Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, οι τιμές των διαμερισμάτων ήταν 14,5% αυξημένες το πρώτο τρίμηνο φέτος συγκριτικά με το αντίστοιχο περσινό (12,8% για τα νέα διαμερίσματα και 15,6% για τα ηλικία άνω των 5 ετών), έναντι αυξήσεων 12,2% ολόκληρο το 2022 και 8,2% το 2021. Από την γεωγραφική ανάλυση των στοιχείων προκύπτει ότι το πρώτο φετινό τρίμηνο η μεγαλύτερη αύξηση σημειώθηκε στην Αθήνα, 16,5%, και με μικρή απόσταση στη Θεσσαλονίκη, 16,1%,
Υπενθυμίζουμε σχετική έρευνα της διαΝΕΟσις, όπου αναφέρεται ότι σύμφωνα με τη Eurostat τα ελληνικά νοικοκυριά που δεν ιδιοκατοικούν (περίπου το 27% του συνόλου) πληρώνουν για στέγαση το μεγαλύτερο ποσοστό του εισοδήματός τους μεταξύ των χωρών της ΕΕ, περίπου 37%. Το πρόβλημα είναι ακόμα πιο έντονο για τα πιο φτωχά νοικοκυριά. Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, το φτωχότερο 20% των ελληνικών νοικοκυριών δαπανά το 43% (διάμεση τιμή) του εισοδήματός του στο ενοίκιο.
Η έρευνα της διαΝΕΟσις, εκτιμά ότι μια πιθανή εξήγηση του φαινομένου είναι η μεγάλη μείωση των εισοδημάτων. Από το 2009 μέχρι το 2014 οι Έλληνες έχασαν περισσότερο από 40% του διαθέσιμου εισοδήματός τους. Την ίδια περίοδο, οι τουρίστες στις πόλεις και στα νησιά αυξάνονταν. Οι ιδιοκτήτες βρήκαν νέες επιλογές εκμετάλλευσης των ακινήτων τους, όπως οι βραχυχρόνιες μισθώσεις, οι οποίες επηρέασαν με τη σειρά τους σε σημαντικό βαθμό τις τιμές και τα ενοίκια.
Ο πρόεδρος του συλλόγου Κτηματομεσιτών Αττικής, Ιωάννης Ρεβύθης μιλώντας στο libre, εξηγεί ότι η αύξηση που παρατηρούμε το τελευταίο διάστημα, οφείλεται στο αυξημένο κόστος κατασκευής.
Ο κ. Ρεβύθης στέκεται επίσης και στις αυξήσεις του φόρου ενοικίου που κυμαίνεται από 15% έως 40%. Ενώ καταλυτικό ρόλο στο ανοδικό ράλι των τιμών στα ενοικιαστήρια παίζει και η μικρή όπως χαρακτηριστικά αναφέρει προσφορά στα διαμερίσματα.
Η έλλειψη διαθέσιμων ακινήτων ικανών για να μισθωθούν από τηνολοένα αυξανόμενη ζήτηση είναι σύμφωνα με τον κ. Λευτέρη Ποταμιάνο η μια όψη του νομίσματος. Ο πρόεδρος Μεσιτών Αττικής εξηγεί στο libre, ότι πλέον στην εξίσωση της ζήτησης έχουν προστεθεί εκτός των Ελλήνων και ενδιαφερόμενοι από το Εξωτερικό.
Τα προβλήματα όμως δεν σταματούν εδώ. Όπως τονίζει ο κ. Ποταμιανός διάφοροι παράγοντες που κρατούν στον ‘’πάγο’’ τα ακίνητα έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση των ελλείψεων στην αγορά.
Ενώ κοινός τόπος ανθρώπων που είναι γνώστες του πλαισίου που υφίσταται στην αγορά, συμφωνούν ότι η αυξανόμενη ζήτηση σε συνδυασμό με την αντιστρόφως ανάλογη προσφορά θα οδηγήσουν σε περεταίρω αυξήσεις το επόμενο διάστημα.
Είναι χαρακτηριστικό ότι σχεδόν σε όλες τις περιοχές της Αττικής παρατηρούνται αυξημένα ενοίκια με τις πιο ‘’ηχηρές’’ από αυτές σύμφωνα με τον κ. Ποταμιάνο να είναι στο κέντρο της Αθήνας και τα νότια προάστια.
