Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην ενότητα του debate «Κράτος, Θεσμούς και τη Διαφάνεια» και σε ερώτηση της δημοσιογράφου Ράνιας Τζίμα για το αν σκέφτηκε ποτέ να παραιτηθεί για τις υποκλοπές ανέφερε τα εξής:
«Όχι, δεν σκέφτηκα να παραιτηθώ αλλά ανέλαβα με θάρρος τις ευθύνες μου και δύο πολύ συγκεκριμένες δεσμεύσεις. Να υπάρξει άμεση διαλεύκανση. Χάρηκα που άκουσα τον κ. Ανδρουλάκη να λέει ότι εμπιστεύεται την ελληνική Δικαιοσύνη. Και ανέλαβα να διορθώσουμε αστοχίες ρυθμιστικού χαρακτήρα. Επαναφέραμε τις δύο δικαστικές αποφάσεις για να επιτραπεί παρακολούθηση και βάλαμε τον πρόεδρο της Βουλής για να μην επαναληφθεί μία παρακολούθηση που εξαρχής είπα ότι δεν έπρεπε να γίνει. Θέλω να ελπίζω η ΕΥΠ θα μπορεί σταθερά να παρέχει στον εκάστοτε πρωθυπουργό τις πληροφορίες που χρειάζεται».
Είπε ακόμα ότι «ο κ. Ανδρουλάκης δεν αποτελεί κανέναν απολύτως κίνδυνο για ασφάλεια της χώρας και δεν έπρεπε να είναι υπό καθεστώς παρακολούθησης».
Για να καταλήξει: «Αυτή η υπόθεση είναι μια σκιά για την κυβέρνηση μας, δεν έχω αμφιβολία και δεν έπρεπε να γίνει, αλλά το κράτος δικαίου της χώρας αξιολογείται συνολικά. Σύμφωνα με τον Economist η δημοκρατία μας έχει κάνει πρόοδο παρά το σκάνδαλο των υποκλοπών. Ακόμα και στην υπόθεση της Μυκόνου αποδείξαμε ότι δεν δεχόμαστε άβατα παραβατικότητας».
Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, για το ίδιο θέμα, απάντησε σχολιάζοντας παράλληλα τα όσα είπε ο πρωθυπουργός:
“Αισθάνομαι λίγο αμήχανα: Κάθομαι ανάμεσα στους δύο πρωταγωνιστές του μεγαλύτερου σκανδάλου της μεταπολίτευσης. Τον κ. Μητσοτάκη που παρακολουθούσε τον κ. Ανδρουλάκη και άκουσα τον πρωθυπουργό σήμερα και λέει ότι “οι εξηγήσεις που έδωσα δεν ήταν επαρκείς” Ας δώσει σήμερα κάποιες εξηγήσεις…
Υπήρξε εθνικός λόγος για τον οποίον παρακολουθείτο ο κ. Ανδρουλάκης. Ποιος ήταν αυτός; Πώς εγώ θα συνεργαστώ μαζί του αύριο αν είναι πράγματι κατάσκοπος, εθνικά επικίνδυνος και για ποιο λόγο παρακολουθείτο ο αρχηγός του στρατεύματος; Αδιανόητα πράγματα, τη στιγμή που το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο λέει ότι ενορχηστρωτής ήταν ο ίδιος ο πρωθυπουργός.
Έχουμε απλή αναλογική, όμως και υπάρχει και κοινή λογική, η οποία λέει ότι μπορούμε και πρέπει να δούμε τα προγράμματά μας βάσει των οποίων να κάνουμε συγκλίσεις για να δώσουμε μία προοπτική την επόμενη μέρα και εγώ απευθύνομαι πράγματι στις προοδευτικές δυνάμεις και λέω ότι η απλή αναλογική μπορεί να δώσει η κυβέρνηση, πρωτίστως με βάση τα δεδομένα το πρώτο με το τρίτο κόμμα μπορεί να φτιάξει κυβέρνηση. Και απευθύνονται όμως σε όλα τα κόμματα τα προοδευτικά λέγοντας ότι υπάρχει προοπτική ανάσας για τον τόπο πάνω σε ένα πρόγραμμα το οποίο θα δώσει ανάσα στα νοικοκυριά με αύξηση των μισθών, μείωση των τιμών, ρύθμιση των χρεών και περιμένω να δω και βλέπω ότι υπάρχουν συγκλίσεις αλλά θα δούμε αυτές τις λύσεις περισσότερο πιστεύω μετά τις εκλογές.