αγοράς που ακολούθησε την κατάρρευση της Silicon Valley Bank και της Signature Bank στις ΗΠΑ τον Μάρτιο.
Στην Ελβετία, οι αρχές συνέταξαν ένα πακέτο διάσωσης για την Credit Suisse. Περιλάμβανε περισσότερα από 200 δισ. φράγκα οικονομικών εγγυήσεων και είδε την UBS να συμφωνεί να αναλάβει την Credit Suisse.
Η Credit Suisse ήταν ζημιογόνος και είχε αντιμετωπίσει μια σειρά προβλημάτων τα τελευταία χρόνια, συμπεριλαμβανομένων των κατηγοριών για ξέπλυμα χρήματος.
Ανέφερε ζημία 7,3 δισεκατομμυρίων ελβετικών φράγκων το 2022 -τη χειρότερη χρονιά από την οικονομική κρίση του 2008- και είχε προειδοποιήσει ότι δεν περίμενε να είναι κερδοφόρα μέχρι το 2024.
Σχολιάζοντας τα τελευταία αποτελέσματα, η Frances Coppola, μια ανεξάρτητη τραπεζική αναλυτής, είπε στο πρόγραμμα Today του BBC ότι η Credit Suisse είχε επίσης αποσύρει δισεκατομμύρια τους τελευταίους τρεις μήνες του 2022. «Στη συνέχεια, φυσικά οι [αναλήψεις] αυτού του τριμήνου ήρθαν πάνω από αυτό. Και οι τράπεζες δεν επιβιώνουν από τέτοιες εκροές, στην πραγματικότητα δεν το κάνουν, όσο μεγάλες κι αν είναι».
Δυσοίωνα σενάρια
Ο Shanti Kelemen, επικεφαλής επενδύσεων στην M&G Wealth Investments, είπε ότι δεδομένου του μεγέθους της τράπεζας, οι εκροές «θα είναι μεγάλες».
«Αν για κάτι έχουμε επιβεβαίωση είναι για το τι έχει αγοράσει η UBS».
Η αποτυχία της Silicon Valley Bank και της Signature Bank στις ΗΠΑ ήρθε μετά την απότομη πτώση της αξίας των περιουσιακών στοιχείων που κατείχαν ως αποτέλεσμα της αύξησης των επιτοκίων.
Προκάλεσε απότομες πτώσεις στις τραπεζικές μετοχές σε όλο τον κόσμο εν μέσω ανησυχιών ότι άλλοι δανειστές μπορεί να αντιμετωπίσουν παρόμοια προβλήματα.
Από τότε οι ανησυχίες των επενδυτών έχουν αμβλυνθεί, αλλά η κ. Κόπολα είπε ότι άλλοι θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν ακόμα δυσκολίες.
«Πιστεύω ότι θα δούμε περισσότερες τραπεζικές αναταράξεις. Το αν θα επηρεάσει τις πολύ μεγάλες τράπεζες όπως αυτό, δεν ξέρω»