Το φαινόμενο της βραχυχρόνιας μίσθωσης που παρατηρείται έντονα τα τελευταία χρόνια συντελεί με τη σειρά του στις απαγορευτικές τιμές που αντικρίζουν ενδιαφερόμενοι ενοικιαστές.
Αγκάθι η στέγαση και για τους φοιτητές
Γρίφος για δυνατούς λύτες είναι και η εύρεση φτηνής και ικανοποιητικής κατοικίας για τους , καθώς καλούνται σε σύντομο χρονικό διάστημα να βρουν στην ήδη ελλιπή διαθεσιμότητα το ιδανικό σπίτι που θα χρειαστεί να ζήσουν για τουλάχιστον τέσσερα χρόνια.
Όπως σημειώνει εξάλλου ο κ. Ποταμιανός ‘’οι φοιτητές θα επηρεαστούν σε σημαντικό βαθμό διότι η ανεύρεση των μικρότερα ακινήτων τα οποία συνήθως στοχεύουν είναι πιο δύσκολη’’ και καταλήγει ότι ‘’τα μικρότερα σπίτια σε δημοφιλείς περιοχές είναι σε καθεστώς βραχυχρόνιας μίσθωσης, γεγονός που συνηγορεί στις αυξήσεις τιμών’’.
Για τον κ. Ρεβύθη ωστόσο, οι φοιτητές δεν θα αντιμετωπίσουν τον Σεπτέμβρη μεγάλο πρόβλημα στην εύρεση εργασίας, καθώς σύμφωνα με τον ίδιο υπάρχει αρκετό απόθεμα μικρών σπιτιών στις λαϊκές γειτονιές.
Γολγοθάς η στέγαση και για τους εκπαιδευτικούς
Το ακανθώδες πρόβλημα της στέγασης επηρεάζει τον ρυθμό ζωής και των εκπαιδευτικών. Η βραχυχρόνια μίσθωση (Rbnb) που υφίσταται και σε πολλές περιοχές της νησιωτικής Ελλάδας προστίθεται στον καμβά της ελλιπούς στεγαστικής πολιτικής.
- Είναι χαρακτηριστικό ότι εκπαιδευτικοί έχουν προχωρήσει σε βαριές καταγγελίες ότι απειλούνται με έξωση διότι οι ιδιοκτήτες των διαμερισμάτων που νοικιάζουν επιθυμούν να τα νοικιάζουν ως Rbnb κατά τη διάρκεια της τουριστικής περιόδου.
Ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ Νικηφόρος Κωνσταντίνου, αναφέρει στο libre, ότι οι καταγγελίες αφορούν κυρίως νησιά των κυκλάδων. Όπως εξηγεί ‘’ αρκετούς εκπαιδευτικούς τους διώξανε από τον Μάιο, ενώ η συμφωνία που είχαν κάνει με τους ιδιοκτήτες ήταν μέχρι την 1η Ιουλίου. Το αποτέλεσμα, είναι σύμφωνα με τον κ. Κωνσταντίνου πολλοί να αναγκάζονται να μείνουν σε κάμπινγκ, ενώ πολλοί ήταν αυτοί που υποχρεώθηκαν να μείνουν δυο και τρεις μαζί σε σπίτια άλλων συναδέλφων τους. Ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ καταλήγει ότι το Υπουργείο Παιδείας νίπτει τας χείρας του, ενώ οι δημοτικές αρχές στις οποίες υπάγονται οι εκπαιδευτικοί κάνουν πως δεν καταλαβαίνουν.
Δείκτες τιμών οικιστικών ακινήτων: α΄ τρίμηνο 2023
- Το α΄ τρίμηνο του 2023, ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής των τιμών των διαμερισμάτων για το σύνολο της χώρας διαμορφώθηκε στο 14,5%.
- Με βάση την παλαιότητα ακινήτου, ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής των τιμών των νέων διαμερισμάτων διαμορφώθηκε στο 12,8% και των παλαιών στο 15,6%.
