Συνέντευξη στη δημοσιογράφο Ιωάννα Μάνδρου έδωσε ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ισίδωρος Ντογιάκος στο Φόρουμ των Δελφών.
Ο κ. Ντογιάκος υπερασπίστηκε το «αναφαίρετο δικαίωμά του» να εκφράζεται όποτε θέλει ενώ μίλησε εκτενώς για τις υποκλοπές αλλά και για την ανοιχτή αντιπαράθεση με την ΑΔΑΕ, την Ανεξάρτητη Αρχή και τη γνωμοδότηση που πυροδότησε πολιτική κόντρα αλλά και παρέμβαση συνταγματολόγων.
Σε ερώτηση σχετικά με το σκάνδαλο των υποκλοπών, είπε: «Η γνωμοδότηση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου είναι διαχρονικά ένα αναφαίρετο δικαίωμά του. Ουαί κι αλίμονο αν ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, ο πρώτης της τάξης εισαγγελέας της χώρας είχε περιορισμούς να εκφραστεί κάποια στιγμή αν αυτός κρίνει απαραίτητο».
«Ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου δεν μπορεί να είναι αγόμενος, φερόμενος ή πιεζόμενος. Η γνωμοδότηση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου είναι αναφαίρετο δικαίωμα. Ουαί και αλίμονο αν είχε περιορισμούς έκφρασης» είπε ο κ. Ντογιάκος, ερωτηθείς για τις επικρίσεις που έχει δεχθεί τόσο για τη γνωμοδότησή του σχετικά με την υπόθεση των υποκλοπών όσο και για την παραίτηση του αντεισαγγελέα Τζανερίκου. «Αν κ. Τζανερίκος πίστευε ότι κάποιος τον αδίκησε θα ερχόταν να μου πει κάνε κάτι. Εγώ αυτό θα έκανα» επισήμανε χαρακτηριστικά.
Παράλληλα είπε ότι είχε «επίγνωση των δυσκολίων που θα ακολουθούσαν», ενώ ανέφερε ότι συμβουλεύτηκε παλαιότερους προκατόχους του και εν ενεργεία συναδέλφους του.
Όταν ρωτήθηκε από τη δημοσιογράφο Ιωάννα Μάνδρου αν εμπόδισε τον Χρήστο Ράμμο, ο Ισίδωρος Ντογιάκος είπε:
«Η αφορμή με την οποία εκδόθηκε εκείνη η γνωμοδότηση ήταν μία ενημέρωσή μου από τη νομική υπηρεσία του ΟΤΕ, διότι μην ξεχνάτε ότι η κίνηση της ΑΔΑΕ, δεν λέω προσωπικά του κύριου Ράμμου, να κάνει έλεγχο ήταν 6 μέρες μετά τη δημοσίευση του νέου νόμου 5002/2022, με τα καινούργια δεδομένα. Επειδή δεν είχαμε ενημέρωση ακόμα καλά. Ούτε καν στα γραφεία μας δεν είχε έρθει αυτός ο νόμος. Εγώ είπα περιμένετε ένα μικρό χρονικό διάστημα, λίγες μέρες και θα πούμε την άποψή μας.
Η ΑΔΑΕ δεν περίμενε, ήθελε την ώρα εκείνη, επιτόπου. Δεν διέγνωσα κάποια κατεπείγουσα κατάσταση, κάποια ενδεχόμενη απώλεια αποδεικτικών στοιχείων. Δεν υπήρχε τίποτα. Κάποιοι υπάλληλοι της ΑΔΑΕ συμφώνησαν σε μία μικρή αναβολή και μία διαβούλευση. Δεν ήξερα καν ότι θα γινόταν έλεγχος. Αν ήξερα θα είχα προετοιμάσει την παρεμπόδιση. Με ενημέρωσαν ότι υπάρχει πρόβλημα. Μία διαφορά στα όρια αντιδικίας μεταξύ ΟΤΕ – ΑΔΑΕ».
Η γνωμοδότηση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, είχε προκληθεί μετά από αίτημα του ομίλου ΟΤΕ, μετά την επίσκεψη κλιμάκιου της ΑΔΑΕ για να διαπιστωθεί η παρακολούθηση του ανεξάρτητου ευρωβουλευτή Γιώργου Κύρτσου και του δημοσιογράφου Τάσου Τέλλογλου.
Προσέθεσε πως οι έρευνες για τις παρακολουθήσεις βρίσκονται σε προχωρημένο ερευνητικό στάδιο. Αναφερόμενος στο δυστύχημα των Τεμπών, αποκάλυψε ότι η υπόθεση βρίσκεται σε ειδικό εφέτη ανακριτή, προχωράει πολύ γρήγορα και δεν θα αργήσουν να υπάρξουν εξελίξεις.
Ακόμη ο κ. Ντογιάκος χαρακτήρισε την υπόθεση της Χρυσής Αυγής ως «πρωτοφανή για τα χρονικά της πατρίδας», σχολιάζοντας εν συνεχεία τη δήλωση του Ηλία Κασιδιάρη πως θα κατέλθει στις εκλογές με το κόμμα «Έλληνες». «Οι εκλογές είναι μία γιορτή της Δημοκρατίας. Πρέπει να έχει κανείς μία πολιτική κουλτούρα για να οδηγείται σε αποφάσεις. Πρέπει ψύχραιμα και ώριμα να σκεφτεί ποια θα είναι η απόφασή του. Θα συνδεθεί με ένα γεγονός ακραίο ή δυσάρεστο. Η Χρυσή Αυγή βαρύνεται με μία δολοφονία. Ένα κόμμα που βαρύνεται με δολοφονία, θα μπορούσε να εκπροσωπείται στη Βουλή;» είπε με νόημα ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου.
Τέλος, ο κ. Ντογιάκιος στάθηκε στη διαφορά νοοτροπίας μεταξύ ενός πολιτικού κι ενός εισαγγελέα, τονίζοντας πως αρκετοί πολιτικοί έχουν μία άποψη στην οποία εμμένουν πεισματικά. «Αυτό που με ανησυχεί περισσότερο είναι ότι πολλές φορές ή κάποιες παροτρύνουν και τους πολίτες να μην σέβονται δικαστικές αποφάσεις» πρόσθεσε, κάνοντας λόγο για πολιτική σκοπιμότητα, που μόλις εξαντληθεί το ενδιαφέρον η υπόθεση πάει στην άκρη. «Ο Δικαστής δεν πατάει στο δάπεδο, που πατάει όλος ο κόσμος. Είναι πάνω στην έδρα και βρίσκεται μεταξύ Θεού και ανθρώπων» σχολίασε ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, χαρακτηρίζοντας πολυπαραγοντικό το πρόβλημα της Δικαιοσύνης κι εκτιμώντας ότι η αξιολόγηση που προβλέφθηκε πρόσφατα θα βελτιώσει την απόδοση των δικαστικών λειτουργών.
Απαντώντας τέλος στο ερώτημα τι θα κάνει μετά το τέλος Ιουνίου οπότε συνταξιοδοτείται, είπε ότι είναι έτοιμος ως κοινός θνητός να υποταχθεί στις δυνάμεις του πανδαμάτορα χρόνου.