Περίπου τα 2/3 των επιζώντων των ατομικών βομβών δεν πιστεύουν ότι η σύνοδος G7 στη Χιροσίμα θα φέρει οποιαδήποτε πρόοδο προς την δημιουργία ενός κόσμου χωρίς πυρηνικά όπλα, με βάση δημοσκόπηση του Kyodo News.
Ο Πρωθυπουργός Φούμιο Κίσιντα έχει προτείνει ως βασικό θέμα της συζήτησης στη συνάντηση των G7, την σταδιακή κατάργηση των πυρηνικών όπλων. Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στις 19 με 21 Μαΐου, στην πόλη που καταστράφηκε από την πρώτη ατομική βόμβα στις 6 Αυγούστου 1945.
Η στάση του 67,4% των 521 ερωτηθέντων που επηρεάστηκαν άμεσα από τις δύο ατομικές βόμβες των ΗΠΑ στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, έρχεται εν μέσω διεθνών εκκλήσεων για την αποτροπή του πυρηνικού πολέμου, με αφορμή τα γεγονότα στην Ουκρανία.
Η απουσία πυρηνικών δυνάμεων, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας και της Κίνας, από τη σύνοδο αναφέρθηκε ως λόγος για τις χαμηλές προσδοκίες του 36,2% των ερωτηθέντων.
Η Ιαπωνία σε ρόλο υποδοχέα ήταν επίσης κάτι το οποίο δεν κάθισε καλά στα μυαλά των ερωτηθέντων, με το 22,8% να δηλώνει πως δεν έχει πίστη στην ικανότητα της κυβέρνησης να ηγηθεί των συνομιλιών.
Ένα άλλο 22,2% επεσήμανε το γεγονός ότι όλοι οι συμμετέχοντες είτε διαθέτουν πυρηνικά όπλα είτε προστατεύονται από πυρηνικές συμφωνίες.
Το G-7 αποτελείται από τις κυβερνήσεις της Βρετανίας, του Καναδά, της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Ιαπωνίας και των ΗΠΑ, συν κάποιους εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Παρά τις χαμηλές προσδοκίες για τη σύνοδο, το 88,3% ενέκρινε την επιλογή του Κίσιντα να πραγματοποιήσει τη διεθνή συνάντηση στη συμβολική πόλη που εκπροσωπεί επίσης ως βουλευτής. Σύμφωνα με την έρευνα, το 49,1% αυτών δήλωσαν ότι η απόφαση αυτή δίνει την ευκαιρία στους παγκόσμιους ηγέτες να δουν και να ακούσουν από πρώτο χέρι τι έκανε η βόμβα. Οι ηγέτες επρόκειτο να συναντήσουν επιζώντες και να επισκεφθούν το μουσείο την πρώτη ημέρα της συνόδου, σύμφωνα με την ιαπωνική κυβέρνηση.
Μόνο το 2% θεωρεί πως η Ιαπωνία μπορεί να σταθεί ως γέφυρα ανάμεσα σε κράτη χωρίς πυρηνικά και σε κράτη που διαθέτουν κεφαλές. Η έλλειψη εμπιστοσύνης του κόσμου δικαιολογείται από την άρνηση της ιαπωνικής κυβέρνησης να συμμετάσχει στη συνθήκη-ορόσημο για την κατάργηση των πυρηνικών όπλων.
Ορισμένοι επιζώντες άσκησαν έντονη κριτική στον πρωθυπουργό στις απαντήσεις τους, με έναν να γράφει ότι η στάση του «καθιστά δύσκολο να πιστέψουμε ότι εκλέχθηκε από τον λαό της Χιροσίμα». Όταν ρωτήθηκαν τι θέλουν περισσότερο να δουν από την κυβέρνηση, το 47,4% των ερωτηθέντων επεσήμαναν την ταχεία συμμετοχή της Ιαπωνίας στη συνθήκη την οποία αρνήθηκε.
Η έρευνα του Kyodo News στάλθηκε σε περίπου 1.400 επιζώντες των ατομικών βομβών και έλαβε έγκυρες απαντήσεις από το 38,1% μέχρι το τέλος του Μαρτίου. Σύμφωνα με στοιχεία του Υπουργείου Υγείας, Εργασίας και Πρόνοιας έως το τέλος Μαρτίου 2022, υπήρχαν 118.935 επισήμως επιβεβαιωμένοι επιζώντες με μέσο όρο ηλικίας τα 84.
Μεταφραστική επιμέλεια από Kyodonews: Χάρης Παναγόπουλος (IkarosAsteras)