Ο Στέφανος Τσιτσιπάς, ο καλύτερος Έλληνας τενίστας όλων των εποχών, στην συνέντευξη του μετά τον χθεσινό αγώνα του στο τουρνουά Roland Garros δήλωσε πως δεν θα ξαναπάρει μελατονίνη για τον ύπνο.
Του Απόστολου Καμπαγιάννη
Φυσικά η μελατονίνη δεν μπορεί να ενοχοποιηθεί για ένα χαμένο αγώνα tennis. Όμως ναι, Στέφανε, η μελατονίνη είναι ορμόνη, έχει πολύπλοκο τρόπο δράσης και θα πρέπει το team που σε υποστηρίζει να είναι πιο προσεκτικό στα σκευάσματα που σου χορηγεί.
Για να το επαναλάβω. Η μελατονίνη είναι ορμόνη. Μία σημαντική πληροφορία που ξεχνιέται συχνά. Αντιθέτως, η μελατονίνη προωθείται ως φυσικό συμπλήρωμα για να αντιμετωπίσει τον ύπνο, αλλά και για άλλες καταστάσεις. Η μελατονίνη, ως ορμόνη, έχει πολύπλοκη δράση στον ύπνο, στην θερμοκρασία του σώματος, στον κιρκάδιο ρυθμό, στο καρδιαγγειακό σύστημα, στο αναπαραγωγικό σύστημα στον μεταβολισμό και σε πολλά άλλα συστήματα. Το ερώτημα σε κάθε συμπλήρωμα που κυκλοφορεί, αν αποδεχτούμε την χρήση της μελατονίνης ως συμπλήρωμα και όχι ως φάρμακο που έχει έγκριση κυκλοφορίας από τους αρμόδιους φορείς, είναι αν είναι ασφαλές. Αν έχουν διενεργηθεί μελέτες που να δείχνουν την ασφάλεια του σκευάσματος, και αν είναι από τα σκευάσματα που έχουν πάρει έγκριση από τον FDA για επίσημη κυκλοφορία ( υπάρχουν τέτοια στην Αμερικη που περιέχουν μελατονίνη ), ποιες και πόσες μελέτες έχουν δείξει την αλληλεπίδραση της μελατονίνης με άλλα συστήματα πέραν του ύπνου.
Η μελατονίνη έχει πολλές δράσεις, η κυριότερη είναι η ρύθμιση του κύκλου του ύπνου. Όταν χορηγείται ως φάρμακο, σε οποιαδήποτε μορφή, τότε επηρεάζει μια σειρά φυσιολογικών λειτουργιών. Και όταν το σκεύασμα που χορηγείται θεωρείται συμπλήρωμα, επομένως η ποσότητα της μελατονίνης μπορεί να μην έχει ελεχθεί και να είναι μεγαλύτερη ή μικρότερη από την αναγραφόμενη, η λήψη του δεν μπορεί να αξιολογηθεί ως προς την αποτελεσματικότητα της στο παρόν, αλλά και την ασφάλεια της στο μέλλον.
Ένας επαγγελματίας αθλητής του υψηλότερου επιπέδου εξέφρασε ανοιχτά μία άποψη. Πολλοί βγήκαν να τον κοροιδέψουν πως ψάχνει δικαιολογίες. Όχι. Οι αθλητές τέτοιου επιπέδου έχουν φτάσει πολύ ψηλά και δεν ψάχνουν δικαιολογίες. Ο Στέφανος Τσιτσιπάς πήρε ένα σκεύασμα το οποίο λειτούργησε σε αυτόν με διαφορετικό τρόπο ( ή ενδεχομένως να του το είχαν παρουσιάσει ως λύση και αυτός εμπιστεύτηκε όσους τον ενημέρωσαν ) και την ημέρα του αγώνα θα ήταν είτε σε μία κατατονική φάση λόγω αυξημένης δράσης του σκευάσματος, είτε σε μία φάση που θα ήταν κουρασμένος λόγω της έλλειψης ύπνου.
Μπορείτε επομένως να φανταστείτε τι γίνεται στον υπόλοιπο πληθυσμό ( ενδεχομένως να είστε και εσείς ) που λαμβάνει σκευάσματα μελατονίνης σαν καραμέλες, γιατί “ειναι φυσικό προιόν, δεν κάνει κακό και θα σε κάνει να κοιμηθείς”.
Και επειδή η Υγεία είναι επιχείρηση, και δεν πρόκειται ποτέ κάποιο μέρος της επιχειρηματικής αλυσίδας να κάνει πίσω όταν κυκλοφορεί το χρήμα, ας εφιστήσω την προσοχή σε όσους παίρνουν συμπληρώματα που, όλως τυχαίως, συμβαίνει να είναι ορμόνες. Είναι αυτό που θέλετε να αποφύγετε και, το χειρότερο, δεν έχει καμία έγκριση.
Και Στέφανε σε ευχαριστούμε που μίλησες τοσο ανοιχτά για την εμπειρία σου. Χρειαζόμαστε επώνυμα άτομα να μας ενημερώσουν λίγο για τα “φυσικά”, τα φυτικά, τις ορμόνες και τις “ορμόνες”, γιατι η κατάσταση έχει ξεφύγει και ο πληθυσμός έχει πλήρη άγνοια, μέχρι την άβολη στιγμή της αλήθειας. Και για τον ύπνο σου? Περπατα λίγο περισσότερο πριν κοιμηθεις και μην σκέφτεσαι πολυ το βραδυ, κλείσε το κινητό και τις οθόνες τουλάχιστον μισή ώρα πριν κοιμηθεις (το ιδανικό είναι περισσότερο), απομόνωσε ή αποδεξου καταστάσεις της καθημερινότητας, και αναζήτησε επαγγελματική συμβουλή από εξειδικευμένο γιατρό στις ορμόνες και τον ύπνο ( δεν είναι πολλοί, αλλά εσύ θα τους βρεις) αν απαιτηθει φαρμακευτική θεραπεία. Και είναι βέβαιο πως θα έρθει το αποτέλεσμα και η νίκη. Καλη επιτυχία.
*Ενδοκρινολόγος
Πρώτη δημοσίευση στο Facebook