«Προφανώς και δεν πρέπει να πεθαίνουν άνθρωποι περιμένοντας το ασθενοφόρο», τόνισε ο καθηγητής πολιτικής υγείας του LSE Ηλίας Μόσιαλος, επισημαίνοντας παράλληλα, ότι «δεν βλέπουμε όμως το συνολικό πρόβλημα δημόσιας υγεία στη χώρα μας».
Παρόλο που έχουμε ένα προσδόκιμο ζωής «που δεν είναι από τα χειρότερα στην ΕΕ», αυτό έχει χειροτερέψει σε σχέση με το που βρισκόμασταν παλιά. αυτό γιατί, όπως εξήγησε, υπάρχουν επιβαρυντικοί παράγοντες, όπως η παιδική παχυσαρκία, την οποία θεωρεί πολύ σημαντικό πρόβλημα.
Όσον αφορά το ΕΚΑΒ, ο κ. Μόσιαλος ανέφερε μιλώντας στην εκπομπή Kontra24, ότι «μπορεί να λυθεί το πρόβλημα, γιατί υπάρχουν οχήματα, οι ελλείψεις υπάρχουν στα πληρώματα, στους οδηγούς. Τα προβλήματα του ΕΚΑΒ είναι τεχνικά και μπορούν να λυθούν εύκολα. Το θέμα είναι τι γίνεται μετά στο νοσοκομεία».
«Μέσα στο νοσοκομείο», συνέχισε, τι συμβαίνει ώστε ο ασθενής να βγει πιο γρήγορα, να διαχειριστεί η περίπτωσή του με απόλυτη ασφάλεια και με επάρκεια από το ιατρικό προσωπικό, αλλά και να υπάρχει βελτίωση του επιπέδου του ασθενούς;»
«Τα νοσοκομεία της επαρχίας λειτουργούν με συνθήκες προηγούμενου αιώνα», υπογράμμισε έπειτα, αναφέροντας ότι τα μεγάλα νοσοκομεία, όπως αυτά σε Πάτρα, Ιωάννινα, Ηράκλειο κ.λ.π. περιθάλπουν κόσμο από όλη την αντίστοιχη περιφέρεια.
Ερωτηθείς αν το 2023 το ζήτημα της ανάταξης – ενίσχυσης του ΕΣΥ είναι ζήτημα ζήτημα οικονομικό πρωτίστως, ή ιδεολογικό – πολιτικό, απάντησε: «Ερωτηθείς αν το 2023 το ζήτημα της ανάταξης – ενίσχυσης του ΕΣΥ είναι ζήτημα ζήτημα οικονομικό πρωτίστως, ή ιδεολογικό – πολιτικό, απάντησε: «Το πολιτικό που υπάρχει είναι αν έχεις αποφασίσει να δώσεις μεγαλύτερη έμφαση στο κοινωνικό κράτος, αν έχεις αποφασίσει αυτή την πολιτική επιλογή να την κάνεις με αυτή την οικονομική ανάπτυξη – εδώ βλέπω εγώ την πολιτική επιλογή, αν πάνε χέρι – χέρι δηλαδή με το οικονομικό…»
«Τα προβλήματα είναι πολύ μεγάλα, αλλά εμείς στην Ελλάδα έχουμε μάθει να συζητάμε το «εδώ και τώρα». Επειδή το ΕΚΑΒ είναι το πρόβλημα στα ΜΜΕ επικεντρώνεται η προσοχή σε αυτό», ανέφερε σε άλλο σημείο ο Ηλίας Μόσιαλος.
«Υπάρχουν πολλαπλά προβλήματα, το Σύστημα Υγείας είναι το ανθρώπινο δυναμικό του, δηλαδή χωρίς σοβαρό ανθρώπινο δυναμικό, γιατρούς, νοσηλευτές, διοικητικούς υπαλλήλους, δεν θα γίνει ποτέ ένα σοβαρό ΕΣΥ. Θα πρέπει να έχουμε ένα ΕΣΥ που να τους επιμορφώνει διαχρονικά, αλλά και κίνητρα να τους κρατάμε εντός της χώρας μας».