Την ανάγκη ενίσχυσης των θαλάσσιων συνόρων για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού και ιδίως των αυξημένων ροών υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεών του με την πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα. Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η ελληνική Ακτοφυλακή και το Λιμενικό Σώμα έχουν σώζει χιλιάδες ανθρώπινες ζωές μεταναστών στη θάλασσα, ενώ χαιρέτισε το γεγονός ότι η ΕΕ κατανοεί ότι απαιτείται επιτήρηση των θαλάσσιων εξωτερικών συνόρων της.
Αναλυτικά όσα είπε ο πρωθυπουργός:
«Είναι μεγάλη χαρά για εμένα να βρίσκομαι εδώ. Δεσμεύομαστε να προσφέρουμε βιώσιμη ανάπτυξη και να ενισχύσουμε τη θέση μας στην ΕΕ. Είναι καλό να συνειδητοποιήσουμε ότι αυτός ο κύκλος πόνου έχει κλείσει στην Ελλάδα. Ακολουθούμε και εμείς τις ευρωπαϊκές εξελίξεις.
Είχαμε το τραγικό ναυάγιο στα διεθνή ύδατα της Μεσογείου ενώ υπήρχε η υπερεσιακή κυβέρνηση και προσπαθούμε να προσδιορίσουμε ακρίβώς τι έγινε. Μιλάμε για μια τραγωδία για την οποία όλοι στην ελλάδα αισθάνονται τεράστια θλίψη για το θάνατο αυτών των ανθρώπων.
Ηταν ένα πλοίο γεμάτο ανθρώπους με ψεύτικες υποσχέσεις για ασφαλές ταξίδι. Ο κίνδυνος ήταν τεράστιος η μόνη εναλλακτική ειναι να σπάσουμε τον κύκλο και να χυτπησουμε τη ρίζα του προβλήματος με τα πλοία που φεύγον από την νότια μεσόγειο και ριψοκινδυνεουν ζωές.
Η ελληνική ακτοφυλακή έχει σώσει χιλιάδες ζωές, αλλά η προτεραιότητεα είναι όχι μονο να προστατεύσουμε τα σύνορα αλλά και να συνδράμουμε όσους βρίσκονται σε κίνδυνο. Το θεωρούμε μεγάλη προτεραιότητα από το 2019 καταφέραμε να μειώσουμε τις ροές κατά 95% η συνεργασία με τις χώρες διαματερφοράς είναι πολύ σημαντική και χρειαζόμαστε συνεργασία και με τις χώρες της βόρεριας αφρικής.
Είμαστε χαρούμενοι για πρόοδο που εχει σημεωθεί για μετανάστευσης και άσυλο χρειαζόμαστεε λύση ευρωπαική η προστασία των συνόρων είναι μόν οένα εκομμάτι θα πρεπει να μιλήσουμε για τις επιστροφές και να δείξουμε το δρόμο για όσους χρειάζεται να επιστρέψουν. Ευχαριστώ που κατανοείται τι σημαίνει να βρίσκομαστε στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ.»
Το μεταναστευτικό αναμένεται να βρεθεί ψηλά στην ατζέντα της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε. στην οποία παρευρίσκεται πρωθυπουργός σήμερα και αύριο (29 και 30 Ιουνίου) στις Βρυξέλλες.
O κ. Μητσοτάκης μεταβαίνει για πρώτη φορά στις Βρυξέλλες μετά την επανεκλογή του, με όρους κυρίαρχης πολιτικής δύναμης στην Ελλάδα, καθώς και στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, όπου η ΝΔ είναι αυτή τη στιγμή το κόμμα με τη μεγαλύτερη δύναμη (εκπροσώπηση).
Τα βασικά θέματα στην ατζέντα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου είναι η Ουκρανία, η Οικονομία, το Μεταναστευτικό, αλλά και οι σχέσεις με την Κίνα.
Το Μεταναστευτικό θα αποτελέσει βασικό θέμα συζήτησης στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, σε συνέχεια των σχετικών συμπερασμάτων των «27» του περασμένου Φεβρουαρίου. Θα είναι η πρώτη συζήτηση σε επίπεδο ηγετών επί της καταρχήν συμφωνίας των κρατών-μελών (σε επίπεδο υπουργών) για τα δύο βασικά νομοθετήματα του νέου Συμφώνου για τη Μετανάστευση και το Άσυλο.
Σημειώνεται ότι η συμφωνία αυτή καλύπτει ορισμένες βασικές επιδιώξεις της Ελλάδας, όπως ο υποχρεωτικός Μηχανισμός Αλληλεγγύης, η προστασία των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε. και η αποσυμφόρηση στα σύνορα και οι απαραίτητες προσαρμογές στον Κανονισμό του Δουβλίνου στις ανάγκες των χωρών πρώτης υποδοχής, όπως η Ελλάδα.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, αναμένεται να επαναλάβει τις βασικές γραμμές της πολιτικής που έχει ακολουθήσει η Ελλάδα, καθώς και την ανάγκη μιας συνολικής και συνεκτικής πολιτικής ώστε να αντιμετωπιστεί ένα πρόβλημα που δεν είναι ελληνικό, αλλά διεθνές. Η φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε. είναι η μία διάσταση μιας συνολικής πολιτικής, που πρέπει να αντιμετωπίσει την αποτροπή της παράνομης διακίνησης ανθρώπων και να βρει νέους τρόπους να πατάξει τα εγκληματικά δίκτυα των διακινητών.
Ο πρωθυπουργός αναμένεται να υπογραμμίσει ακόμα τη σημασία της ενίσχυσης της συνεργασίας με τρίτες χώρες και της υλοποίησης των συμφωνιών επιστροφών.