Η αλλαγή είναι αναπόφευκτη και αναπόσπαστο μέρος της ζωής μας. Σε κάθε επίπεδο – από το ατομικό μέχρι τον παγκόσμιο στίβο – συμβαίνουν συνεχώς μεταβολές ειδικά σήμερα που το τρέχον μακροοικονομικό περιβάλλον ενέχει αρκετή αβεβαιότητα.
Μυλαίδη Στούμπου, Πρόεδρος Επιτροπής Women in Business, Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο
Οι αλλαγές στην παγκόσμια οικονομία, η ταχύτατη εξέλιξη της τεχνολογίας, η περιβαλλοντική κρίση, οι γεωπολικές προκλήσεις και η αυξανόμενη παγκοσμιοποίηση έχουν ανατρέψει παλαιότερες δομές και διαδικασίες. Οι επιχειρήσεις πρέπει να προσαρμοστούν σε αυτές τις αλλαγές για να επιβιώσουν και να ευδοκιμήσουν. Αλλά η αλλαγή δεν επηρεάζει μόνο την οικονομία και τις επιχειρήσεις – επηρεάζει και τον καθένα μας προσωπικά.
Γι΄αυτό γίνεται πλέον επιτακτικό να κατανοήσουμε πώς να αντιμετωπίσουμε την αλλαγή, πώς να ανακαλύψουμε τις πιθανές ευκαιρίες που προσφέρει και πώς να αναπτύξουμε τις απαραίτητες δεξιότητες για να αξιοποιήσουμε αυτές τις ευκαιρίες για εξέλιξη και πρόοδο.
H Επιτροπή Women in Business του Ελληνο-Αμερικάνικου Εμπορικού Επιμελητηρίου διεξήγαγε την έρευνα “ READINESS FOR CHANGE” με στόχο να μετρήσει την ετοιμότητα των στελεχών επιχειρήσεων για αλλαγή και τις δεξιότητες που κάνουν τη διαφορά στις επαγγελματικές καμπές. Στην έρευνα συμμετείχαν 407 εργαζόμενοι από διάφορους κλάδους της οικονομίας, 94% των οποίων πτυχιούχοι Πανεπιστημίου ηλικίας 25 έως 55 ετών.
Τα αποτελέσματα της έρευνας είναι εξαιρετικά ενδιαφέροντα. 7 στους 10 ερωτηθέντες απάντησαν ότι χρειάστηκε να διαχειριστούν κάποια σημεία καμπής στην επαγγελματική τους πορεία. Τι τους δυσκόλεψε περισσότερο; Κυρίως η έλλειψη σαφήνειας σχετικά με το «Γιατί» της αλλαγής – τη στρατηγική δηλαδή, το «Τι» – τους στόχους, και το «Πώς» – τη διαδικασία. Επίσης, πολλοί ερωτηθέντες ανέφεραν ότι και η απώλεια εισοδήματος ήταν ένα σημείο που τους επιβάρυνε σημαντικά.
Συμπέρασμα; Οι εργαζόμενοι χρειάζονται διαφάνεια, καθαρότητα, πυξίδα. Χρειάζονται επίσης περισσότερη σιγουριά για τις οικονομικές επιπτώσεις των όποιων αλλαγών στο επαγγελματικό περιβάλλον.
Πώς λοιπόν μπορούμε να αγκαλιάσουμε την αλλαγή και να ανταποκριθούμε σε αυτήν με αισιοδοξία και αποτελεσματικότητα; Πρώτον, πρέπει να αποδεχθούμε ότι η αλλαγή είναι αναπόφευκτη. Δεν μπορούμε να σταθούμε στάσιμοι και να ελπίζουμε ότι τα πάντα θα παραμείνουν ώς έχουν. Η αποδοχή της αλλαγής είναι και το πρώτο βήμα για ανάληψη δράσης.
Έπειτα, πρέπει να αντιμετωπίσουμε την αλλαγή ως μια ευκαιρία. Αντί να βλέπουμε την αλλαγή ως κίνδυνο ή απειλή, πρέπει να εστιάσουμε στις ευκαιρίες που μπορεί να προσφέρει. Οι αλλαγές μας παρέχουν την ευκαιρία να ανακαλύψουμε νέα πράγματα, να αναπτύξουμε νέες δεξιότητες και να επιτύχουμε μεγαλύτερη προσωπική και επαγγελματική ικανοποίηση. Να επενδύσουμε δηλαδή στο μέλλον μας.
Όλα αυτά θα συζητηθούν στο 7ο WIB Forum που θα διεξαχθεί στις 7 Ιουνίου στο Ίδρυμα Πολιτισμού Σταύρος Νιάρχος. Το συνέδριο με τίτλο «From Turning Points to Breakthroughs» θα διερευνήσει πώς μπορούμε να ανταποκριθούμε αποτελεσματικά στις αλλαγές. Αλλαγές που μόνοι μας μπορεί να αποφασίσουμε να κάνουμε. Αλλά και αλλαγές που άλλοι αποφασίζουν για εμάς, αλλαγές που δεν μπορούμε να αποφύγουμε, αλλά θα κληθούμε να ζήσουμε μ’ αυτές.
Αναγνωρισμένοι ομιλητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό θα μοιραστούν γνώσεις κι εμπειρίες και θα μας καλέσουν να σκεφτούμε διαφορετικά, να αναγνωρίσουμε τις ευκαιρίες και να αναπτύξουμε δεξιότητες προσαρμογής, να εξελιχθούμε. Γιατί όπως είπε και ο Κάρολος Δαρβίνος, ο θεμελιωτής της θεωρία της εξέλιξης των ειδών, «Δεν είναι τα πιο δυνατά είδη που επιβιώνουν ή τα πιο έξυπνα, αλλά αυτά που ανταποκρίνονται καλύτερα στις αλλαγές».
Στο συνέδριο θα κληθούμε να προβληματιστούμε γι’ αυτήν ακριβώς την ετοιμότητα προσαρμογής μας. Και θα ξεκινήσουμε – με την έμπνευση που απλόχερα θα μας χαρίσουν οι ομιλητές – να αναπτύξουμε δεξιότητες όπως ευελιξία, φιλομάθεια, αυτοπεποίθηση, ανθεκτικότητα.
Γιατί τελικά, η αλλαγή δεν πρέπει να φοβίζει, αλλά να εμπνέει. Είναι η δύναμη που μας επιτρέπει να ανακαλύψουμε νέα μονοπάτια, να καινοτομούμε, να επιτυγχάνουμε τους στόχους μας. Όταν αγκαλιάζουμε την αλλαγή και αναπτύσσουμε τις απαραίτητες δεξιότητες, τότε τα σημεία καμπής γίνονται εξέλιξη, πρόοδος, δημιουργία, ανάπτυξη.