Οι διαδηλώσεις και οι ταραχές των τελευταίων μηνών στη Γαλλία προβληματίζουν τη γαλλική διπλωματία, ιδίως μετά την ακύρωση της επίσκεψης του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν στη Γερμανία.
Μια ακύρωση η οποία προστέθηκε στο ήδη προβληματικό έδαφος των σχέσεων του Παρισιού με το Βερολίνο, αναφορικά τόσο με την οικονομική διακυβέρνηση της Ευρώπης, όσο και με το ουκρανικό ζήτημα. Σε ό,τι αφορά την οικονομική διακυβέρνηση της ΕΕ, οι Γερμανοί εξακολουθούν να τάσσονται υπέρ του προσδιορισμού συγκεκριμένων δημοσιονομικών στόχων, ενώ οι Γάλλοι επιθυμούν μεγαλύτερη ελαστικότητα ως προς την άσκηση της δημοσιονομικής πολιτικής της κάθε χώρας. Στόχος είναι η άρση των διαφωνιών και η επίτευξη μίας τελικής συμφωνίας στο ευρωπαϊκό επίπεδο ως το τέλος του χρόνου.
Ως προς το Ουκρανικό, η διάσταση απόψεων ανάμεσα στις δύο χώρες αφορά στην παρούσα φάση το ζήτημα της ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, καθώς, δύο εβδομάδες πριν από τη σύνοδο κορυφής της Συμμαχίας στο Βίλνιους, στις 11 και 12 Ιουλίου, η Γαλλία έχει πλησιάσει τις θέσεις της Πολωνίας και των χωρών της Βαλτικής, τασσόμενη υπέρ της επιτάχυνσης των σχετικών διαδικασιών. Κατά την γαλλική εφημερίδα Le Monde, η αλλαγή πορείας προκάλεσε έκπληξη, αν όχι κάποια ενόχληση στο Βερολίνο, όπως φαίνεται από δηλώσεις γερμανικών πηγών της. «Οι Γάλλοι μας εξηγούν ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία αλλάζει τα πάντα και ότι αυτό είναι απαραίτητο να ληφθεί υπόψη», παρατηρεί γερμανική διπλωματική πηγή της εφημερίδας, με άλλον διπλωμάτη να χαρακτηρίζει την ταχύτητα της γαλλικής ανάκαμψης «συγκλονιστική» για μια χώρα όπως η Γερμανία, όπου, όπως τονίζει, «μια τέτοια απόφαση δεν μπορεί να διαταχθεί από την καγκελάριο». O ίδιος διπλωμάτης αναρωτιέται για το πραγματικό εύρος της γαλλικής στάσης, αναφέροντας: «Το μεγάλο χάσμα μεταξύ της ανησυχίας που επιδεικνύει εδώ και καιρό ο Μακρόν να μην ταπεινώσει τη Ρωσία και της επιθυμίας να ανοίξει δρόμος για την ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ είναι ανησυχητικό. Δεν είμαι σίγουρος, ότι αυτό πιστώνεται στη Γαλλία».
Αυτές οι προστριβές έρχονται, τέλος, να προστεθούν σε εκείνες που προκαλούνται από το σχέδιο της Γερμανίας για την αεράμυνα στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, υπογραμμίζει η Le Monde, υπενθυμίζοντας τον αιφνιδιασμό του Εμανουέλ Μακρόν από τη σχετική ανακοίνωση του Καγκελάριου Ολαφ Σολτς το φθινόπωρο του 2022.