Η Αστυπάλαια, που διαφημίζεται κατά κόρον, τα τελευταία χρόνια ως εναλλακτικός προορισμός έχει μείνει χωρίς το βασικό της λιμάνι, στον Άγιο Ανδρέα, τα τελευταία δύο χρόνια.
Του Αγγελή Μοσχονά
Η παρατηρητικότητα κάποιων λιμενικών και η ευσυνειδησία τους είχε αποτέλεσμα το λιμάνι του Αγίου Ανδρέα να «σφραγισθεί» μόλις 15 χρόνια μετά τη πρώτη λειτουργία του, αφού οι κακοτεχνίες στην κατασκευή του και οι ελλιπείς μελέτες είχαν ως αποτέλεσμα τη διάβρωση του.
Από τύχη δεν υπήρξε ατύχημα τα τελευταία χρόνια που θα είχε ως αποτέλεσμα απώλειες ανθρώπινων ζωών, γιατί κάποιοι ήταν ασυνείδητοι ενώ κάποιοι άλλοι δεν αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους.
Το «σφράγισμα» του λιμανιού του Αγίου Ανδρέα-είναι επικίνδυνη η χρήση του ακόμη και για μικρά αλιευτικά που παρανόμως ακόμη το χρησιμοποιούν-είχε ως αποτέλεσμα να επαναλειτουργήσει για τα καράβια της γραμμής Πειραιάς-Αστυπάλαια το παλιό λιμάνι στον Πέρα Γιαλό. Άλλη λύση δεν υπήρχε. Και ας γίνεται ένα νησί άνω κάτω όταν φθάνει το βαπόρι και ειδικά τις Κυριακές.
Ας αποκόπτεται η συγκοινωνία με το υπόλοιπο νησί για να περάσουν τα δεκάδες αυτοκίνητα, που γίνονται εκατοντάδες τον Ιούλιο και τον Αύγουστο.
Ας χρειάζεται πάνω από τρία τέταρτα για να διανύσεις μια απόσταση, που υπό φυσιολογικές συνθήκες δεν χρειάζεται περισσότερα από πέντε λεπτά, από το Γιαλό στη Χώρα. Και αυτό μέσα από τα στενά σοκάκια του Γιαλού. Όταν δε φθάνουν και οι νταλίκες με τους «τράκτορες» για τον ανεφοδιασμό του νησιού τότε η κατάσταση γίνεται ανυπόφορη. Και ας παλεύουν κάνα δύο αστυνομικοί και άλλοι τόσοι λιμενικοί να ρυθμίσουν την κυκλοφορία.
Ας αναπνέουν «καρκίνο» τα παιδιά των Αστυπαλιτών αλλά και των επισκεπτών που παίζουν στην παιδική χαρά που βρίσκεται στο παλιό λιμάνι και στην αυλή του νηπιαγωγείου, λίγα μέτρα μακριά αλλά πάνω στο δρόμο που περνούν τα δεκάδες αυτοκίνητα, τα φορτηγά και οι νταλίκες.
Ας ψάχνουν απεγνωσμένα μια θέση στάθμευσης όσοι φθάνουν για πρώτη φορά και δεν ξέρουν κατά πού να κατευθυνθούν.
Ας μένει το νησί αποκλεισμένο αν «πιάσει» σοροκάδα. Ευτυχώς ο Θεός της Ελλάδας έχει φροντίσει το καλοκαίρι με τους τουρίστες να επικρατούν μελτέμια και τραμουντάνα. Ποιος νοιάζεται για τους Αστυπαλίτες το χειμώνα που μπορεί να κάνουν να δουν βαπόρι και πάνω από δέκα ημέρες. Γιατί με σορόκο με δύναμη 8 και 9 μποφόρ ούτε ο καπετάν Γιάννης ο Μάθακας δεν δένει το «Θαλασσοπούλι» του στο μικρό ντόκο στο Γιαλό. Στον υπήνεμο κόλπο της Μαλτεζάνας που πάει για σιγουριά.
Αλλά φταίμε και οι Αστυπαλίτες που τόσα χρόνια ανεχόμαστε αυτούς που μας κοροϊδεύουν και μας πουλάνε φύκια για μεταξωτές κορδέλες.
Δεν με τσίμπησε μύγα και τα γράφω όλα αυτά. Τα γράφω γιατί κάποιοι στο Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, στην περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και στο Δήμο Αστυπάλαιας πανηγυρίζουν γιατί χρηματοδοτείται η αποκατάσταση του λιμανιού του Αγίου Ανδρέα. Ωραία λες μόλις διαβάζεις τον τίτλο. Επιτέλους. Αλλά όταν διαβάζεις το κείμενο του Δελτίου Τύπου που διατυμπανίζει την αποκατάσταση απογοητεύεσαι.
Επί λέξει:
Ο δήμος Αστυπάλαιας και το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Κω, με την υποστήριξη του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και χρηματοδότηση 37.000 ευρώ από τη Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, θα προχωρήσουν στις άμεσες αναγκαίες ενέργειες αδειοδοτήσεων και εγκρίσεων για την εκτέλεση εργασιών αποκατάστασης του λιμένα Αγίου Ανδρέα στην Αστυπάλαια.
Τριάντα επτά χιλιάδες , ολόκληρες για ένα νησί που υποφέρει παραπάνω από δύο χρόνια γιατί κάποιοι είναι κατώτεροι των περιστάσεων. Αυτό που δεν τολμούν να πουν όμως είναι πότε θα λειτουργήσει ξανά το λιμάνι του Αγίου Ανδρέα. Γιατί οι επαΐοντες μιλούν για τουλάχιστον τρία χρόνια ακόμη.
Αλλά τι μας νοιάζει. Όλα αυτά κρίθηκαν στις εκλογές και η πάλαι ποτέ καταπράσινη Αστυπάλαια έδωσε πάνω από 50 τοις εκατό στην κυβέρνηση. Αυτή την κυβέρνηση που τα τελευταία τέσσερα χρόνια δεν έδωσε ούτε ένα ευρώ για την Αστυπάλαια. Και μην σας κοροϊδέψουν κάποιοι με το «πείραμα» της Volkswagen και την ηλεκτροκίνηση γιατί και αυτά οι Αστυπαλίτες τα πλήρωσαν από το ταμείο του Δήμου.
ΥΓ1 Ο Δήμος Αστυπάλαιας θα προσλάβει κανένα οδηγό, που θα μπορεί να οδηγήσει τα απορριμματοφόρα του ή θα επαφίεται στην φιλοπατρία και την ευσυνειδησία κάποιων Αστυπαλιτών που μέσα στα κατακαλόκαιρο οδηγούν τα απορριμματοφόρα-παρανόμως-, για να μην βρωμίσει το νησί μέσα στην καλοκαιρινή περίοδο;
ΥΓ2 Για όποιον τον αφορά στο νησί, θα του υπενθυμίσω τι έλεγαν οι αρχαίοι Έλληνες, «Χαλεπόν το ποιείν, το δε κελεύσαι ράδιον», ή σε απλά σύγχρονα ελληνικά για να καταλαβαινόμαστε «Ο Μανώλης με τα λόγια χτίζει ανώγεια και κατώγεια».