- Με βάση τη γεωγραφική θέση, ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής των τιμών των διαμερισμάτων διαμορφώθηκε σε 16,5% στην Αθήνα, 16,1% στη Θεσσαλονίκη, 13,1% στις άλλες μεγάλες πόλεις και 10,6% στις λοιπές περιοχές της χώρας.
Με βάση τα διαθέσιμα προσωρινά στοιχεία, εκτιμάται ότι το α΄ τρίμηνο του 2023 οι τιμές των διαμερισμάτων (σε ονομαστικούς όρους) ήταν κατά μέσο όρο αυξημένες κατά 14,5% σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2022. Για το 2022, οι τιμές των διαμερισμάτων αυξήθηκαν με μέσο ετήσιο ρυθμό 11,7% (αναθεωρημένα στοιχεία), έναντι αύξησης 7,6% το 2021.
Πιο αναλυτικά, η αύξηση των τιμών το α΄ τρίμηνο του 2023 σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2022 ήταν 12,8% για τα νέα διαμερίσματα, δηλ. ηλικίας έως 5 ετών, και 15,6% για τα παλαιά, δηλ. ηλικίας άνω των 5 ετών. Με βάση τα αναθεωρημένα στοιχεία, για το 2022, ο μέσος ετήσιος ρυθμός αύξησης των τιμών για τα νέα διαμερίσματα ήταν 12,2%, έναντι αύξησης 8,2% το 2021, ενώ ο μέσος ετήσιος ρυθμός αύξησης για τα παλαιά διαμερίσματα ήταν 11,3% το 2022, έναντι αύξησης 7,2% το 2021.
Από την ανάλυση των στοιχείων κατά γεωγραφική περιοχή προκύπτει ότι η αύξηση των τιμών των διαμερισμάτων το α΄ τρίμηνο του 2023 σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2022 ήταν 16,5% στην Αθήνα, 16,1% στη Θεσσαλονίκη, 13,1% στις άλλες μεγάλες πόλεις και 10,6% στις λοιπές περιοχές της χώρας. Για το σύνολο του 2022, η αύξηση των τιμών στις ίδιες περιοχές σε σχέση με το 2021 ήταν 13,7%, 12,5%, 10,6% και 7,9% αντίστοιχα (αναθεωρημένα στοιχεία). Τέλος, για το σύνολο των αστικών περιοχών της χώρας, το α΄ τρίμηνο του 2023 οι τιμές των διαμερισμάτων αυξήθηκαν σε σύγκριση με το α΄ τρίμηνο του 2022 κατά 14,7%, ενώ για το 2022 η μέση ετήσια αύξηση διαμορφώθηκε στο 12,1% (αναθεωρημένα στοιχεία).
(1) Τυχόν διαφορές μεταξύ επιπέδων τιμών και μεταβολών στον πίνακα οφείλονται σε στρογγυλοποίηση.
* Προσωρινά στοιχεία.
Πηγή: Τράπεζα της Ελλάδος.
Περισσότερες πληροφορίες:
Για την κατασκευή των δεικτών της Τράπεζας της Ελλάδος σχετικά με τις τιμές στην αγορά οικιστικών ακινήτων χρησιμοποιούνται τα αναλυτικά στοιχεία, τα οποία συγκεντρώνει το Τμήμα Ανάλυσης Αγοράς Ακινήτων από τις αρχές του 2009, με βάση την ΠΔ/ΤΕ 2610/31.10.2008, από όλα τα πιστωτικά ιδρύματα που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα. Τα στοιχεία αυτά περιλαμβάνουν τις εκτιμήσεις των τραπεζών για την τρέχουσα εμπορική αξία των οικιστικών ακινήτων, καθώς και πληροφορίες για τα ποιοτικά χαρακτηριστικά τους, Ο αριθμός των εκτιμήσεων που έχουν ήδη αναγγελθεί στην Τράπεζα της Ελλάδος (με περίοδο αναφοράς έως το τέλος Μαρτίου του 2023) ανήλθε συνολικά σε 883,1 χιλιάδες (65,0% διαμερίσματα, 18,6% μονοκατοικίες, 6,2% μεζονέτες, 6,2% οικόπεδα και 4,0% λοιπά ακίνητα).