Η νέα στρατηγική ασφάλειας που προωθεί το ΝΑΤΟ έναντι της ρωσικής επιθετικότητας θα κυριαρχήσει στη Σύνοδο του Βίλνιους.
Θα συζητηθεί επίσης η ένταξη της Σουηδίας, την οποία η Τουρκία παζαρεύει με τα F-16, δεν τίθεται πάντως θέμα, στην παρούσα χρονική στιγμή, εισόδου της Ουκρανίας στην ατλαντική συμμαχία.
Το Βίλνιους υποδέχεται την πιο κρίσιμη Σύνοδο του ΝΑΤΟ ως «απόρθητο φρούριο». Με 1.000 στρατιώτες, προηγμένα συστήματα αεράμυνας από 16 κράτη – μέλη και δρακόντεια μέτρα ασφαλείας στα σύνορα με το ρωσικό θύλακα του Καλίνιγκραντ και τη Λευκορωσία.
«Έρχονται ηγέτες από 40 χώρες, ο πρόεδρος των ΗΠΑ και άλλοι ηγέτες του ΝΑΤΟ, άρα θα ήταν πέρα για πέρα ανεύθυνο να έχουμε απροστάτευτους αιθέρες», είπε ο πρόεδρος της Λιθουανίας, Γκιτάνας Ναουσέντα.
Στο επίκεντρο της Συνόδου, θα βρεθεί το προσωπικό «στοίχημα» του Αμερικανού προέδρου Μπάιντεν για συναίνεση στη νέα στρατηγική που προωθεί για την συλλογική ΝΑΤοϊκή ασφάλεια έναντι της ρωσικής επιθετικότητας.
Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, ανέφερε ότι «θα στείλουμε ξεκάθαρο μήνυμα: Το ΝΑΤΟ παραμένει ενωμένο, η ρωσική επιθετικότητα δεν θα αποδώσει».
Ωστόσο, η επίδειξη ενότητας προϋποθέτει πρωτίστως να πειστεί η Τουρκία να άρει το βέτο στην ένταξη της Σουηδίας. «Γόρδιος δεσμός» που περνά από το «παζάρι» του Ερντογάν για τα F-16.
«Πώς αυτοί που δεν καταπολεμούν την τρομοκρατία, θα πολεμήσουν τους εχθρούς του ΝΑΤΟ;» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Τούρκος πρόεδρος.
Αδυναμίας ομοφωνίας υπάρχει στο θέμα των σχέσεων του ΝΑΤΟ με την Ουκρανία. Αν η ένταξή της θα οφελήσει τη στρατηγική ασφάλεια της Συμμαχίας ή όχι. Αλλά για το Κίεβο είναι η ώρα της αλήθειας και πιέζει για αναβάθμιση της σχέσης μέσω ενός οδικού χάρτη.
«Μιλάμε για ένα ξεκάθαρο σήμα, κάποια απτά βήματα προς την κατεύθυνση της πρόσκλησης. Χρειαζόμαστε αυτό το κίνητρο» υπογράμμισε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.
Ο Τζο Μπάιντεν, όμως, προειδοποιεί πως εν μέσω πολέμου δεν ενδείκνυται να ληφθεί η ιστορική αυτή απόφαση.
Σε αυτές τις δοκιμασίες για την ΝΑΤοϊκή ενότητα, έχει προστεθεί από την Παρασκευή και η απόφαση του Αμερικανού προέδρου να σταλούν στην Ουκρανία πυρομαχικά διασποράς, όπλα που τα 2/3 των κρατών – μελών του ΝΑΤΟ έχουν αναγνωρίσει ως απαγορευμένα προς χρήση. Εκτιμάται, μάλιστα, ότι ο Τζο Μπάιντεν θα κληθεί να υπερασπιστεί ενώπιων συμμάχων την αμφιλεγόμενη αυτή πρότασή του.