Μετά τον Απρίλιο, που έφερε σημαντικό αριθμό ξένων τουριστών στη χώρα μας, κυρίως κατά την εορταστική περίοδο, τόσο του Καθολικού όσο και του Ορθόδοξου Πάσχα, ο Μάιος έκανε «κοιλιά». Αρχικά, το γεγονός αυτό, εξηγήθηκε ως «φυσιολογικό», όμως όπως δείχνουν τα στοιχεία, ο μήνας που ολοκληρώνεται σε λίγες ημέρες, δεν κινήθηκε ικανοποιητικά.
Σύμφωνα με την τουριστική αγορά, η μεγάλη αύξηση στις τιμές των αεροπορικών εισιτηρίων, η αύξηση στις τιμές των ελληνικών ξενοδοχείων, το «ξεφούσκωμα της επιθυμίας» για ταξίδια μετά την πανδημία, αλλά και ο δύσκολος χειμώνας που πέρασε όλη η Ευρώπη λόγω ακρίβειας, ήταν οι κύριοι λόγοι της μειωμένης κίνησης.
Δεν μένει, παρά να δούμε τις αμέσως επόμενες ημέρες τα στοιχεία με τις αφίξεις από το εξωτερικό, για να έχουμε μια πιο ξεκάθαρη εικόνα.
Οι εισερχόμενες πτήσεις σε πολλά μεγάλα αεροδρόμια ωστόσο, προσγειώνονται με πολύ υψηλές πληρότητες, γεγονός που άλλοι αποδίδουν στη μείωση των δρομολογίων και άλλοι στο ότι ναι μεν έρχονται τουρίστες αλλά διαμένουν σε καταλύματα τύπου AirBnB και όχι σε ξενοδοχεία.
- Την ίδια ώρα οι κρατήσεις της τελευταίας στιγμής που όλοι ανέμεναν, τελικά δεν ήρθαν, αφού τόσο τα αεροπορικά εισιτήρια είναι ακόμη πιο ακριβά, αλλά και ο κακός καιρός σε όλη την Ελλάδα, όλο το μήνα, απέτρεψε αρκετούς ξένους, από το να κλείσουν τις διακοπές τους.
Σε ρεπορτάζ του NEWS 24/7 σε διάφορους κύριους προορισμούς της χώρας, η γκρίνια επικρατεί, όχι μόνο από τους ξενοδόχους αλλά και από άλλους επαγγελματίες, όπως το εμπόριο και η εστίαση. Εντύπωση έχει προκαλέσει στην πόλη του Ρεθύμνου το γεγονός ότι ενώ τη σεζόν τον Απρίλιο ανοίγουν παραδοσιακά, γκρουπ με μεγάλες ηλικίες, η τάση αυτή συνεχίζεται ακόμα και σήμερα. Κυρίως Γάλλοι άνω των 70 ετών, περιορισμένης αγοραστικής δύναμης, επισκέπτονται την πόλη, ενώ οι λιγοστοί νέοι προέρχονται κυρίως από χώρες όπως η Σερβία και η Ρουμανία.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του airdada recovery του ΙΝΣΕΤΕ, στο σύνολο της σεζόν του 2023, δηλαδή από το Μάρτιο μέχρι και τον Οκτώβριο, οι διεθνείς αεροπορικές θέσεις που έχουν προγραμματισθεί, καταγράφουν μικρή αύξηση, σε ποσοστό 2,2% σε σχέση με πέρυσι, με βασικές όμως αγορές εισερχόμενου τουρισμού να σημειώνουν ακόμα και διψήφια μείωση. Η Γερμανία για παράδειγμα, που είναι η κύρια αγορά εισερχόμενου τουρισμού, μαζί με την Αγγλία, παρουσιάζει μείωση σε θέσεις κατά 14,9%.
Για τη χώρα τη φετινή θερινή τουριστική περίοδο, έχουν προγραμματισθεί 24,9 εκατομμύρια διεθνείς αεροπορικές θέσεις, περίπου δηλαδή ίδιες με πέρυσι, που τελικά μεταφράστηκαν σε 21,4 εκατ. διεθνείς αφίξεις. Το ιδανικό σενάριο προφανώς θα ήταν, αυτές οι θέσεις να καλυφθούν από ταξιδιώτες.