Ο αρχηγός των μισθοφόρων Γεβγκένι Πριγκόζιν σχεδίαζε να αιχμαλωτίσει τη στρατιωτική ηγεσία της Ρωσίας στο πλαίσιο της ανταρσίας του περασμένου Σαββατοκύριακου, δήλωσαν δυτικοί αξιωματούχοι, και επιτάχυνε τα σχέδιά του αφότου η υπηρεσία εσωτερικών πληροφοριών της χώρας έλαβε γνώση του σχεδίου, σύμφωνα με όσα μεταδίδει η Wall Street Journal.
Η πρόωρη έναρξη του σχεδίου ήταν ένας από τους παράγοντες που θα μπορούσαν να εξηγήσουν την τελική αποτυχία του μετά από 36 ώρες, όταν ο Prigozhin ματαίωσε μια ένοπλη πορεία προς τη Μόσχα που αρχικά είχε αντιμετωπίσει ελάχιστη αντίσταση.
Πού στόχευε η Wagner
Ο Πριγκόζιν αρχικά σκόπευε να συλλάβει τον υπουργό Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου και τον στρατηγό Βαλέρι Γερασίμοφ, τον αρχηγό του γενικού επιτελείου της Ρωσίας, κατά τη διάρκεια μιας επίσκεψης που σχεδίαζαν οι δύο σε μια νότια περιοχή που συνορεύει με την Ουκρανία. Όμως η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας ή FSB έμαθε για το σχέδιο δύο ημέρες πριν από την εκτέλεσή του, σύμφωνα με δυτικούς αξιωματούχους.
Ο στρατηγός Viktor Zolotov, διοικητής της Εθνικής Φρουράς της Ρωσίας, μιας εγχώριας στρατιωτικής δύναμης που υπάγεται απευθείας στον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, δήλωσε επίσης ότι οι αρχές γνώριζαν για τις προθέσεις του Prigozhin πριν ξεκινήσει την απόπειρά του.
«Συγκεκριμένες διαρροές σχετικά με τις προετοιμασίες για μια εξέγερση που θα ξεκινούσε μεταξύ 22-25 Ιουνίου διέρρευσαν από το στρατόπεδο του Prigozhin», δήλωσε ο Zolotov στα κρατικά μέσα ενημέρωσης την Τρίτη.
Οι δυτικές μυστικές υπηρεσίες ανακάλυψαν επίσης από νωρίς τα σχέδια του Πριγκόζιν, πρώην έμπιστου του Πούτιν, αναλύοντας ηλεκτρονικές παρακολουθήσεις επικοινωνιών και δορυφορικές εικόνες, σύμφωνα με άτομο που γνωρίζει τα ευρήματα. Δυτικοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι πιστεύουν ότι το αρχικό σχέδιο είχε πολλές πιθανότητες επιτυχίας, αλλά απέτυχε μετά τη διαρροή της συνωμοσίας, αναγκάζοντας τον Prigozhin να αυτοσχεδιάσει ένα εναλλακτικό σχέδιο.
Ωστόσο, οι πληροφορίες εγείρουν ερωτήματα σχετικά με την έκταση της εξουσίας του Πούτιν, αφού η Μόσχα απέτυχε να εμποδίσει τα στρατεύματα της Βάγκνερ να βαδίσουν σχεδόν μέχρι τη Μόσχα, παρά τη γνώση του Κρεμλίνου για τη συνωμοσία, δήλωσαν άνθρωποι που γνωρίζουν το θέμα.
Γιατί ενήργησε νωρίτερα ο Πριγκόζιν
Η συνωμοσία του Πριγκόζιν βασιζόταν στην πεποίθησή του ότι ένα μέρος των ενόπλων δυνάμεων της Ρωσίας θα εντασσόταν στην εξέγερση και θα στρεφόταν εναντίον των ίδιων των διοικητών τους, σύμφωνα με την εν λόγω πληροφορία. Οι προετοιμασίες περιλάμβαναν τη συγκέντρωση μεγάλων ποσοτήτων πυρομαχικών, καυσίμων και υλικού, συμπεριλαμβανομένων αρμάτων μάχης, τεθωρακισμένων οχημάτων και εξελιγμένων κινητών συστημάτων αεράμυνας, ημέρες πριν από την επίθεση, σύμφωνα με τα ευρήματα των δυτικών μυστικών υπηρεσιών.
Γνωρίζοντας τη διαρροή, ο Πριγκόζιν αναγκάστηκε στη συνέχεια να δράσει νωρίτερα από το προγραμματισμένο την Παρασκευή και κατάφερε να καταλάβει τη νότια ρωσική πόλη Ροστόφ, ένα βασικό σημείο διοίκησης για την εισβολή στην Ουκρανία. Η ευκολία με την οποία τα στρατεύματα της Βάγκνερ κατέλαβαν την πόλη του ενός εκατομμυρίου κατοίκων, στην οποία βρίσκεται ένα μεγάλο στρατιωτικό αεροδρόμιο, υποδηλώνει ότι ορισμένοι διοικητές των τακτικών δυνάμεων θα μπορούσαν να έχουν λάβει μέρος στη συνωμοσία, σύμφωνα με τις δυτικές μυστικές υπηρεσίες.
Δυτικοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι πιστεύουν ότι ο Πριγκόζιν είχε γνωστοποιήσει τις προθέσεις του σε ανώτερους στρατιωτικούς αξιωματικούς, ενδεχομένως συμπεριλαμβανομένου του στρατηγού Σεργκέι Σουρόβικιν, διοικητή της ρωσικής αεροδιαστημικής δύναμης. Δεν μπορούσε να προσδιοριστεί αν ο Surovikin μετέφερε τις πληροφορίες αυτές στην FSB ή πώς η υπηρεσία έμαθε για τα σχέδια του Πριγκόζιν
Ο Σουρόβικιν ήταν ο πρώτος ανώτερος διοικητής που καταδίκασε το σχέδιο την Παρασκευή και προέτρεψε τον Πριγκόζιν να σταματήσει τους άνδρες του. Οι δυνάμεις υπό τη διοίκηση του Σουρόβικιν πραγματοποίησαν αεροπορικές επιδρομές κατά της φάλαγγας της Βάγκνερ, τη μοναδική τέτοια επίθεση τακτικών στρατευμάτων κατά των εξεγερμένων.
Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ απέρριψε τις αναφορές για τον Σουρόβικιν, που δημοσίευσαν νωρίτερα οι New York Times, ως εικασίες και κουτσομπολιά σε συνέντευξη Τύπου την Τετάρτη.
Βίντεο που αναρτήθηκαν στο διαδίκτυο από τοπικούς δημοσιογράφους και παρευρισκόμενους έδειχναν οχήματα Wagner να παρακάμπτουν τα οδοφράγματα των λεωφορείων και να εισέρχονται στο Ροστόφ νωρίς το πρωί του Σαββάτου. Ο Πριγκόζιν εμφανίστηκε στα πλάνα καθώς εισήλθε στο αρχηγείο της Νότιας Στρατιωτικής Περιφέρειας της Ρωσίας, βρίζοντας τον αναπληρωτή υπουργό Άμυνας της Ρωσίας, Γιουνούς-Μπεκ Γιεβκούροφ, και τον αναπληρωτή επικεφαλής της ρωσικής στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών, αντιστράτηγο Βλαντίμιρ Αλεξέγιεφ.
Αφού κατέλαβε το σημείο διοίκησης χωρίς να αντιμετωπίσει αντίσταση, ο Πριγκόζιν διέσπασε τις δυνάμεις του και διέταξε μερικές χιλιάδες άνδρες να κατευθυνθούν προς τη Μόσχα, ενώ ο ίδιος διοικούσε την εξέγερση από ένα καταφύγιο στο Ροστόφ, ελπίζοντας ότι οι τακτικές δυνάμεις θα συμμετείχαν στην προσπάθειά του να ανατρέψει τη στρατιωτική ηγεσία.
Η παρέμβαση Λουκασένκο
Η επιχείρηση πιθανότατα θα κατέληγε σε ένοπλη αντιπαράθεση στη Μόσχα, αν ο πρόεδρος της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο δεν είχε προσφερθεί να μεσολαβήσει, σύμφωνα με την ανάλυση των δυτικών μυστικών υπηρεσιών.
Ο Λουκασένκο πρότεινε τη φιλοξενία της Βάγκνερ στη χώρα του, εν μέρει για να ενισχύσει τη δική του ασφάλεια έναντι πιθανής εισβολής της Ρωσίας, σύμφωνα με τις δυτικές μυστικές υπηρεσίες.
Η μόνιμη τοποθέτηση των στρατευμάτων της Βάγκνερ που συμφωνήθηκε ως μέρος της συμφωνίας για την εκτόνωση της κρίσης έχει ως στόχο να χρησιμεύσει ως προσωπική εγγύηση ασφαλείας του Λουκασένκο, δήλωσαν οι δυτικές μυστικές υπηρεσίες ότι πιστεύουν.
Η εξέγερση του Βάγκνερ προκάλεσε μεγάλης κλίμακας εκκαθαρίσεις στις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις, σύμφωνα με τον Mikhail Zvinchuk, πρώην αξιωματούχο του Υπουργείου Άμυνας, ο οποίος τώρα διατηρεί ένα ιστολόγιο σχετικά με τον ρωσικό στρατό και την εισβολή του στην Ουκρανία.
Η αναποφασιστικότητα στην καταστολή της εξέγερσης αναφέρεται ως λόγος για την εκκαθάριση διοικητών και αξιωματούχων, έγραψε ο Zvinchuk. Ο Σουρόβικιν δεν έχει εμφανιστεί από το Σάββατο.