Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι τόσο ο ίδιος όσο και ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ως ηγέτες που επανεξελέγησαν πρόσφατα, μοιράζονται έναν κοινό στόχο, να κάνουν βήματα «προς μια θετική κατεύθυνση».
Σύμφωνα με το Anadolu από τα πιο βασικά θέματα, όπως ανέφερε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ότι συζήτησε με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους της Λιθουανίας, «σχετίζονταν με τη Δυτική Θράκη, το ζήτημα των μουφτήδων».
Ο Ερντογάν άφησε να εννοηθεί ότι ενδέχεται να συναντηθεί ξανά με τον Έλληνα πρωθυπουργό.
«Η περιοχή της Δυτικής Θράκης της Ελλάδας κοντά στα σύνορα με την Τουρκία φιλοξενεί μια σημαντική, μακροχρόνια εδραιωμένη μουσουλμανική τουρκική μειονότητα περίπου 150.000 ατόμων. Τα δικαιώματα των Τούρκων είναι εγγυημένα από τη Συνθήκη της Λωζάνης του 1923, αλλά η κατάσταση έχει επιδεινωθεί σημαντικά τις τελευταίες δεκαετίες, με την Ελλάδα να αρνείται να αναγνωρίσει θρησκευτικούς ηγέτες ή μουφτήδες που εκλέγονται από τη μειονότητα», αναφέρει συγκεκριμένα το Anadolu.
Ειδικότερα ο Ερντογάν ανέφερε ότι έκανε δύο ερωτήσεις στον Έλληνα πρωθυπουργό.
«Είμαστε δύο γειτονικές χώρες. Ο Μητσοτάκης και εμείς μόλις είχαμε εκλογές. Ως δύο ηγέτες που κέρδισαν τις εκλογές, θέλουμε να κάνουμε βήματα προς μια θετική κατεύθυνση. Ένα από τα πιο σημαντικά θέματα που τους ζήτησα ειδικά είναι τα θέματα που αφορούν τη Δυτική Θράκη, θέλαμε να τα ξεπεράσουμε. Θέλαμε να ξεπεράσουμε επίσης τα ζητήματα που σχετίζονται με τους Μουφτήδες», σημείωσε ο Ερντογάν.
«Συγκεκριμένα, οι πρέσβεις μας θα κάνουν προκαταρκτικές προετοιμασίες με τετ α τετ συναντήσεις για το θέμα αυτό, οι υπουργοί Εξωτερικών θα κάνουν προετοιμασίες, στη συνέχεια θα συναντηθούμε ως ηγέτες και θα λάβουμε τα απαραίτητα μέτρα», πρόσθεσε ο ίδιος.
Ο Τούρκος πρόεδρος αναφέρθηκε επίσης στην ενδεχόμενη επίσκεψη Πούτιν στην Τουρκία τον Αύγουστο λέγοντας ότι:
«Ετοιμαζόμαστε να φιλοξενήσουμε τον κ. Πούτιν στην Τουρκία τον Αύγουστο. Συμφωνούμε για την επέκταση του διαδρόμου σιτηρών της Μαύρης Θάλασσας. Ο κ. Γκουτέρες από τον ΟΗΕ έστειλε επίσης επιστολή στον κ. Πούτιν. Ελπίζω ότι με αυτή την επιστολή θα διασφαλίσουμε την επέκταση των εργασιών του διαδρόμου σιτηρών με τις κοινές προσπάθειες μας και της Ρωσίας».
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναφέρθηκε και πάλι στην ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας και τις υποσχέσεις που έλαβε στο Βίλνιους για προώθηση.
«Προς το παρόν, η προσδοκία μας είναι να λάβουμε απάντηση από την πλευρά της ΕΕ. Το συζητήσαμε λεπτομερώς με όλους τους ηγέτες της ΕΕ που συναντήσαμε. Είπαμε ότι περιμένουμε από αυτούς θετικά βήματα προς την Τουρκία, η οποία περιμένει στην πόρτα εδώ και 52 χρόνια».
Απαντήσεις για τις δηλώσεις Ερντογάν για Θράκη ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, καθώς όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση «σήμερα ο κ. Ερντογάν ανακοίνωσε ότι “το βασικότερο θέμα που έθεσε” στον Έλληνα Πρωθυπουργό ήταν “τα ζητήματα της Δυτικής Θράκης” προαναγγέλλοντας και σχετικές ελληνοτουρκικές διαβουλεύσεις των Υπουργείων Εξωτερικών».
Όπως αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ, «ο κ. Μητσοτάκης οφείλει να απαντήσει άμεσα αν ισχύει ότι αποδέχθηκε διαπραγμάτευση με την Τουρκία για ζητήματα που αφορούν Έλληνες πολίτες. Ειδικά αφού εκμεταλλεύθηκε προεκλογικά με τον χειρότερο τρόπο το ζήτημα της Θράκης, διατυμπανίζοντας ότι θα το θέσει ο ίδιος στον Τούρκο Πρόεδρο και αδιαφορώντας για τις συνέπειες που έχουν οι ενέργειές του για τα εθνικά συμφέροντα.
Εάν οι δηλώσεις Ερντογάν ισχύουν, επιβεβαιώνεται για μια ακόμη φορά πόσο επικίνδυνη είναι η πατριδοκαπηλία του κ. Μητσοτάκη για τη χώρα.
Αναμένουμε ενημέρωση και ξεκάθαρες απαντήσεις για τη συνάντηση με τον Τούρκο Πρόεδρο, για το θέμα της Θράκης και για τις αναφορές του κ. Μητσοτάκη σε “υποχωρήσεις” σε ζητήματα εθνικής κυριαρχίας».
Διπλωματικές πηγές: Ουδεμία συζήτηση στο Βίλνιους για θέματα που αφορούν Έλληνες πολίτες και κυριαρχικά ζητήματα της χώρας
Στη συζήτηση που έλαβε χώρα μεταξύ της ελληνικής και της τουρκικής αντιπροσωπείας στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους της Λιθουανίας, οι δύο πλευρές έθεσαν διάφορα θέματα.
Μεταξύ αυτών, ο Έλληνας πρωθυπουργός έθεσε και το ζήτημα των παρεμβάσεων του τουρκικού προξενείου στη Ροδόπη κατά την πρόσφατη προεκλογική περίοδο, όπως αναφέρουν διπλωματικές πηγές.
Σε σχέση με το ζήτημα της μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης που διαχρονικά θέτει η τουρκική πλευρά, υπογραμμίζουν ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός ουδέποτε συζήτησε ή αποδέχτηκε συζήτηση για θέματα που αφορούν Έλληνες πολίτες και κυριαρχικά θέματα της χώρας.
«Ας μην ανησυχεί, συνεπώς, η αξιωματική αντιπολίτευση. Η εξωτερική πολιτική βρίσκεται σε ασφαλή χέρια» τονίζουν.