Σε μία ιστορική συνεδρίαση, με 336 ψήφους υπέρ, 300 κατά και 13 αποχές, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε σήμερα, Τετάρτη 12/7/23, τη θέση σχετικά με την υπό διαμόρφωση νομοθεσία για την αποκατάσταση της Φύσης.
Σύμφωνα με την πρόταση με την οποία το ΕΚ θα προσέλθει στις επαφές με το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την τελική συμφωνία, η ΕΕ πρέπει να έχει θεσπίσει μέτρα αποκατάστασης έως το 2030 που να καλύπτουν τουλάχιστον το 20% των χερσαίων και θαλάσσιων περιοχών της, καθώς πάνω από το 80% των ευρωπαϊκών εδαφών είναι σε όχι καλή κατάσταση.Οι κανόνες αυτοί θα είναι οι πρώτοι που θα επικεντρωθούν ειδικά στην ανάκαμψη της φύσης στα κράτη μέλη της ΕΕ.
Δεξιά και την Ακροδεξιά, συμεριλαμβανομένης της ΝΔ και των ευρωβουλευτών της καταψήφισαν τον Νόμο για την Αποκατάσταση της Φύσης και συντάχθηκαν σε αυτή την επιλογή με το Όρμπαν, τη Μελόνι, τη Λεπέν, τον Κατσίνσκι, τον Σαλβίνι, την Ελληνική Λύση και τη Χρυσή Αυγή!
Το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα δεν μπόρεσε να συγκεντρώσει την πλειοψηφία για να καταψηφίσει το νομοσχέδιο, με έναν συνασπισμό βουλευτών από τους Σοσιαλιστές και Δημοκράτες, την Αριστερά, τους Πράσινους και το Renew Europe να συσπειρώνονται υπέρ της πρότασης.
Ο νέος κανονισμός για την αποκατάσταση της φύσης που ψηφίστηκε χθες Τετάρτη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο παρότι προηγουμένως επιχειρήθηκε να ανατραπεί από τη δεξιά και ακροδεξιά πτέρυγα, βρέθηκε στο «στόχαστρο» και των ευρωβουλευτών του ΚΚΕ.
Πιο συγκεκριμένα, «ο κανονισμός για την λεγόμενη «αποκατάσταση της φύσης» που παρουσίασε η Κομισιόν, είναι ενταγμένος στη στρατηγική της «πράσινης» μετάβασης της ΕΕ. Σχεδιάστηκε για να αποτελέσει ένα ακόμη πεδίο κερδοφόρας δράσης για τους επιχειρηματικούς ομίλους, που με πρόσχημα την ‘αποκατάσταση χερσαίων, παράκτιων, θαλάσσιων, αστικών, γεωργικών και δασικών οικοσυστημάτων’, θα αναλάβουν τα σχετικά έργα με κρατικό χρήμα, που θα κληθούν να πληρώσουν τα εργατικά-λαϊκά στρώματα, μόνιμα υποζύγια της κρατικής και ευρωενωσιακής φορολεηλασίας» επισημαίνει η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ.
