Σύμφωνα με πληροφορίες, με τα στοιχεία ως τις 16:30 η συμμετοχή ανέρχεται στο 48,76% σύμφωνα με τα στοιχεία από 17.548 εκλογικά κέντρα (82%). Όπως αναφέρουν πληροφορίες από το Υπουργείο Εσωτερικών η συμμετοχή ίσως ξεπεράσει τα νούμερα του 2019. Τότε, τον Ιούλιο του 2019 η συμμετοχή ήταν στο 57,78%.
Σύμφωνα με την προηγούμενη ενημέρωση του ΥΠΕΣ στις 13:30 η συμμετοχή σε 16.520 εκλογικά τμήματα μέχρι εκείνη την ώρα ανερχόταν στο 31,52%.
Πηγές του υπουργείου Εσωτερικών αναφέρουν ότι τα αρχικά προβλήματα έχουν αποκατασταθεί και δεν θα υπάρξει καθυστέρηση στη μετάδοση των αποτελεσμάτων το απόγευμα.
το 76,3% ανήλθε τελικά το ποσοστό της συμμετοχής των Ελλήνων που ζουν μόνιμα στη Βρετανία στις βουλευτικές εκλογές της 21ης Μαΐου.
Σύμφωνα με επίσημες πληροφορίες της ΕΡΤ, στο Λονδίνο ψήφισαν 2904 άτομα από 3,858 εγγεγραμμένους, ενώ στις άλλες πόλεις (Γλασκώβη Εδιμβούργο, Λιντς και Μπέρμιγχαμ) ψήφισαν 817 από 978 εγγεγραμμένους.
Σε όλες τις πόλεις μετέβησαν έλληνες και από κοντινές πόλεις και γύρω περιοχές. Συγκεκριμένα, οι έλληνες της Ουαλίας πήγαν στην κοντινότερη τους πόλη που είναι το Μπέρμιγχαμ προκειμένου να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα.
Αντίστοιχα, στην Γλασκώβη μετέβησαν για να ψηφίσουν οι Έλληνες της Βόρειας Ιρλανδίας.
Όλα πήγαν αρμονικά σύμφωνα και με τον Έλληνα πρέσβη στο Λονδίνο κ. Ιωάννη Τσαούση, και δεν υπήρξε καθυστέρηση κλεισίματος σε κανένα εκλογικό τμήμα.
Στην συντριπτική τους πλειοψηφία πρόκειται για άτομα μέχρι 45 ετών. Πολλοί από αυτούς εγκαταστάθηκαν στη Βρετανία την τελευταία δεκαετία, ενώ αρκετοί ψήφισαν για πρώτη φορά στη ζωή τους.
Αξίζει να σημειωθεί ότι από τους περίπου 170.000 Έλληνες, που ζουν μόνιμα στο Ηνωμένο Βασίλειο, τελικά κατάφεραν να εγγράφουν στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους 4.876 άτομα. Πρόκειται για τους περισσότερους Έλληνες του εξωτερικού, όχι μόνο ποσοστιαία αλλά και σε απόλυτο αριθμό, που δήλωσαν ότι θέλουν να ψηφίσουν στο τόπο διαμονής τους.
Πολλά ερωτήματα προκαλεί η έντονη φημολογία που έχει αναπτυχθεί τις τελευταίες ώρες σχετικά με τα exit polls. Κι αυτό γιατί, σύμφωνα με εκτιμήσεις, μόνο ένας στους τέσσερις πολίτες απαντούσε το πρωί της Κυριακής.
Την ίδια ώρα, αναπτύχθηκαν έντονες διαρροές που προεξοφλούσαν εν πολλοίς την έκβαση της ψηφοφορίας, πιθανότατα με στόχο να δημιουργήσουν εντυπώσεις, μειώνοντας την προσέλευση των πολιτών στις κάλπες.
Είναι φανερό ότι εάν συμμετείχε μόνο το 25% στα exit polls των πολιτών που έβγαινε από τα εκλογικά κέντρα, η εικόνα δεν θα αποτύπωνε επαρκώς την πραγματικότητα. Τελικά, οι δημοσκοπικές εταιρείες σταμάτησαν να παίρνουν δείγμα, ενώ οι διαρροές που αναπτύχθηκαν τεχνηέντως για την εξέλιξη της ψηφοφορίας, γεννούν ακόμη περισσότερα ερωτήματα
Έπειτα από όλα αυτά, εάν όντως συμβαίνει αυτό, πρέπει να παρέμβει εισαγγελέας για τις διαρροές και την απόπειρα αιφνιδιασμού του εκλογικού σώματος;
Υπογραμμίζεται ότι εάν δεν βγει exit polls μετά το κλείσιμο της κάλπης, θα είναι κάτι πρωτοφανές στα χρονικά των εκλογικών αναμετρήσεων της μεταπολίτευσης.