Ακόμη μία πανευρωπαϊκή αρνητική πρωτιά καταγράφει η Ελλάδα, καθώς σύμφωνα με έκθεση του ΙΟΒΕ καταγράφει τη χειρότερη επίδοση στην ΕΕ, όσον αφορά στη μείωση του εισοδήματος των νοικοκυριών λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.
Τις χαμηλότερες επιδόσεις της 20ετίας κατέγραψε η νέα επιχειρηματικότητα την περίοδο 2021-2022, λόγω και της πανδημίας, η οποία επέφερε δραστικές αλλαγές στην προσωπική, επαγγελματική και κοινωνική ζωή, μεταβάλλοντας τον τρόπο εργασίας και την κατανάλωση.
Τα παραπάνω προκύπτουν από τα αποτελέσματα της Ετήσιας Έκθεσης για την Επιχειρηματικότητα 2021-2022, του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ), όπου ο βασικός δείκτης του GEM, η επιχειρηματικότητα αρχικών σταδίων, υποχώρησε για το 2021 στο 5,5% του πληθυσμού ηλικίας 18-64 ετών (περίπου 359 χιλιάδες άτομα), από 8,6% το 2020, σε μία από τις χαμηλότερες επιδόσεις από το 2003.
Γενικά, πάντως, σε όλες τις χώρες οι δείκτες νέας επιχειρηματικότητας επιδεινώθηκαν την τριετία 2019-2021, αν και το γεγονός συνδέεται και με την ύπαρξη πολιτικών στήριξης για τις ήδη υφιστάμενες επιχειρήσεις εν μέσω πανδημικής κρίσης. Στην Ελλάδα, ωστόσο, η καθιερωμένη επιχειρηματικότητα, δηλαδή επιχειρήσεις άνω των 3,5 ετών, δεν επηρεάστηκε από την κρίση και παραμένει υψηλή.
Αυτό εξηγείται και από τα μέτρα υποστήριξης των επιχειρήσεων και αυτοαπασχολούμενων, καθώς η επιλεξιμότητά τους για αυτά ήταν συνάρτηση της διατήρησής τους ως «ενεργές». Συνέπεια αυτού του γεγονότος είναι και η υποχώρηση του ποσοστού του πληθυσμού που διέκοψε ή ανέστειλε την επιχειρηματική του δραστηριότητα το 2021, που διαμορφώνεται στο 1,6% (περίπου 100 χιλιάδες άτομα), επίδοση που είναι από τις χαμηλότερες στην Ευρώπη.
Ελλάδα: Πρώτη σε μείωση ειοσοδήματος νοικοκυριών
Όπως επισημαίνει το Ίδρυμα Οικονομικών & Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) στην έκθεσή του, η Ελλάδα εμφανίζει τη δυσμενέστερη επίδοση στην Ευρώπη σε ό,τι αφορά την ισχυρή μείωση στο εισόδημα των νοικοκυριών που φαίνεται να έχει δεχθεί σημαντικό πλήγμα λόγω της πανδημίας.
Σχεδόν ο μισός πληθυσμός δηλώνει μείωση ισχυρή, επίδοση που είναι υψηλότερη από όλες τις ευρωπαϊκές χώρες. Επομένως, η επίδραση στο εισόδημα των πολιτών ήταν ισχυρή, αφού ακόμα και αν εφαρμόστηκαν μέτρα στήριξης του εισοδήματος, αυτά δεν υποκατέστησαν το πραγματικό εισόδημα των πολιτών.
Αξίζει δε, να σημειωθεί ότι με βάση το ΙΟΒΕ, το 71,1% των επιχειρηματιών αρχικών σταδίων δεν βλέπει νέες ευκαιρίες λόγω της πανδημίας.
Την ίδια στιγμή, κόντρα στο κυβερνητικό αφήγημα περί ενίσχυσης των επιχειρήσεων, ο βασικός δείκτης του GEM, επιχειρηματικότητα αρχικών σταδίων, υποχώρησε για το 2021 στο 5,5% του πληθυσμού ηλικίας 18-64 ετών (περίπου 359.000 άτομα) από 8,6% το 2020, σε μία από τις χαμηλότερες επιδόσεις από το 2003.
Αναλυτικά η έκθεση του ΙΟΒΕ: