Δεν έχουν περάσει παρά μόνο λίγα χρόνια από την εποχή που οι οίκοι αξιολόγησης, οι ορκωτοί λογιστές αλλά και οι αναλυτές έκρουαν τον κώδωνα του κινδύνου για το ενδεχόμενο της οικονομικής κατάρρευσης του κύριου πυλώνα του ενεργειακού συστήματος της χώρας, της ΔΕΗ.
Τα τελευταία χρόνια, ωστόσο, η αρχική προσπάθεια διάσωσης έχει μετατραπεί σε ένα στρατηγικό πλάνο ισχυροποίησης, επέκτασης και διαρκούς μεγέθυνσης της επιχείρησης, η οποία μετασχηματίζεται σε έναν σύγχρονο ενεργειακό όμιλο με ξεκάθαρο στρατηγικό πλάνο, κινήσεις εξαγορών και επεκτάσεων με συγκεκριμένη στόχευση, αλλά και με ουσιαστική βελτίωση στα οικονομικά μεγέθη. Είναι χαρακτηριστικό ότι, σύμφωνα με τις τελευταίες δηλώσεις του επικεφαλής της εταιρείας, Γ. Στάσση, η ΔΕΗ το 2023 θα υπερβεί τον στόχο για EBITDA ύψους 1,1 δισ. ευρώ και θα προσεγγίσει το 1,2 δισ. ευρώ.
Με την ολοκλήρωση, στο γ’ τρίμηνο του έτους, της εξαγοράς της Enel Romania, της κίνησης που για πρώτη φορά θα βγάλει τη ΔΕΗ εκτός των ελληνικών συνόρων, με ουσιαστική παραγωγική αλλά και πελατειακή παρουσία σε μια από τις μεγαλύτερες αγορές της Νοτιανατολικής Ευρώπης, η διοίκηση της ΔΕΗ θα παρουσιάσει στο investor day το επικαιροποιημένο στρατηγικό πλάνο της επιχείρησης. Εκεί η διοίκηση θα έχει την ευκαιρία να κάνει ένα σημαντικό update για τις επενδύσεις της στις ΑΠΕ, όπου την περασμένη εβδομάδα ανακοίνωσε ακόμα μία σημαντική εξαγορά στη Ρουμανία, αλλά και να παρουσιάσει τις νέες κινήσεις της σε τομείς όπως η λιανική, όπου στοχεύει να εντείνει την παρουσία της ακόμα και με κινήσεις-έκπληξη, όπως η εκδήλωση ενδιαφέροντος για το δίκτυο του Κωτσόβολου, στον οποίο έχει μπει πωλητήριο.
Διεθνείς κινήσεις – ΑΠΕ
Υπενθυμίζεται ότι, μετά την απόκτηση του χαρτοφυλακίου της Enel στη Ρουμανία, η ΔΕΗ προχώρησε και σε άλλες διεθνείς κινήσεις, όπως η απόκτηση των έργων της Mytilineos 210 MW στη Ρουμανία και, την περασμένη εβδομάδα, η απόκτηση του 100% της ρωσικής Land Power, θυγατρικής του ρωσικού κολοσσού της Lukoil, η οποία κατέχει αιολικό πάρκο ισχύος 84 MW, το οποίο είναι σε λειτουργία. Αναμένεται να ακολουθήσουν και άλλες κινήσεις σε χώρες όπως η Βουλγαρία και η Αλβανία, όπου η επιχείρηση σήμερα δραστηριοποιείται μόνο στο trading ηλεκτρικής ενέργειας.
Σημειώνεται ότι, εντός και εκτός Ελλάδος, τα έργα της ΔΕΗ σε λειτουργία αθροίζονται σε πάνω από 1,5 GW, ενώ ακόμα 1 GW βρίσκεται σε διαδικασία ανάπτυξης εντός των συνόρων. Στα παραπάνω δεν υπολογίζεται το μεγάλο υδροηλεκτρικό Cebren, ύψους 1,2 δισ. ευρώ, στη Β. Μακεδονία, αλλά και η συνεργασία εντός των συνόρων της ΔΕΗ με την RWE για την ανάπτυξη χαρτοφυλακίου ισχύος 2 GW, εκ των οποίων τα 250 MW στο παλιό λιγνιτωρυχείο Αμύνταιου.
