Έχουμε μπει πλέον επίσημα στην προεκλογική περίοδο. Όσο τυπικό και αν είναι το ζήτημα, η διάλυση της Βουλής σημαίνει το τέλος της κυβερνητικής θητείας και δίνει στον τρέχοντα πολιτικό χρόνο άλλα χαρακτηριστικά. Προεκλογικές πάντα οι συνθήκες εδώ και καιρό, η τυπική έναρξη επιταχύνει τους ρυθμούς, πολλαπλασιάζει τις ενέργειες και δίνει στην ατμόσφαιρα ένα χρώμα αναμονής και απορίας για το τελικό αποτέλεσμα.
Του Λευτέρη Κουσούλη, πολιτικού επιστήμονα
Ήδη οι υποθέσεις έχουν πυκνώσει και τα «προγνωστικά», δημοσκοπικά ή όχι, κερδίζουν το ενδιαφέρον, τόσο που σχεδόν τα σημαντικά μοιάζει να έχουν ήδη απαντηθεί. Μάλλον δεδομένος ήδη ο συσχετισμός που πιθανότατα θα προκύψει από την αναμέτρηση, με το κόμμα το κυβερνών πιθανότατα στην πρώτη θέση και την Αξιωματική ως τώρα Αντιπολίτευση να ακολουθεί. Δεν είναι όμως αυτό το κύριο αντικείμενο της συζήτησης. Όσο σημαντικό και αν είναι το ζήτημα της τελικής κατάταξης. Το κύριο ζήτημα είναι ο μεγάλος στόχος της κυβερνητικής παράταξης. Η αυτοδυναμία. Αυτό θα ορίσει, ως σταθερό και αμετάβλητο ως τον β’ γύρο δεδομένο, όλη αυτή την προεκλογική φάση, που περιλαμβάνει μία εκλογή, σε δύο γύρους.
Γύρω από την αυτοδυναμία θα κριθούν όλα. Το ερώτημα «ναι» ή «όχι» στην αυτοδυναμία θα πλανάται ως το βράδυ της 21ης Μαΐου. Εκείνο το βράδυ θα έχουμε την απάντηση. Σταθερό λοιπόν και το δεδομένο ότι ο πρώτος γύρος θα καθορίσει τον δεύτερο. Μία είναι στο βάθος η αναμέτρηση, η οποία θα «λάβει τέλος» την πρώτη Κυριακή. ‘Ετσι βάσιμα η Ν.Δ. αναγορεύει τις εκλογές της πρώτης Κυριακής σε κύριο μέτωπο της εκλογικής δοκιμασίας. Σε αυτή την πρώτη γραμμή θα κριθεί η αυτοδυναμία.
Βάσιμη και η ανησυχία που απασχολεί σχετικά την κυβερνητική παράταξη. Η απλή αναλογική ευνοεί τον κατακερματισμό, αποσυσπειρώνει, δεν ευνοεί τους μεγάλους αριθμούς , επιτρέπει ευκολότερα την στάση κριτικής και απόρριψης, σε σύγκριση με τα αναλογικά εκλογικά συστήματα.
Ο κατακερματισμός που θα σημειωθεί στις προσεχείς εκλογές της πρώτης Κυριακής θα περιορίσει τις πολιτικές προοπτικές της αυτοδυναμίας, θα θέσει εμπόδια προς τον τελικό στόχο και θα τον απομακρύνει, θα κάνει την απόσταση μεγαλύτερη και πιο έντονη την αντιπαράθεση που θα ακολουθήσει μεταξύ των δύο πρώτων πολιτικών δυνάμεων, που θα βρεθούν απέναντι στον δεύτερο γύρο.
Η μεταξύ τους διαφορά θα έχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον. Θα προαναγγείλει τις εξελίξεις και την μετά την πιθανή – και πάντα ενδεχόμενη – αυτοδυναμία. Ακόμη και αν η αυτοδυναμία επιτευχθεί, η νέα Κυβέρνηση θα συναντηθεί με κρίσιμες άλλες δοκιμασίες. Εκλογές αυτοδιοικητικές, εκλογές για την Ευρωβουλή, νέος ζύγισμα, νέος απολογισμός. Στη διαδρομή αυτή, που τυπικά αρχίζει το Σάββατο με τη διάλυση της Βουλής, θα κριθεί η πορεία και η θέση της χώρας στον μακρύ χρόνο που ανοίγεται μπροστά μας.