Ακόμη ένα σκάνδαλο υποκλοπών έρχεται στη δημοσιότητα, καθώς αυτή τη φορά ομάδα ερευνητών στην Αρμενία, ανακάλυψε ότι 12 τουλάχιστον άνθρωποι στη χώρα τέθηκαν υπό παρακολούθηση με τη χρήση παράνομου λογισμικού παρακολούθησης Pegasus.
Σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters οι ομάδες ερευνητών Access Now και CyberHUB-AM σε συνεργασία με τη Διεθνή Αμνηστία, το Citizen Lab, και τον ανεξάρτητο ερευνητή Ruben Muradyan, το λογισμικό παρακολούθησης της ισραηλινής εταιρίας NSO, είχε χρησιμοποιηθεί εναντίον Αρμενίων αξιωματούχων και δημοσιογράφων.
Ως «κορυφή του παγόβουνου» χαρακτηρίζουν τις αποκαλύψεις οι ερευνητές του Access Now προσθέτοντας ότι «η στόχευση ήταν αρκετά εκτεταμένη». Παράλληλα, οι έρευνες στρέφονται στο ποιος βρίσκεται πίσω από τις παρακολουθήσεις.
Το διεθνές πρακτορείο αναφέρει ότι το Αζερμπαϊτζάν, αρνείται κάθε εμπλοκή στο σκάνδαλο, ενώ οι ερευνητές στρέφουν τα βέλη τους κατά της κυβέρνησης της Αρμενίας.
Ειδικότερα, υπενθυμίζοντας το τεταμένο κλίμα μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν σε σχέση και με την περιοχή Ναγκόρνο Καραμπάχ, το Reuters κάνει λόγο για ύπαρξη «εκτεταμένων στοιχείων» που εμπλέκουν την κυβέρνηση του Αζερμπαϊτζάν με τη χρήση του Pegasus εναντίον στόχων εντός της χώρας. Με βάση έρευνα του 2021 εκατοντάδες αριθμοί τηλεφώνου στο Αζερμπαϊτζάν τεθεί υπό παρακολούθηση από το Pegasus.
Όσον αφορά στην κυβέρνηση της Αρμενίας η πρεσβεία της χώρας στο Λονδίνο εξέδωσε ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία «ο πρωθυπουργός (σ.σ. της Αρμενίας) Νικόλ Πασινιάν έκανε μια ξεκάθαρη δημόσια δήλωση απορρίπτοντας κατηγορηματικά τις πληροφορίες που διακινούνται ότι οι αρχές χρησιμοποίησαν λογισμικό υποκλοπής εναντίον αντιπάλων ή/και δημοσιογράφων».
Υπενθυμίζεται ότι στο παρελθόν, η κυβέρνηση της Αρμενίας φέρεται να είχε εμπλοκή σε υπόθεση υποκλοπών. Τότε είχε χρησιμοποιηθεί το παράνομο λογισμικό, και γνωστό πλέον στην Ελλάδα, Predator.
Τέλος σημειώνεται ότι το Pegasus αποτελεί ένα από τα πολλά προηγμένα εργαλεία κατασκοπείας που επιτρέπει την πρόσβαση στα smartphone των στόχων καταγράφοντας κλήσεις και μηνύματα όπως επίσης και επικοινωνίες που γίνονται μέσω εφαρμογών κοινωνικής δικτύωσης.