Να σημειωθεί πως στις αρχές του χρόνου η ΔEΗ ανακοίνωσε την κατασκευή 5 φωτοβολταϊκών έργων άνω των 200 MWp στη δυτική Μακεδονία μαζί με την RWE. Τα έργα θα υλοποιηθούν μέσω της κοινοπραξίας ΜΕΤΩΝ Ενεργειακή Α.Ε., στην οποία η RWE Renewables GmbH κατέχει ποσοστό συμμετοχής 51% και η ΔEΗ Ανανεώσιμες Α.Ε. ποσοστό συμμετοχής 49%. Τα φωτοβολταϊκά έργα, συνολικής εγκατεστημένης ισχύος περίπου 210 MWp (175 MWac), βρίσκονται στην περιοχή της δυτικής Μακεδονίας, εντός των ορίων του πρώην υπαίθριου λιγνιτωρυχείου του Αμυνταίου. Τα πέντε έργα προβλέπεται να είναι πλήρως λειτουργικά έως το τέλος του πρώτου τριμήνου του 2024.
Σε ό,τι αφορά τις συμφωνίες στο εξωτερικό, μέχρι το φθινόπωρο αναμένεται να ολοκληρωθεί η μεταβίβαση των δραστηριοτήτων της Enel στη Ρουμανία. Σύμφωνα με τη ΔEΗ, στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας θα προστεθούν περίπου 0,5 GW εγκατεστημένης ισχύος σε λειτουργία και περίπου 5 GW έργων προς ανάπτυξη.
Σήμερα, από το συνολικό pipeline της ΔΕΗ, εξασφαλισμένη αδειοδότηση διαθέτουν πάνω από 4 GW. Η εταιρεία ξεκίνησε ήδη να κατασκευάζει το μεγάλο φωτοβολταϊκό πάρκο των 550 MW στην Πτολεμαΐδα, έχοντας σήμερα υπό κατασκευή έργα συνολικής ισχύος 1 GW. Πριν από λίγες ημέρες το ΥΠΕΝ ενέκρινε την περιβαλλοντική μελέτη για το φωτοβολταϊκό πάρκο των 340 MW στη Μεγαλόπολη. Πρόσφατα επίσης η κοινοπραξία Intrakat – Ameresco – Resinvest ανακηρύχθηκε ανάδοχος στον διαγωνισμό της ΔΕΗ Ανανεώσιμες για την κατασκευή φωτοβολταϊκού πάρκου συνολικής ισχύος 171 MW στον Δήμο Εορδαίας στην Κοζάνη.
Λιανική
Την ίδια στιγμή, δεδομένη θεωρείται από παράγοντες της αγοράς η εκδήλωση επενδυτικού ενδιαφέροντος από τη ΔΕΗ για την απόκτηση της λιανεμπορικής αλυσίδας Κωτσόβολος. Αν και πηγές της δημόσιας εταιρείας ηλεκτρισμού δεν επιβεβαιώνουν προσώρας την πρόθεσή της να υποβάλει προσφορά για την εξαγορά της επιχείρησης, μέλους του ομίλου Currys, εντούτοις άλλες πληροφορίες θέλουν τη διοίκηση του κ. Γιώργου Στάσση να έχει αποκτήσει ήδη πρόσβαση στα στοιχεία της Κωτσόβολος που διαθέτει στους ενδιαφερόμενους η Citi.
Η ΔΕΗ, σύμφωνα με ανθρώπους που παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις, επιδιώκει με την κίνηση αυτή να αντλήσει μια πρόσθετη πηγή εσόδων. Παράλληλα, η εταιρεία θέλει να επιταχύνει τη διείσδυση στην παροχή ενεργειακών υπηρεσιών, που απευθύνονται στους τελικούς καταναλωτές.
Στο πλαίσιο αυτό, η εταιρεία έχει ήδη ξεκινήσει τον μετασχηματισμό των δικών της καταστημάτων, και η προσθήκη των 95 σημείων πώλησης της λιανεμπορικής εταιρείας δίνει ώθηση στη ΔΕΗ για την επέκτασή της σε όλη την Ελλάδα.
Η ΔΕΗ, με πιθανή απόκτηση της αλυσίδας, μπαίνει δυναμικά στην παροχή των υπηρεσιών και προϊόντων ενέργειας, όπως στην εξοικονόμηση ενέργειας, στο smart living, στην πώληση φωτοβολταϊκών στη στέγη και υπηρεσιών ηλεκτροκίνησης. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα οικονομικά οφέλη από την απόκτηση της αλυσίδας Κωτσόβολος υπολογίζονται στην προσθήκη ετησίως στα EBITDA της ΔΕΗ περί τα 50 εκατ. ευρώ. Όσον αφορά το τίμημα εξαγοράς, οι ίδιες πηγές το εντοπίζουν στην περιοχή των 200-300 εκατ. ευρώ.