Ένας άνδρας με το κωδικό όνομα «Ο ασθενής της Γενεύης» είναι το πρώτο άτομο με HIV που ανακηρύχθηκε σε μακροχρόνια ύφεση, μετά από μεταμόσχευση με βλαστοκύτταρα χωρίς μετάλλαξη που μπλοκάρει τον ιό.
Στο παρελθόν 5 άνθρωποι έχει ανακοινωθεί ότι θεραπεύτηκαν από τον ιό: από το Βερολίνο, το Λονδίνο, το Ντίσελντορφ, τη Νέα Υόρκη και το νοσοκομείο City of Hope της Καλιφόρνια.
Σε όλους έγινε μεταμόσχευση μυελού των οστών για να αντιμετωπίσουν σοβαρές περιπτώσεις καρκίνου, με βλαστοκύτταρα που είχαν μετάλλαξη του CCR5 γονιδίου, η οποία είναι γνωστό ότι μπλοκάρει τον ιό από το να εισέλθει στα κύτταρα του οργανισμού.
Ομοίως, το 2018 ο ασθενής της Γενεύης έλαβε μόσχευμα βλαστοκυττάρων για τη θεραπεία μίας επιθετικής μορφής λευχαιμίας, αλλά αυτή τη φορά από δότη χωρίς τη μετάλλαξη CCR5, σύμφωνα με ανακοίνωση Γάλλων και Ελβετών ερευνητών στο παγκόσμιο συνέδριο για το AIDS στο Μπρισμπέιν της Αυστραλίας.
Είκοσι μήνες αφότου ο ασθενής σταμάτησε την αντιρετροϊκή αγωγή για τη μείωση του ιικού φορτίου στο αίμα, οι γιατροί δε βρήκαν κανένα ίχνος του ιού στο σώμα του και πλέον θεωρείται ότι βρίσκεται σε μακροχρόνια ύφεση.
«Αυτό που μου συμβαίνει είναι υπέροχο, μαγικό» δήλωσε ο λευκός άνδρας, του οποίου το όνομα δεν αποκαλύπτεται.
Δύο προηγούμενοι ασθενείς, γνωστοί ως ασθενείς της Βοστόνης, επίσης είχαν λάβει «φυσιολογικά» κύτταρα. Αλλά και στις 2 περιπτώσεις ο ιός επέστρεψε λίγους μήνες μετά τη διακοπή των αντιρετροϊκών φαρμάκων.
Επιστήμονας από το Γαλλικό Ινστιτούτο Παστέρ που παρουσίασε την περίπτωση στο συνέδριο, ανέφερε ότι ο συγκεκριμένος ασθενής θα πρέπει να παρακολουθείται στενά για τα επόμενα χρόνια. Παρόλα αυτά το γεγονός ότι δεν ανιχνεύεται ακόμη κανένα ίχνος του ιού μετά από 12 μήνες, σημαίνει ότι η πιθανότητα να επανεμφανιστεί στο μέλλον μειώνεται σημαντικά.
Ωστόσο, η μεταμόσχευση του μυελού των οστών είναι μία επικίνδυνη και βάναυση επέμβαση που δεν αποτελεί επιλογή για όλους τους ασθενείς με AIDS, αλλά μόνο μία έσχατη λύση για όσους έχουν επιθετικές μορφές καρκίνου και HIV. Σε κάθε περίπτωση όμως, αυτές τα αποτελέσματα ανοίγουν νέες οδούς έρευνας για την καταπολέμηση του AIDS.
Πηγή: AFP / Μετάφραση-Επιμέλεια: Εμμανουέλα Μαθιουδάκη