Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, οι τιμές των διαμερισμάτων ήταν 14,5% αυξημένες το πρώτο τρίμηνο φέτος συγκριτικά με το αντίστοιχο περσινό (12,8% για τα νέα διαμερίσματα και 15,6% για τα ηλικία άνω των 5 ετών), έναντι αυξήσεων 12,2% ολόκληρο το 2022 και 8,2% το 2021. Από την γεωγραφική ανάλυση των στοιχείων προκύπτει ότι το πρώτο φετινό τρίμηνο η μεγαλύτερη αύξηση σημειώθηκε στην Αθήνα, 16,5%, και με μικρή απόσταση στη Θεσσαλονίκη, 16,1%,
Υπενθυμίζουμε σχετική έρευνα της διαΝΕΟσις, όπου αναφέρεται ότι σύμφωνα με τη Eurostat τα ελληνικά νοικοκυριά που δεν ιδιοκατοικούν (περίπου το 27% του συνόλου) πληρώνουν για στέγαση το μεγαλύτερο ποσοστό του εισοδήματός τους μεταξύ των χωρών της ΕΕ, περίπου 37%. Το πρόβλημα είναι ακόμα πιο έντονο για τα πιο φτωχά νοικοκυριά. Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, το φτωχότερο 20% των ελληνικών νοικοκυριών δαπανά το 43% (διάμεση τιμή) του εισοδήματός του στο ενοίκιο.
Δείκτες τιμών οικιστικών ακινήτων: α΄ τρίμηνο 2023
- Το α΄ τρίμηνο του 2023, ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής των τιμών των διαμερισμάτων για το σύνολο της χώρας διαμορφώθηκε στο 14,5%.
- Με βάση την παλαιότητα ακινήτου, ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής των τιμών των νέων διαμερισμάτων διαμορφώθηκε στο 12,8% και των παλαιών στο 15,6%.
- Με βάση τη γεωγραφική θέση, ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής των τιμών των διαμερισμάτων διαμορφώθηκε σε 16,5% στην Αθήνα, 16,1% στη Θεσσαλονίκη, 13,1% στις άλλες μεγάλες πόλεις και 10,6% στις λοιπές περιοχές της χώρας.
Με βάση τα διαθέσιμα προσωρινά στοιχεία, εκτιμάται ότι το α΄ τρίμηνο του 2023 οι τιμές των διαμερισμάτων (σε ονομαστικούς όρους) ήταν κατά μέσο όρο αυξημένες κατά 14,5% σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2022. Για το 2022, οι τιμές των διαμερισμάτων αυξήθηκαν με μέσο ετήσιο ρυθμό 11,7% (αναθεωρημένα στοιχεία), έναντι αύξησης 7,6% το 2021.
Πιο αναλυτικά, η αύξηση των τιμών το α΄ τρίμηνο του 2023 σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2022 ήταν 12,8% για τα νέα διαμερίσματα, δηλ. ηλικίας έως 5 ετών, και 15,6% για τα παλαιά, δηλ. ηλικίας άνω των 5 ετών. Με βάση τα αναθεωρημένα στοιχεία, για το 2022, ο μέσος ετήσιος ρυθμός αύξησης των τιμών για τα νέα διαμερίσματα ήταν 12,2%, έναντι αύξησης 8,2% το 2021, ενώ ο μέσος ετήσιος ρυθμός αύξησης για τα παλαιά διαμερίσματα ήταν 11,3% το 2022, έναντι αύξησης 7,2% το 2021.
Από την ανάλυση των στοιχείων κατά γεωγραφική περιοχή προκύπτει ότι η αύξηση των τιμών των διαμερισμάτων το α΄ τρίμηνο του 2023 σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2022 ήταν 16,5% στην Αθήνα, 16,1% στη Θεσσαλονίκη, 13,1% στις άλλες μεγάλες πόλεις και 10,6% στις λοιπές περιοχές της χώρας. Για το σύνολο του 2022, η αύξηση των τιμών στις ίδιες περιοχές σε σχέση με το 2021 ήταν 13,7%, 12,5%, 10,6% και 7,9% αντίστοιχα (αναθεωρημένα στοιχεία). Τέλος, για το σύνολο των αστικών περιοχών της χώρας, το α΄ τρίμηνο του 2023 οι τιμές των διαμερισμάτων αυξήθηκαν σε σύγκριση με το α΄ τρίμηνο του 2022 κατά 14,7%, ενώ για το 2022 η μέση ετήσια αύξηση διαμορφώθηκε στο 12,1% (αναθεωρημένα στοιχεία).
Τυχόν διαφορές μεταξύ επιπέδων τιμών και μεταβολών στον πίνακα οφείλονται σε στρογγυλοποίηση.
* Προσωρινά στοιχεία.
Περισσότερες πληροφορίες:
Για την κατασκευή των δεικτών της Τράπεζας της Ελλάδος σχετικά με τις τιμές στην αγορά οικιστικών ακινήτων χρησιμοποιούνται τα αναλυτικά στοιχεία, τα οποία συγκεντρώνει το Τμήμα Ανάλυσης Αγοράς Ακινήτων από τις αρχές του 2009, με βάση την ΠΔ/ΤΕ 2610/31.10.2008, από όλα τα πιστωτικά ιδρύματα που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα. Τα στοιχεία αυτά περιλαμβάνουν τις εκτιμήσεις των τραπεζών για την τρέχουσα εμπορική αξία των οικιστικών ακινήτων, καθώς και πληροφορίες για τα ποιοτικά χαρακτηριστικά τους, Ο αριθμός των εκτιμήσεων που έχουν ήδη αναγγελθεί στην Τράπεζα της Ελλάδος (με περίοδο αναφοράς έως το τέλος Μαρτίου του 2023) ανήλθε συνολικά σε 883,1 χιλιάδες (65,0% διαμερίσματα, 18,6% μονοκατοικίες, 6,2% μεζονέτες, 6,2% οικόπεδα και 4,0% λοιπά ακίνητα).