«Ο κανονισμός βρήκε τη στήριξη μεγάλων ομίλων που ‘μυρίστηκαν’ νέα κέρδη, ενώ συνάντησε την αντίδραση εξίσου ισχυρών καπιταλιστικών επιχειρήσεων του αγροτικού και άλλων κλάδων, που θεώρησαν ότι ‘ρίχνονται’ στη μοιρασιά. Η αντιπαράθεση αυτή των μονοπωλίων, βρήκε την έκφρασή της στο Ευρωκοινοβούλιο από τις αστικές πολιτικές δυνάμεις: Το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (στο οποίο ανήκει η ΝΔ) και η ακροδεξιά των ECR (όπου ανήκει η Ελληνική Λύση) και ID (βλ. ομάδα Λεπέν) ανέλαβαν την υπεράσπιση των καπιταλιστών του αγροτικού κλάδου και των άλλων ‘ριγμένων’, ζητώντας την απόρριψη του κανονισμού με το πρόσχημα του ‘κινδύνου της επισιτιστικής επάρκειας’. Ενώ, η σοσιαλδημοκρατία όλων των αποχρώσεων (Σοσιαλιστές & Δημοκράτες, βλ. ΠΑΣΟΚ και «Left», βλ. ΣΥΡΙΖΑ) και οι Πράσινοι την υπεράσπιση του άλλου μπλοκ ομίλων, προβάλλοντας την προστασία δήθεν του περιβάλλοντος και της βιοποικιλότητας» προσθέτει και σημειώνει στη συνέχεια:
«Στην Ολομέλεια του ευρωκοινοβουλίου, το τελικό συμβιβαστικό κείμενο που ψηφίστηκε προβλέπει ευχές για ‘προσπάθειες αποκατάστασης’ μόνο των περιοχών Natura και μάλιστα ‘εάν και εφόσον αυτό είναι εφικτό’. Η ουσία του νέου κανονισμού συνοψίζεται στο άρθρο 5α που προβλέπει ότι οι κυβερνήσεις δεν έχουν καμία υποχρέωση αποκατάστασης, διατήρησης και προστασίας της φύσης, ακόμη και σε περιοχές Νatura, όταν πρόκειται για Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, επειδή αποτελούν ‘υπέρτερο δημόσιο συμφέρον’. Το άρθρο αυτό υπερψήφισαν οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ, της Ελληνικής Λύσης και οι πολιτικές τους ομάδες.
Με τις ευλογίες λοιπόν και του ‘νόμου για την αποκατάστασης της φύσης’ τα ‘πράσινα’ μονοπώλια θα φυτεύουν ανεμογεννήτριες σε βουνά, δάση και θάλασσες, ακόμη κι έξω από τις αυλές των σπιτιών, ενώ θα σπέρνουν φωτοβολταϊκά σε κάθε σπιθαμή καλλιεργήσιμης γεωργικής γης και θα κατασκευάζουν όπου θέλουν ακόμη και πυρηνικά εργοστάσια (αφού η ΕΕ χαρακτηρίζει ‘πράσινη’ και την πυρηνική ενέργεια). Το μπλοκ των σοσιαλδημοκρατών-πρασίνων μάλιστα …πανηγυρίζει γιατί τελικά υπερψηφίστηκε το κείμενο που συνδιαμόρφωσαν με τις τροπολογίες τους το ΕΛΚ κι η ακροδεξιά.
Να πώς τα βρίσκουν συμπλέοντας τα αστικά κόμματα κι οι ευρωπαϊκές πολιτικές ομάδες τους, που με την δήθεν ‘πράσινη’ πολιτική τους, τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους που διεξάγουν, καταστρέφουν το περιβάλλον και υποδύονται προκλητικά κι ότι θα το αποκαταστήσουν».
«Γι’ αυτούς τους λόγους η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ καταψήφισε, τόσο την τροπολογία απόρριψης του ΕΛΚ και της ακροδεξιάς, όσο και τον τελικό κανονισμό που υπερψήφισε το μπλοκ σοσιαλδημοκρατών και πρασίνων.
Το ΚΚΕ θα συνεχίσει σταθερά να αποκαλύπτει και να αντιπαλεύει την ευρωενωσιακή στρατηγική της «πράσινης μετάβασης» που καταστρέφει το περιβάλλον και συνθλίβει τα λαϊκά συμφέροντα, προς όφελος της κερδοφορίας των ‘πράσινων αρπακτικών’ που οι λαοί πληρώνουν ήδη πανάκριβα» τονίζει, καταλήγοντας, η ΕΟ του ΚΚΕ.
(τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας: οι ευρωβουλευτές της ΝΔ καταψήφισαν!)
ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: «Τα πράσινα τα λόγια τα μεγάλα»
Αναφορικά με το αποτέλεσμα της σημερινής ψηφοφορίας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με αντικείμενο τον Νόμο για την Αποκατάσταση της Φύσης, κατά την οποία οι προοδευτικές δυνάμεις επιβλήθηκαν με την κοινή τους στάση έναντι του μετώπου της Δεξιάς των Μητσοτάκη και Βέμπερ, η Ευρωομάδα του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία προβαίνει στην ακόλουθη γραπτή δήλωση:
«Η σημερινή μεγάλη νίκη στη ψηφοφορία για το Νόμο για την Αποκατάσταση της Φύσης, σηματοδοτεί την αποχώρηση της Δεξιάς του Μάνφρεντ Βέμπερ και της ΝΔ από την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία.
Αποδείχτηκε ότι η δίκαιη μετάβαση σε ένα κόσμο φιλικό για τον άνθρωπο αποτελεί την κοινή συνισταμένη του μεγάλου προοδευτικού τόξου που κέρδισε τη νέα ανίερη αντιεπιστημονική και αντιδημοκρατική συμμαχία με τη Δεξιά και την Ακροδεξιά που στήνουν ο Βέμπερ και ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενόψει των επομένων ευρωεκλογών.
Η ΝΔ και οι ευρωβουλευτές της που συντάχθηκαν σε αυτή την επιλογή με το Όρμπαν, τη Μελόνι, τη Λεπέν, τον Κατσίνσκι, τον Σαλβίνι, την Ελληνική Λύση και τη Χρυσή Αυγή, απέναντι στο Νόμο 5037/2023 που οι ίδιοι ψήφισαν, απέναντι στη θέση της χώρας μας στο Συμβούλιο Υπουργών της ΕΕ, απέναντι στην άποψη των επιστημονικών οργάνων της ΕΕ, των επιχειρηματικών συνδέσμων και της Κοινωνίας των Πολιτών, πρέπει πλέον να βγάλουν το πράσινο προσωπείο και να λάβουν το μήνυμα ότι αυτή η μετάβαση θα πρέπει να είναι δίκαιά, συμπεριληπτική και αναδιανεμητική.
Σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης και το ΕΛΚ ψήφισαν υπέρ του χθες και ενάντια στο μέλλον – το δικό μας και των παιδιών μας – συνοδεία της Ακροδεξιάς της μισαλλοδοξίας, σε πλήρη άρνηση προς την επιστημονική γνώση».
Στη μάχη για την πρόοδο και τα ανθρώπινα δικαιώματα θα μας βρουν ενωμένους απέναντι».
Ο Επικεφαλής Ευρωομάδας ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Αντιπρόεδρος του Ευρ. Κοινοβουλίου, Δημήτρης Παπαδημούλης σχολίασε νωρίτερα με ανάρτηση του:
Σημαντική νίκη στο ΕΚ! Η μαύρη συμμαχία Δεξιάς- Ακροδεξιάς, με την ενεργή συμμετοχή των ΕΒ της ΝΔ, απέτυχε να μπλοκάρει την πρόταση της Κομισιόν για την αποκατάσταση της φύσης κ την προστασία του περιβάλλοντος. Η συμμαχία Αριστεράς, Σοσιαλιστών, Πράσινων και Renew ήταν νικηφόρα!
Σημειώνεται, ότι ύστερα από έντονες διεργασίες, νωρίτερα στην Ολομέλεια, δεν συγκεντρώθηκε πλειοψηφία για την συνολική απόρριψη της πρότασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (312 ψήφοι υπέρ, 324 κατά και 12 αποχές), καθώς η αρχική πρόταση της επιτροπής περιβάλλοντος του ΕΚ ήταν απορριπτική, ύστερα από μία ψηφοφορία «θρίλερ» που οδήγησε σε ισοπαλία.
Οι ευρωβουλευτές που υπερψήφισαν υπογραμμίζουν ότι η αποκατάσταση των οικοσυστημάτων είναι καίριας σημασίας για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και της απώλειας βιοποικιλότητας και μειώνει τους κινδύνους για την επισιτιστική ασφάλεια. Τονίζουν, επιπλέον, ότι το νομοσχέδιο δεν προβλέπει τη δημιουργία νέων προστατευόμενων περιοχών στην ΕΕ, ούτε εμποδίζει νέες υποδομές ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, ενώ και η τροποποιημένη πρόταση που στηρίζει το Κοινοβούλιο ρητά τονίζει ότι οι εν λόγω εγκαταστάσεις εξυπηρετούν εξαιρετικά το δημόσιο συμφέρον.
Επιπλέον, όπως έγινε γνωστό με την έγκριση του πρώτου κανονισμού για την αποκατάσταση της φύσης στην ιστορία της ΕΕ, εντός 12 μηνών από την έναρξη ισχύος του κανονισμού, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πρέπει να αξιολογήσει την ύπαρξη χρηματοδοτικών κενών μεταξύ των στόχων της αποκατάστασης και της διαθέσιμης ευρωπαϊκής χρηματοδότησης, εξετάζοντας ακόμη πιθανές λύσεις, ειδικά μέσω ενός στοχευμένου χρηματοδοτικού μηχανισμού της ΕΕ.
Την ικανοποίησή του εξέφρασε σε δημοσιογράφους ο αντιπρόεδρος της Κομμισιόν Φράνς Τϊμερμανς, λέγοντας ότι έγινε ένα πρώτο βήμα προκειμένου να αρχίσει μία εποικοδομητική διαπραγμάτευση, όπως δήλωσε χαρακτηριστικά: «Πρέπει να σκεφτόμαστε την επόμενη ημέρα και όχι την επόμενη εκλογική μας αναμέτρηση».
«Σήμερα στείλαμε ένα καθαρό πολιτικό μήνυμα από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο που θα δώσει μία μεγάλη ευκαιρία για τον πλανήτη και μία ευκαιρία να δυναμώσουμε τον αγώνα μας κατά της κλιματικής αλλαγής». Αυτό δήλωσε σε συνέντευξη τύπου η πρόεδρος της ομάδας των Ευρωσοσιαλιστών ΙράτσεΓκαρσία, ασκώντας σκληρή κριτική προς όσους καταψήφισαν την πρόταση νόμου.
Ο κανονισμός για την αποκατάσταση της φύσης θα αφορά:
- υποβαθμισμένους χερσαίους και θαλάσσιους οικοτόπους
- επικονιαστές
- γεωργικά οικοσυστήματα
- αστικές περιοχές
- ποταμούς και πλημμυρικές περιοχές
- δάση
Ορισμένες εξαιρέσεις από τους κανόνες αποκατάστασης θα ισχύουν για περιοχές που χρησιμοποιούνται για σκοπούς εθνικής άμυνας και για έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
Επιπλέον, με τους νέους κανόνες τα κράτη μέλη της ΕΕ θα πρέπει να λάβουν μέτρα προκειμένου:
- να αποκατασταθεί το 30 % των αποστραγγισμένων τυρφώνων υπό γεωργική χρήση έως το 2030 και το 50 % έως το 2050 (μπορεί να εφαρμοστεί χαμηλότερο ποσοστό στις χώρες που επηρεάζονται ιδιαίτερα)
- να ενισχυθεί το απόθεμα άνθρακα σε οργανικά εδάφη
- να αυξηθούν τα χαρακτηριστικά τοπίου υψηλής ποικιλομορφίας στις γεωργικές εκτάσεις (όπως θαμνοστοιχίες, ζώνες ανθοφόρων φυτών, εκτάσεις σε αγρανάπαυση, μικρές λίμνες και οπωροφόρα δένδρα)
- μηδενική καθαρή απώλεια χώρων πρασίνου έως το 2030, σε σύγκριση με το έτος έναρξης ισχύος των κανόνων αποκατάστασης της φύσης (εκτός εάν το αστικό περιβάλλον διαθέτει ήδη χώρους πρασίνου σε ποσοστό 45 %)
- αύξηση του ποσοστού δενδροκάλυψης στις πόλεις
Οι νέοι κανόνες αποκατάστασης θα αποσκοπούν στην ενίσχυση της βιοποικιλότητας στα δάση.
