«Διαφορετικοί είναι οι λόγοι αποκλεισμού από τον Άρειο Πάγο των δεκατεσσάρων κομμάτων από την εκλογική διαδικασία. Αλλά και η περίπτωση του λεγόμενου κόμματος Κασιδιάρη δεν είναι ίδια με τις υπόλοιπες περιπτώσεις», είπε μιλώντας στην ΕΡΤ ο Χαράλαμπος Τσιλιώτης αναπληρωτής καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου.
Όπως υπογράμμισε «δεν μπορούμε να αποκλείσουμε κόμματα μόνο για την ιδεολογία τους, όσο απεχθής και να είναι αυτή. Άλλωστε αυτό θα ερχόταν και σε αντίθεση με το άρθρο 11 της ΕΣΔΑ, όπως το έχει νομολογήσει σε πάγια νομολογία του το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, το οποίο θέλει πράξεις και μάλιστα βίαιες πράξεις».
Αναφερόμενος στους λόγους αποκλεισμού των κομμάτων από τις εκλογές είπε πως «ήταν για την επωνυμία, ήταν για το έμβλημα, γιατί δεν πληρούσαν κάποιες άλλες τυπικές προϋποθέσεις, είτε δεν είχαν συγκεντρώσει επαρκή αριθμό υποψηφίων στις περιφέρειες. Ένα κόμμα απ ό, τι πληροφορήθηκα δεν είχε δηλώσει στην ηλεκτρονική πλατφόρμα την υποψηφιότητά του».
Σχετικά με την απόφαση συμμετοχής του «ΕΑΝ» του πρώην αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Αναστάσιου Κανελλόπουλου στις εκλογές της 21ης Μαΐου, παρά τη σχέση του με τον Ηλία Κασιδιάρη είπε «ο νόμος δεν λέει ότι εάν ένα κόμμα έχει σχέση με ένα άλλο κόμμα το οποίο θα πρέπει να αποκλειστεί, θα πρέπει να αποκλειστεί και αυτό. Ο νόμος λέει συγκεκριμένα πράγματα θέτει τρεις προϋποθέσεις για τον αποκλεισμό. Οι δύο οι οποίες μας ενδιαφέρουν είναι ότι θα πρέπει η ηγεσία ή πραγματική ηγεσία του κόμματος να έχει καταδικαστεί για κάποια κακουργήματα που επισύρουν την ποινή της ισόβιας κάθειρξης ή για κάποια άλλα, μεταξύ των οποίων και η εγκληματική οργάνωση. Αυτή είναι η μία προϋπόθεση και η δεύτερη, η οποία πρέπει να συντρέχει σωρευτικά, είναι η οργάνωση και δράση του κόμματος να έρχεται σε αντίθεση με την ελεύθερη λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος, το οποίο τεκμαίρεται όταν κάποιο πρώην διατελέσας αρχηγός ή ιδρυτικό μέλος του κόμματος ή υποψήφιος βουλευτής έχει καταδικαστεί μεταξύ άλλων και για το κακούργημα της εγκληματικής οργάνωσης».
Στη συνέχεια σημείωσε πως «ακόμα και αν δεχθούμε ότι ο πραγματικός αρχηγός του κόμματος, εάν δεν είναι ο κύριος Κανελλόπουλος αλλά είναι ο κ. Κασιδιάρης, κάτι το οποίο εγώ δεν έχω καταλάβει ότι συμβαίνει από αυτά τα οποία γνωρίζουμε όλοι και προφανώς αυτό ακολούθησε και ο Άρειος Πάγος. Σε κάθε περίπτωση δεν συντρέχει η δεύτερη προϋπόθεση για να αποκλειστεί αυτό το κόμμα (ΕΑΝ), διότι ο κύριος Κασιδιάρης δεν είναι μέλος αυτού του κόμματος, ούτε είναι υποψήφιος του ΕΑΝ.
Ωστόσο επισήμανε πως «ο Ηλίας Κασιδιάρης μπορεί να ενταχθεί αργότερα στο ΕΑΝ. Αλλά ακόμα και αν ενταχθεί και κατέβει στις δεύτερες εκλογές με το κόμμα, πάλι πρέπει να κριθεί εάν θα είναι υποψήφιος. Διότι σίγουρα δεν έχει διατελέσει αρχηγός και σίγουρα δεν είναι ιδρυτικό μέλος».
Εάν τον Ιούνιο πάμε σε δεύτερες εκλογές όλη η διαδικασία ξεκινά από την αρχή. «Μηδενίζει το κοντέρ« είπε χαρακτηριστικά.
Ο αποκλεισμός κομμάτων από τις εκλογές έχει να κάνει με συγκεκριμένες εγκληματικές πράξεις.
Όπως ανέφερε «έχω επιφυλάξεις εν γένει για την όλη διαδικασία αποκλεισμού κομμάτων, ακόμα και κομμάτων τα οποία συνιστούν εγκληματικές οργανώσεις. Εν πάσει περιπτώσει, βεβαίως υπάρχει ισχυρός αντίλογος, υπάρχει λογική. Η όλη διαδικασία θα έπρεπε να είναι πιο συγκροτημένη, όχι έτσι πρόχειρα, όπως έγινε. Σε κάθε περίπτωση δεν μπορούμε να αποκλείσουμε κόμματα μόνο για την ιδεολογία τους, όσο απεχθής και να είναι αυτή ή για τον πολιτικό τους λόγο. Άλλωστε αυτό θα ερχόταν και σε αντίθεση με το άρθρο 11 της ΕΣΔΑ, όπως το έχει νομολογήσει σε πάγια νομολογία του το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, το οποίο θέλει πράξεις και μάλιστα βίαιες πράξεις».