Το Eteron – Ινστιτούτο για την Έρευνα & την Κοινωνική Αλλαγή έδωσε στη δημοσιότητα την έρευνά του για τη χαρτογράφηση της νέας γενιάς.
Πρόκειται για μελέτη του Κώστα Γούση, συντονιστή του project «Youth – Voice On», με τίτλο «Χαρτογραφώντας τη νέα γενιά – Μια συγκριτική ανάλυση».
Η έρευνα, που δεν περιλαμβάνει πρόθεση ψήφου, έχει ως στόχο να σκιαγραφήσει την εικόνα που διαμορφώνεται στη νέα γενιά (άτομα ηλικίας 17 έως 34 ετών) για μια σειρά από ζητήματα, όπως: θεσμοί, δημοκρατία & συλλογικές δράσεις, οικονομία, δαπάνες & ρόλος του κράτους, μεταναστευτικό, έμφυλα ζητήματα, ιδεολογικοπολιτικές αναφορές & προσδοκίες για το μέλλον.
Η δημοκρατία και η πολιτική
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, το 67,9% των νέων δηλώνουν ότι ενδιαφέρονται πολύ & αρκετά για την πολιτική, αν και το ποσοστό όσων συζητάνε συχνά πολιτικά θέματα όταν είναι με φίλους/ες παραμένει χαμηλό (30,3%).
Ταυτόχρονα, όσον αφορά τους θεσμούς που συγκροτούν το ελληνικό πολιτικό σύστημα, συγκεντρώνουν πολύ χαμηλά ποσοστά εμπιστοσύνης. Πρώτα στα ποσοστά δυσπιστίας των νέων είναι τα ΜΜΕ (91,8%), ενώ ακολουθούν τα πολιτικά κόμματα (89,4%), το Κοινοβούλιο (77,5%) και η κυβέρνηση (74,6%). Ο μόνος θεσμός που απολαμβάνει ποσοστά εμπιστοσύνης άνω του 30% είναι οι Ανεξάρτητες Αρχές (33%).
Και παρά το γεγονός ότι η μεγάλη πλειοψηφία είναι δυσαρεστημένη με τον τρόπο που λειτουργεί η δημοκρατία στην Ελλάδα (75,8%), συμφωνούν ότι παρά τα προβλήματά της δεν υπάρχει καλύτερο πολίτευμα από την κοινοβουλευτική δημοκρατία (76,6%).
Επίσης, δείχνουν να επιλέγουν θεσμούς άμεσης δημοκρατίας, με το 82,3% να θεωρεί ότι η δημοκρατία θα ήταν καλύτερη αν οι πολίτες συμμετείχαν περισσότερο μέσα από λαϊκές συνελεύσεις και δημοψηφίσματα. Υπάρχει πάντως ένα 14,6% που διατυπώνει την άποψη ότι σε ορισμένες περιπτώσεις η δικτατορία είναι προτιμότερη από την δημοκρατία.
Αστυνομοκρατία και διαδηλώσεις
Μεταξύ των νέων, η συντριπτική πλειοψηφία (77,4%) συμφωνεί & μάλλον συμφωνεί ότι η αστυνομία είναι πολύ βίαιη όταν υπάρχουν συγκεντρώσεις και διαδηλώσεις και η πλειοψηφία (54,8%) διαφωνεί & μάλλον διαφωνεί με την άποψη ότι το δικαίωμα σε συγκεντρώσεις και διαδηλώσεις πρέπει να περιορίζεται όταν απειλείται η δημόσια τάξη.
Οικονομία και Ε.Ε.
Σημαντικό εύρημα της έρευνας είναι ότι κυριαρχεί μεταξύ των νέων η δυσαρέσκεια για την ατομική οικονομική τους κατάσταση με 55,7%, ενώ όσον αφορά τις προσδοκίες τους για το άμεσο μέλλον, μόλις 1 στα 3 άτομα αναμένουν & μάλλον αναμένουν να βελτιωθεί η κατάστασή τους τους επόμενους μήνες.
Επίσης, η πλειοψηφία κάνει θετική συνολική αποτίμηση της συμμετοχής της χώρας στην Ε.Ε. (64,1%) έναντι του 30,4% που κάνει αρνητική. Το 70,4% πιστεύει ότι θα ήταν καλύτερα να παραμείνουμε στο ευρώ έναντι του 19,1% που θα προτιμούσε να επιστρέψουμε στη δραχμή.
Παρ’ όλα αυτά, η πλειοψηφία των νέων θεωρούν τα μνημόνια (σε ποσοστό 84,6%) και τις ιδιωτικοποιήσεις (σε ποσοστό 64,7%) κάτι κακό.
Υπέρ κοινωνικού κράτους, υγείας και παιδείας
Οι νέοι σε ποσοστό 68,5% ζητούν να δοθεί μεγαλύτερο βάρος σε τομείς όπως η υγεία, η παιδεία και η κοινωνική ασφάλιση και να μειωθούν οι αμυντικές δαπάνες. Επιπλέον, το κοινωνικό κράτος συγκεντρώνει δημοφιλία σε ποσοστό 80%, με το 67,3% των νέων να θεωρούν ότι το κράτος πρέπει να παρεμβαίνει περισσότερο στην ελληνική οικονομία για να δημιουργηθούν καλύτερες συνθήκες οικονομικής ανάπτυξης, έναντι του 20,7% που θεωρούν ότι οι ιδιωτικές επιχειρήσεις αποτελούν τον κύριο τρόπο για να δημιουργηθούν καλύτερες συνθήκες οικονομικής ανάπτυξης.
Μεταναστευτικό και ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα
Όσον αφορά το μεταναστευτικό, το 71,1% των νέων συμφωνούν & μάλλον συμφωνούν ότι ο αριθμός των μεταναστών στη χώρα μας τα τελευταία 10 χρόνια είναι υπερβολικά μεγάλος και σε ποσοστό 64,6% συμφωνούν & μάλλον συμφωνούν ότι οι μετανάστες/ριες οφείλουν να αποδεχτούν τις ελληνικές αξίες και τον ελληνικό τρόπο ζωής. Τέλος, το 47% διαφωνούν & μάλλον διαφωνούν ότι η παρουσία μεταναστών/ριών στη χώρα μας κάνει περισσότερο καλό παρά κακό.
Όσον αφορά τα δικαιώματα της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας, το 69,8% συμφωνούν & μάλλον συμφωνούν να θεσμοθετηθούν οι γάμοι ομόφυλων ζευγαριών. Το 59,4% συμφωνούν & μάλλον συμφωνούν να θεσμοθετηθεί η υιοθεσία παιδιών από ζευγάρια ομοφυλοφίλων. Το 68,5% έχουν θετική & μάλλον θετική άποψη για το κίνημα MeToo.
Ο άξονας Αριστερά – Δεξιά και οι ιδεολογίες
Στο ερώτημα που τοποθετούν ιδεολογικά τους εαυτούς τους, οι νέοι σε ποσοστό 18,3% επιλέγουν φιλελευθερισμό – δημοκρατικό κέντρο (18,3%), 15,2% σοσιαλδημοκρατία και 13,2% δημοκρατικό σοσιαλισμό.
Σε χαμηλά ποσοστά βρίσκονται ο νεοφιλελευθερισμός (7,3%) και ο συντηρητισμός (3,5%).
Ενδιαφέρον έχει το γεγονός ότι η διάκριση ανάμεσα σε Αριστερά και Δεξιά παραμένει σημαντική για το 41% των νέων έναντι του 53% που δηλώνει ότι η διάκριση αυτή δεν ανταποκρίνεται στη σύγχρονη εποχή.