Χτυπά ξανά το ηλεκτρικό σφυρί των κατασχέσεων από την Εφορία για όσους οφειλέτες έχουν ανοιχτούς λογαριασμούς με το Ελληνικό Δημόσιο. Μετά τις εκλογές ξεκινά ένα μπαράζ οχλήσεων, προειδοποιητικών μηνυμάτων έως και κατασχέσεων, αρχής γενομένης από τους λεγόμενους «μεγάλους οφειλέτες» και έπειτα σε όσους χρωστούν πάνω από 500 ευρώ, καθώς απ’ αυτό το όριο και πάνω το Δημόσιο μπορεί να εκκινήσει αναγκαστικά μέτρα είσπραξης.
Μέχρι στιγμής, στη λίστα της ΑΑΔΕ βρίσκονται 50 πλειστηριασμοί ακινήτων, οι οποίοι έχουν προγραμματιστεί από τις 28 Ιουνίου έως και τις 26 Ιουλίου 2023. Πρόκειται για κατοικίες, οικόπεδα και επαγγελματικά κτίρια, έως και αποθήκες, αγροτεμάχια και χώρους στάθμευσης.
Από την ημέρα επίδοσης αντιγράφου της έκθεσης κατάσχεσης στον οφειλέτη, αυτός στερείται το δικαίωμα ελεύθερης διάθεσης του ακινήτου, ενώ, εάν δεν έχει εντάξει τις οφειλές του σε πρόγραμμα ρύθμισης, μετά την παρέλευση 40 ημερών και το αργότερο σε τέσσερις μήνες από την κατάσχεση ορίζεται ημερομηνία πλειστηριασμού, το αργότερο σε πέντε μήνες από την ημερομηνία έκδοσης του προγράμματος.
Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να σταλούν από την Εφορία τα τελευταία «ραβασάκια» προς τους μεγαλοοφειλέτες, οι οποίοι χρωστούν στην Εφορία και στα ασφαλιστικά ταμεία πάνω από 150.000 ευρώ.
Σε περίπτωση που έστω την τελευταία στιγμή δεν κάνουν την εμφάνισή τους για να ρυθμίσουν ή να αποπληρώσουν τα χρέη τους, τότε θα δουν τα ονόματα και τις διευθύνσεις τους να βγαίνουν στα «μανταλάκια» στις 30 Ιουνίου.
Εφιάλτης και για τους μικρούς οφειλέτες, με χρέος άνω των 500 ευρώ
Ο μεγάλος όγκος των οφειλετών διαθέτει οφειλές είτε έως 500 ευρώ είτε έως 10.000 ευρώ, που σημαίνει ότι οι φορολογούμενοι αδυνατούν να αντεπεξέλθουν στις φορολογικές τους υποχρεώσεις λόγω της ακρίβειας, των συσσωρευμένων οφειλών σε τράπεζες και Δημόσιο, αλλά και των χαμηλών μισθών.
Κάθε ΔΟΥ δικαιούται να κατάσχει ακίνητο οφειλέτη της, εφόσον το ληξιπρόθεσμο χρέος του προς αυτήν υπερβαίνει τα 500 ευρώ. Αν ένας φορολογούμενος οφείλει στο Δημόσιο ποσό άνω των 500 ευρώ (π.χ., της τάξης των 3.000 ευρώ) και δεν έχει καθόλου καταθέσεις στις τράπεζες, ούτε έσοδα ή εισοδήματα ή κινητά περιουσιακά στοιχεία που μπορούν να κατασχεθούν για να αποπληρωθεί η οφειλή του, τότε υπάρχει πιθανότητα να πληροφορηθεί ότι εκδόθηκε εντολή για κατάσχεση του σπιτιού του ή άλλου ακινήτου που κατέχει. Η αρμόδια ΔΟΥ έχει δικαίωμα να δεσμεύσει και να κατάσχει ακίνητο ακόμη και για σχετικά χαμηλό χρέος.
Το «γράμμα» του νόμου προβλέπει ότι για ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο άνω των 500 ευρώ δύναται να επιβληθούν όλα τα εναλλακτικά αναγκαστικά μέτρα είσπραξης, συμπεριλαμβανομένων των κατασχέσεων ακινήτων. Συνεπώς, ο κίνδυνος να μπλέξει σε περιπέτειες με την ακίνητη περιουσία του όποιος χρωστά πάνω από 500 ευρώ στο Δημόσιο και δεν τα έχει πληρώσει εμπρόθεσμα ή δεν τα έχει ρυθμίσει σε δόσεις είναι υπαρκτός, έστω κι αν οι πιθανότητες είναι πάρα πολύ μικρές.
Επίσης, η Εφορία μπορεί να προχωρήσει σε κατάσχεση αυτοκινήτου, σκάφους ή οποιουδήποτε άλλου κινητού περιουσιακού στοιχείου κατέχει ένας οφειλέτης της, εφόσον αυτός της χρωστά πάνω από 500 ευρώ.