Για τον σκοπό αυτόν, οι χώρες της ΕΕ θα πρέπει να βελτιώσουν την κατάσταση των δασών μέσω ειδικών δεικτών που βοηθούν στη μέτρηση της υγείας του δασικού οικοσυστήματος, δηλαδή στη μέτρηση:
- της ποσότητας νεκρού ξύλου, που συνιστά οικότοπο για πολλούς δασικούς οργανισμούς και συμβάλλει στον σχηματισμό του εδάφους
- του αριθμού των ειδών πτηνών
Τα μέτρα αποκατάστασης είναι απαραίτητα για την αντιμετώπιση των απειλών για την επισιτιστική ασφάλεια. Είναι θεμελιώδους σημασίας να ενισχυθεί η βιοποικιλότητα και να αυξηθεί η βιωσιμότητα της γεωργίας προκειμένου να διασφαλιστεί η παραγωγή τροφίμων μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα. Για παράδειγμα, η χρήση φυσικών μεθόδων ελέγχου παρασίτων και η μείωση της εξάρτησης από χημικά λιπάσματα αυξάνουν τον πλούτο των εδαφών σε θρεπτικά στοιχεία και βελτιώνουν την υγεία των οικοσυστημάτων.
Σε τι κατάσταση βρίσκεται η φύση σήμερα;
Η φύση στην ΕΕ υποβαθμίζεται σημαντικά. Οι πληθυσμοί των ειδών και οι φυσικές περιοχές στις οποίες κατοικούν συρρικνώνονται και υποβαθμίζονται, γεγονός που έχει σοβαρές συνέπειες για τον άνθρωπο και τον πλανήτη. Η ΕΕ προστατεύει τη φύση εδώ και δεκαετίες μέσω των οδηγιών για τα πτηνά και τους οικοτόπους, οι οποίες προστατεύουν περισσότερα από 2 000 είδη και φυσικές περιοχές. Ωστόσο, παρά τις προσπάθειες αυτές και κάποιες περιορισμένες βελτιώσεις, η πιο πρόσφατη αξιολόγηση της φύσης στην ΕΕ από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Περιβάλλοντος το 2020 παρουσιάζει ανησυχητική εικόνα.
Ορισμένοι από τους παράγοντες που ασκούν πίεση στα οικοσυστήματα και τους πληθυσμούς ειδών είναι οι εξής:
- ρύπανση
- κλιματική αλλαγή
- απώλεια οικοτόπων
- χωροκατακτητικά είδη
Γιατί είναι σημαντικό να αποκατασταθεί η φύση;
Η φύση εξαρτάται από ουσιώδεις αλληλεπιδράσεις μεταξύ των ειδών και των οικοτόπων τους. Πρόκειται για μια λεπτή ισορροπία που εξασφαλίζει ένα υγιές και εύρυθμο φυσικό περιβάλλον. Όταν η φύση χάνει την ισορροπία της, τα οικοσυστήματα υποβαθμίζονται και χάνουν την ικανότητά τους να παρέχουν ζωτικές υπηρεσίες που είναι απαραίτητες για τη ζωή του ανθρώπου, όπως:
- να προμηθεύουν θρεπτικές τροφές
- να παράγουν οξυγόνο
- να παρέχουν φυσικούς πόρους
- να απορροφούν το CO2 και να μετριάζουν την κλιματική αλλαγή